Marele jaf pentru victoria PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 14:45
4123 citiri
Marele jaf pentru victoria PSD (Opinii)

Toate guvernarile anterioare au indopat cu bani primarii in anii electorali. Regula aceasta nu a inventat-o nici USL, nici Victor Ponta, daca vrem sa fim cinstiti.

Primarul este celula de baza a procesului electoral, mai ales in localitatile mici, orasele, sate, comune unde indicatia primarului sau a preotului are valoare de edict. De aceea si biserica e bine recompensata mereu. E regula jocului ca la fiecare adoptare de buget, mii de amendamente sa vizeze constructia de biserici.

Dar parca niciun alt guvern, nicio alta putere nu a actionat atat de vizibil, cu atat de mult tupeu si atat de putin interes macar pentru salvarea aparantelor. Marirea salariilor pentru primari, votata deja de Senat, prin vot secret, este o mostra de sfidare la adresa unui popor tot mai sufocat.

Liviu Dragnea stie ca a suparat primarii prin descentralizarea care ii face si mai dependenti de jupanul absolut care va fi presedintele CJ. Si mai stie ca nu cu baronii, ci cu primarii castigi alegerile. Cu baronii iti maresti propria putere in partid, ceea ce Liviu Dragnea bifeaza. Ca sa mai indulceasca pilula pentru primari, tot Liviu Dragnea le-a promis mariri de salarii.

Si s-a tinut de cuvant. De la 1 ianuarie salariile alesilor locali vor creste cu remarcabilul procent de 30%. Asa se va face primarul general al Capitalei, cu un salariu de peste 7.600 de lei va castiga mai mult decat presedintele Romaniei. Discut aici de functii si institutii, nu despre persoane. Tot in jur de 7.000 de lei vor castiga si presedintii de consilii judetene, ca doar nu era sa fie uitati tocmai ei, mai ales acum ca au si atatea atributii in plus. Un primar de municipiu va primi aproximativ 6.000 de lei lunar, iar primarii de comune vor primi, in functie de marimea administratiei, intre 3.300 lei si 4.000 lei.

Efortul bugetar este de 5 milioane de lei. Ministerul de Finanate nu si-l asuma, nu l-a prevazut, cel putin initial, in proiectul de buget, pentru ca va afecta indicatorii macroeconomici. Dar ce conteaza un indicator, cand trebuie stimulata masinaria electorala, nu-i asa? Probabil ca daca PNL ar fi avut la fel de multi primari ca PSD, nu ar fi fost la fel de vocal impotriva. In plus, cand majorarea e garantata, face sa joci cartea populista la adapostul votului secret.

Una este sa majorezi salariile de mizerie ale profesorilor debutanti si ale medicilor rezidenti, si cu totul alta sa sporesti venituri deja mari. Si nu cu cateva procente acolo, nu cu 600 de lei cat va fi bursa rezidentilor sau a unui doctorand, ci cu aproape o treime, cu mii de lei adica. Pentru alocatiile copiilor nu s-au gasit nici macar doi lei, oricum ridicoli, iar pentru primari se gasesc mii de lei.

Degeaba isi trimite Victor Ponta la inaintare noul caine de lupta, pe Mirel Palada, impotriva lui Traian Basescu, degeaba se incurca in propriile explicatii, ca USL nu face in fiecare zi decat sa confirme acuzatia presedintelui, adica faptul ca majorarea accizei pe benzina nu are nimic de-a face nici cu marile proiecte, nici cu drepturi salariale restante pentru diversi bugetari, ci sunt bani pentru campania electorala.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...