Parlamentarii se intorc la munca

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 09:34
1202 citiri

Parlamentul isi reia activitatea luni, cand se deschide cea de-a doua sesiune ordinara din acest an, convocata de presedintii Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si Senatului, Mircea Geoana.

Noua sesiune ordinara debuteaza la ambele Camere cu o serie de restante legislative.

La Camera Deputatilor din sesiunea anterioara au ramas 182 de proiecte legislative care nu au fost dezbatute in plen si 52 care se afla la votul final. De asemenea, la comisii, in proces legislativ din sesiunea anterioara, exista peste 400 de initiative.

Printre restante se numara Statutul minoritatilor nationale, o lege blocata in acest for de sase ani. Acest proiect, aflat in dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, a fost amanat pentru sesiunea din toamna a Parlamentului in urma unei decizii a Coalitiei de guvernare.

Tot la comisiile de specialitate se afla si solicitarile de reexaminare venite din partea sefului statului cu privire la reducerea TVA la 5% pentru produsele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, precum si legea cainilor fara stapan si proiectul PDL pentru modificarea legii referendumului, astfel incat demiterea presedintelui Romaniei sa fie posibila cu votul majoritatii cetatenilor inscrisi pe listele electorale.

La Senat, in total pe agenda exista peste 300 de legi.

Printre restante se numara propunerile privind impartirea administrativ-teritoriala a tarii, ratificarea acordurilor intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Arabe Siriene privind cooperarea in prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, extradarea intre cele doua state si transferarea persoanelor condamnate in vederea executarii pedepselor privative de libertate, semnate la Bucuresti la 10 noiembrie 2010.

Tot pentru actuala sesiune parlamentara au ramas spre aprobare la Senat propunerile liderilor de grup ai USL privind infiintarea a doua comisii de ancheta - una privind verificarea legalitatii oportunitatii si criteriilor care au stat la baza disponibilizarilor din Ministerul Administratiei si Internelor si o comisie pentru verificarea repartizarii de catre Guvern a fondurilor publice in ultimii doi ani.

In dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului vor intra in aceasta sesiune initiative precum cele referitoare la alocarea unui elicopter pentru SMURD in fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei, reglementarea activitatii de picnic, a celei de lobby, marketingul substituentilor de lapte matern. Acestea urmeaza sa fie repartizate de Biroul permanet comisiilor de specialitate.

#parlamentari sesiune toamna, #Parlament sesiune toamna , #parlament