Nici copacii, nici mortii n-au scapat de politicieni

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 12:26
1911 citiri
Nici copacii, nici mortii n-au scapat de politicieni
Foto: Gardianul

Panourile electorale si emisiunile tv la care platesc mii de euro nu le mai ajung candidatilor la alegerile parlamentare.

Unii dintre ei au ajuns sa isi faca reclama, sau mai bine spus anti-reclama, pe gardurile cimitirelor sau chiar pe cavouri, si, de ce nu, in... padure.

Un astfel de exemplu este pesedistul Culita Tarata care si-a pus afisele rosii in care promite o Romanie mai prospera pe cavourile din cimitir. Banuiesc ca cei responsabili de aceasta gafa electorala sunt membrii staff-ului sau care probabil s-au gandit sa-i indemne pe cei adormiti sa il voteze.

Mai amuzanta este initiativa ecologistilor, care si-au facut sediu de campanie intr-un magazin dezafectat "Nufarul" din Drumul Taberei. Vitrina, ca si firma fostului magazin sunt intacte, staff-ul de campanie al ecologistului adaugand doar bannerele candidatului Alexandru Constantin Bratu.

Desi politicienii nostri nu pozeaza in ecologisti decat in campanii trambitate pe la televizor, un candidat alt la alegerile parlamentare, de aceasta data liberal, a lipit afise electorale in padurea din Pasul Gutai.

Romsilva nu a lansat avertismente privind lipirea afiselor pe copaci, insa trebuie mentionat ca directorul societatii este candidat PNL la Camera Deputatilor.

Si la Vaslui sute de afise electorale au fost lipite pe copacii de pe drumurile nationale. Autoritatile din localitatile pe raza carora au fost lipite afise pe copaci sustin ca desi au fost amenajate locuri speciale pentru afisaj electoral, acestea nu sunt respectate de catre reprezentantii partidelor politice.

In acelasi timp, reprezentantii Agentiei Protectiei Mediului (APM) Vaslui sustin ca pomii sunt afectati de afisele electorale, dar ca nu se pot lua masuri pentru inlaturarea materialelor promotionale ale candidatilor.

"Orice activitate care vine din exterior normal ca afecteaza orice cadru natural. Ar trebui asigurate spatii speciale pentru afisele electorale si ar trebui sa se stie ca datoria morala a fiecarui om este de a proteja mediul, noi nu putem interveni", a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei de Protectie a Mediului Vaslui, Alina Lazarescu.

Dar ce spun reprezentantii Garzii de Mediu din judetul Vaslui? Ei sustin ca partidele politice nu pot fi sanctionate pentru lipirea afiselor electorale pe copaci, pentru ca nu exista cadru legal in acest sens.

"Am transmis sa nu se lipeasca afise pe copaci, deoarece acestia ne ofera ozon. Nu contest faptul ca sunt afise cu mine prinse in copaci, dar am facut demersuri sa nu se lipeasca. Probabil este daunator pentru pomi, ca si noi cand suntem intepati nu suntem foarte fericiti, la fel banuiesc si copacii, care nu pot sa vorbeasca, simt acelasi lucru", a declarat deputatul PSD Irinel Stativa, unul dintre candidatii pentru Colegiul Vaslui-rural, la Camera Deputatilor.

De departe, preferatii candidatilor la alegeri sunt stalpii de electricitate. Nu, n-au scapat nici gardurile, nici vitrinele. Strazile arata de parca echipele de campanie ale partidelor s-au luat la intrecere care sa lipeasca mai multe postere.

La Suceava, in zonele afectate de inundatii in timpul verii, candidatii au fost foarte "ingeniosi" si au lipit afise electorale chiar si pe modulele in care locuiesc sinistratii.

Credeati ca nepasarea si tupeul celor care lipesc afise in locuri nepermise se opresc aici? Ei bine, sustinatorii partidelor nu au lasat niciun loc neacoperit de afise, si pentru a fi cat mai vizibili, unii au acoperit chiar si semnele de circulatie.

In toate locurile mentionate mai sus, afisajul electoral este interzis, dar nimanui nu pare sa-i pese de acest lucru. De ce oare nici macar natura nu este iertata in aceasta batalie politica? Daca au nevoie de mai multe panouri electorale de ce nu cer? Daca grupurile de simpatizanti care lipesc afise pentru un candidat pe copaci nu respecta nici natura de ce i-as da eu votul meu?

Se pare ca pentru candidati nu e destul ca lupta pentru un loc in Parlament ii impinge la declaratii josnice si la batai. Simt nevoia imperioasa de a-si vedea afisul pe fiecare centimetru patrat liber, iar daca betonul nu le ajunge atunci ajung sa o puna de campanie in padure, oare chiar cred ca vreun Mowgli isi face veacul pe acolo si va iesi din salbaticie ca sa-i voteze?

Lupta electorala este departe de planuri concrete sau de programe politice, multi candidati apeland la artificii pentru a ne distrage atentia de la lucrurile cu adevarat importante. Si uneori chiar le iese, asa ajung in Parlament.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#afise electorale, #copaci, #cimitire, #patide politice, #alegeri parlamentare , #parlament