Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:56
4781 citiri
Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul
Foto: alba24.ro

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale.

Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate, potrivit Evenimentul Zilei.

Horia Georgescu, presedintele ANI, a declarat ca modificarile "arunca in aer" tot istoricul de cazuri adunate de Agentia de Integritate. 25 de deputati si senatori vor scapa de consecintele legii.

Bogdan Ciuca, deputat al Partidului Conservator, a explicat la Digi 24 motivele pentru care parlamentarii nu mai trebuie asimilati functionarilor publici. astfel, deputati si senatorii "nu sunt nici ordonatori de credite, nu umbla cu banul public si nici nu fac parte din comisii de licitatii", a spus Bogdan Ciuca.

Pentru ca nu mai sunt considerati functionari publici, deputatii si senatorii nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici. Parlamentarii nu vor mai putea fi judecati pentru o gama larga de infractiuni ca abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta sau conflictul de interese.

"Conflictul de interese pentru membrii Parlamentului urmeaza sa fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a sedintei de plen. Senatorii si deputatii nu vor mai fi subiecti ai infractiunii respective si nici nu vor mai putea fi verificati din aceasta perspectiva de ANI sau alte unitati de Parchet", spune Georgescu, care crede ca in acest fel "s-a creat o superimunitate".

Potrivit noilor prevederi propuse de Comisia juridica, de disciplina si imunitati "sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".

Furi 100.000 de euro si nu primesti decat o sanctiune administrativa

Alte amendamente introduse de membrii Comisiei Juridice par a avea rolul sa permita infractiunile de furt. Conform a doua amendamente introduse marti in Codul Penal, cine fura si plateste inapoi prejudiciul, are pedeapsa redusa la jumatate. Cine fura pana in 100.000 de euro, primeste doar o amenda administrativa.

Articolul 74.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: Art. 741.- (1) In cazul savarsirii infractiunilor prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil in bani, daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata LIVE

2) Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

Nu este prima incercare inregistrata anul acesta de scoatere a parlamentarilor de sub ochiul vigilent al ANI. Pe 5 decembrie 2013, parlamentari de pe intregul esicher politic au depus o intiativa legislativa prin care activitatea de verificare a parlamentarilor si sanctionare a celor gasiti in incompatibilitate sa fie preluata chiar de Parlament.

Opozitia si Puterea si-au dat mana - Initiativa prin care ANI nu mai poate verifica parlamentari

"Incompatibilitatile si conflictele de interese privind senatorii si deputatii sunt prevazute si sanctionate conform dispozitiilor din prezenta lege", se arata in proiectul de lege semnat de Neacsu Marian (PSD), Scutaru George (PNL), Toader Mircea (PDL) Mate Andras-Levente (UDMR), Pambuccian Varujan (minoritati), Ciuca Liviu-Bogdan (PC), Sarbu Ilie (PSD), Hasotti Puiu (PNL) Radulescu Cristian (PDL), Vochitoiu Haralambie (PPDD), Marko Bela (UDMR) si Pelican Dumitru (PC).

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#parlament modificare cod penal, #parlament cod penal ANI, #modificare Cod penal ANI , #parlament