UPDATE Parlamentul nou ales s-a intrunit luni, la convocarea lui Klaus Iohannis. Vor fi alesi sefii Senatului si Camerei Deputatilor

Luni, 21 Decembrie 2020, ora 18:59
6036 citiri
UPDATE Parlamentul nou ales s-a intrunit luni, la convocarea lui Klaus Iohannis. Vor fi alesi sefii Senatului si Camerei Deputatilor
FOTO Senatul Romaniei

Camera Deputatilor si Senatul s-au intrunit luni, incepand cu ora 12.00, ca urmare a decretului de convocare emis de presedintele Romaniei dupa alegerile parlamentare din 6 decembrie. In prima zi de lucru a noilor senatori si deputati sunt formate comisiile de validare a mandatelor, vor fi validate mandatele, iar parlamentarii vor depune juramantul.

UPDATE 19.20 Senatorii alesi au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, raportul Comisiei de validare a mandatelor. Raportul Comisiei de validare a fost prezentat plenului de catre senatorul PNL Laura Scantei.

"Comisia de validare constata ca alegerea fiecarui senator s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale si, in consecinta, propune plenului Senatului validarea mandatelor de senator", a aratat Laura Scantei, presedintele comisiei. La sedinta plenului Camerei Superioare a Parlamentului sunt prezenti 109 senatori din totalul celor 136.

UPDATE 18.50 Sedinta plenului Camerei Deputatilor a fost reluata, luni seara, fiind prezentat raportul Comisiei de validare a mandatelor de deputat. Comisia de validare a propus Camerei Deputatilor validarea mandatelor a 329 de deputati si amanarea validarii pentru un mandat.

Raportul Comisiei de validare a fost aprobat cu unanimitate de voturi si, in consecinta, au fost validate 329 de mandate de deputat. Deputatii urmeaza sa depuna juramantul de investitura.

UPDATE 12.30 Decanul de varsta din Senat, social-democratul Ion Prioteasa, le-a cerut luni colegilor din acest for al Parlamentului sa lase deoparte "orgoliile si retorica politica" pentru a se putea concentra asupra rezolvarii problemelor majore, pentru ca rolul lor este acela de a asigura "reperele definitorii ale democratiei" prin respectarea puterilor in stat.

"Vom parcurge o legislatura care, in conditii normale, nu va fi marcata de niciun eveniment electoral major. De aceea, cred ca putem si trebuie sa lasam deoparte orgoliile si retorica politica pentru a ne putea concentra asupra rezolvarii problemelor majore. Sa avem in vedere faptul ca, indiferent de zona in care am fost alesi, de formatiunea care ne-a propus, ne aflam aici pentru a-i reprezenta pe toti romanii si trebuie sa conlucram in interesul si beneficiul acestora. Dezbaterea parlamentara este esenta democratiei autentice si este posibila doar cu un parlament puternic. Rolul nostru este de a ne implica activ in procesul legislativ pentru a asigura reperele definitorii ale democratiei prin respectarea separatiei puterilor in stat. Suntem si trebuie sa ramanem un for al dezbaterii politice, suntem si trebuie sa ramanem un garant al drepturilor si libertatilor cetatenesti", a precizat Prioteasa, de la tribuna Senatului, in deschiderea primei sedinte a legislaturii 2020-2024.

El a relevat faptul ca actuala legislatura incepe in plina pandemie, mentionand ca senatorilor le revine responsabilitatea sa contribuie la conturarea solutiilor pentru depasirea acestor dificultati prin modul in care vor legifera.

"Deschidem o legislatura care in mod evident are particularitatile sale, din cel putin doua considerente majore. In primul rand, pentru ca ne aflam in plina pandemie, o perioada de mari incercari pentru toate statele, care a presupus pana acum restrictii si probleme grave pentru numeroase domenii ale economiilor nationale. Sa ne asteptam, asadar, ca misiunea pe care o incepem astazi sa fie pentru noi cu atat mai dificila, pentru ca ne revine si noua responsabilitatea ca prin modul in care vom legifera sa contribuim la conturarea solutiilor pentru depasirea acestor noi si neobisnuite provocari in fata carora ne-a pus criza pandemica", a subliniat Ion Prioteasa.

Totodata, decanul de varsta le-a cerut colegilor senatori sa pastreze un moment de reculegere in memoria victimelor Revolutiei romane.

"Pentru ca vom comemora ziua victoriei Revolutiei romane si a libertatii, sa ne indreptam gandurile catre toti cei care prin sacrificiul lor au reasezat tara noastra in randul democratiilor europene. Sa ne ridicam pentru a pastra un moment de reculegere in memoria victimelor Revolutiei romane", a aratat vorbitorul.

In cadrul sedintei, Prioteasa le-a cerut senatorilor sa respecte regulile sanitare pe perioada desfasurarii lucrarilor in plen.

Pana la alegerea Biroului permanent, lucrarile forului legislativ superior sunt conduse de Ion Prioteasa, cel mai in varsta senator, in calitate de presedinte, asistat de cei mai tineri patru senatori, in calitate de secretari asistenti: Adrian Costea - AUR, Ciprian Pantea - PNL, Alexandru - Robert Zob - USR PLUS,

UPDATE 12.20 Noii deputati au tinut in primul plen de luni al Camerei Deputatilor un moment de reculegere in memoria martirilor de la Revolutia din decembrie 1989.

Sedinta de luni este prezidata de Lucian Feodorov, deputat al Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), decan de varsta care va prezida plenurile pana la alegerea noului presedinte al Camerei Deputatilor. Acesta a anuntat ca din totalul de 330 de deputati si-au inregistrat prezenta pana la acel moment 310.

Dupa constituirea legala a celor doua Camere ale Parlamentului, seful statului organizeaza noi consultari cu partidele din Legislativ pentru desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru.

Procedurile sunt similare la cele doua Camere, diferente fiind inregistrate in ceea ce priveste numarul membrilor comisiilor de validare si procentul mandatelor care trebuie validate pentru a se considera legal constituita o camera.

Procedura de validare la Camera Deputatilor

La Camera Deputatilor, acesta este de doua treimi, iar la Senat de trei patrimi. In ambele cazuri, pentru ca un mandsat sa fie validat, este necesara depunerea juramantului. Potrivit actualului presedinte al Camerei Marcel Ciolacu, ar putea fi inregistrate mai multe absente dupa ce in grupul minoritatilor nationale a fost inregistrat un caz de COVID-19.

In urma alegerilor din 6 decembrie, PSD a obtinut 157 de mandate (110 deputati, 47 senatori), PNL - 134 de mandate (93 deputati, 41 senatori), USR-PLUS - 80 de mandate (55 deputati, 25 senatori), AUR - 47 de mandate (33 deputati, 14 senatori), UDMR: 30 de mandate (21 deputati, 9 senatori), minoritatile nationale - 18 deputati.

In sedinta de plen va fi constituita Comisia de validare, care are 30 de membri, va fi aprobat raportul Comisiei de validare, va fi depus juramantul de catre deputatii ale caror mandate au fost validate, vor fi alesi presedintele Camerei Deputatilor si ceilalti membri ai Biroului permanent si se vor constitui comisiile parlamentare.

Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia. Deputatii care refuza depunerea juramantului sunt considerati invalidati. Refuzul depunerii juramantului se constata de catre presedintele de sedinta.

Pana la alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, lucrarile Camerei Deputatilor sunt conduse de cel mai in varsta deputat, in calitate de presedinte de varsta, asistat de cei mai tineri patru deputati, in calitate de secretari, prin rotatie.

Presedintele Camerei Deputatilor si ceilalti membri ai Biroului permanent vor fi alesi dupa constituirea legala a Camerei.

Presedintele Camerei Deputatilor, face parte din Biroul permanent si este presedintele acestuia. Din Biroul permanent al Camerei Deputatilor mai fac parte 4 vicepresedinti, 4 secretari si 4 chestori. Biroul permanent se formeaza in urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectandu-se configuratia politica a Camerei Deputatilor.

Alegerea vicepresedintilor, a secretarilor si a chestorilor Camerei Deputatilor se face la propunerea grupurilor parlamentare, in conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuratiei politice a Camerei Deputatilor si negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Alegerea presedintelui Camerei Deputatilor are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. In cazul coalitiei PNL - USR PLUS - UDMR, candidat este Ludovic Orban. Este declarat ales presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a intrunit votul majoritatii deputatilor prezenti.

Lista candidatilor propusi pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor din Biroul permanent se supune in intregime votului Camerei Deputatilor si se aproba cu majoritatea voturilor deputatilor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Vicepresedintii, secretarii si chestorii Camerei Deputatilor sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare carora le-au fost repartizate locurile respective.

Procedura de validare la Senat

Pana la alegerea Biroului permanent, lucrarile plenului Senatului sunt conduse de cel mai in varsta senator, in calitate de presedinte decan de varsta, asistat de cei mai tineri 4 senatori, in calitate de secretari asistenti. In situatia in care 2 sau mai multi senatori au aceeasi data de nastere, desemnarea se face in ordinea alfabetica a numelui. Sedinta de luni va fi condusa de senatorul Ion Prioteasa (PSD), in varsta de 70 de ani.

Comisia de validare a mandatelor va fi formata prin desemnarea de catre fiecare partid, alianta politica sau alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale a unui numar de senatori care sa reflecte configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri.

Secretarul general al Senatului preia dosarele privind alegerea senatorilor de la Biroul Electoral Central si le preda presedintelui Comisiei de validare, dupa constituirea acesteia. Presedintele Comisiei de validare, impreuna cu vicepresedintii, repartizeaza grupelor de lucru dosarele privind alegerea senatorilor primite de la Biroul Electoral Central, in ordinea circumscriptiilor electorale, cu exceptia celor referitoare la membrii comisiei. Verificarea legalitatii alegerii senatorilor se face de catre grupele de lucru. Verificarea legalitatii alegerii senatorilor care compun grupele de lucru se face de catre biroul Comisiei de validare, iar a membrilor biroului, de catre cei 12 membri ai grupelor de lucru.

Grupele de lucru, respectiv biroul Comisiei de validare, sunt obligate sa prezinte, in scris, in plenul comisiei, propunerile de validare sau invalidare privind dosarele repartizate in termen de cel mult 3 zile de la constituirea comisiei. Propunerile grupelor de lucru si a biroului Comisiei de validare se adopta cu votul majoritatii membrilor acestora.

Comisia de validare se pronunta prin votul majoritatii membrilor sai asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, precum si asupra contestatiilor primite in termen de 4 zile de la constituirea sa.

Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, precum si in cazul in care exista o hotarare definitiva si irevocabila privind savarsirea de catre senatorul in cauza a unei infractiuni legate de derularea procesului electoral.

Senatul se intruneste, de drept, in a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului prezentat de presedintele acesteia.

Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori. Validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum si depunerea juramantului de catre acesta.

Firea, despre mandatul de parlamentar al lui Tudorache: Decizia se ia doar in cadrul Consiliului Politic National

Francisc Toba, dupa ce George Simion a anuntat ca AUR i-a invalidat mandatul de parlamentar: "Nu are suport legal"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gest de frondă al Iranului. A convocat toți ambasadorii țărilor care au sprijinit Israelul
Gest de frondă al Iranului. A convocat toți ambasadorii țărilor care au sprijinit Israelul
Ministerul iranian de Externe a anunţat că i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franţei şi Germaniei pentru a protesta faţă de comentariile făcute de autorităţile din aceste ţări...
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
#Parlament, #convocare, #depunere juramant, #validare , #parlament
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Aveti un parlament legitim ales, dara fara legitimitate!
G
gebeleizishelios
rank 2