Parlamentarii se intorc la munca: Ce legi si proiecte au pe agenda inainte de alegeri

Joi, 01 Septembrie 2016, ora 08:32
4452 citiri
Parlamentarii se intorc la munca: Ce legi si proiecte au pe agenda inainte de alegeri
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor si Senatul incep, joi, ultima sesiune a actualului Parlament, care va fi insa mai scurta, de doar doua luni si jumatate, pana la debutul campaniei electorale pentru alegerile legislative. In acest timp, alesii vor avea pe ordinea de zi o serie de proiecte restante, precum OUG privind plagiatul, dar si mai multe proiecte cu impact bugetar, printre care si noi pensii speciale.

Joi, liderii celor doua Camere isi vor alege din nou conducerea (Birourile Permanente), posturile de vicepresedinti, chestori si secretari, precum si cel de presedinte. La Senat, conducerea va fi asigurata in continuare de Calin Popescu Tariceanu, iar la Camera Deputatilor tot de Florin Iordache, ca interimar dupa revocarea lui Valeriu Zgonea de la finalul sesiunii trecute.

In Camera Deputatilor este posibil sa apara, cu doar cateva luni inainte de alegerile parlamentare, un nou grup, format din deputatii care s-au alaturat in ultimele saptamani PRU, formatiunea condusa de Bogdan Diaconu. Pana in acest moment, PRU numara 15 parlamentari, dintre care 12 deputati si trei senatori. Pentru a forma un grup parlamentar in Camera Deputatilor este nevoie de minimum 10 membri care au fost alesi pe listele aceluiasi partid sau aliante. Cel mai mare numar de deputati PRU au fost alesi pe listele PSD, respectiv 8.

Cu toate acestea, liderul Partidului Romania Unita (PRU) a anuntat, miercuri, ca a depus deja la Secretariatul Camerei si la Biroul permanent solicitarea de infiintare a grupului parlamentar al formatiunii, cu 12 deputati, el precizand ca la Senat, PRU are deocamdata doar 3 parlamentari.

Legea plagiatului, fumatul in spatii inchise, numirea procurorilor sefi si pensii speciale fara numar, printre restante

Printre proiectele nesolutionate in Parlament este cel care modifica Legea avocaturii si care prevede ca avocatii sa fie informati imediat dupa ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizeaza relatia lor cu clientii sa nu poate fi ridicate de catre procurori.

Un alt proiect care a ramas pe timpul verii la Camera Deputatilor, de aceasta data la Comisia de invatamant, este cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a Ordonantei de Urgenta 4/2016 privind retragerea titlului de doctor in caz de plagiat.

O alta lege controversata care a ramas pe masa deputatilor este proiectul care va permite fumatul in spatiile inchise special amenajate. Potrivit proiectului adoptat de Senat, spatiul public inchis a fost redefinit ca "spatiu incadrat de jur imprejur de pereti".

Parlamentarii si liderii de partide au anuntate si o serie de proiecte care ar putea afecta bugetul, in pofida avertismentelor din partea Guvernului ca statul nu isi poate permite in acest moment cresterea deficitului.

Astfel, in prima sedinta de plen de la Senat ar urma sa fie supusa la vot o propunere legislativa care prevede acordarea de pensii de serviciu pentru cadrele didactice din invatamant, reprezentand 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate, inainte de data pensionarii.

Tot de pensii speciale ar putea beneficia personalul de pe ambulante, potrivit unei propuneri a PSD si a fostului UNPR.

O completare a unei legi ce asigura deja beneficii pentru personalul aviatic, initiata de independentul Mihai Sturzu (trecut acum la PRU), ar face ca si instructorii de elicopter, pilotii instructori de zbor de la Aeroclubul Romaniei sau cei de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana sa aiba parte de pensii speciale, iar UNPR a propus ca fostii angajati de la CAP sa primeasca o indemnizatie speciala, care le va creste veniturile la pensie.

Si liberalii au initiat o lege prin care autoritatile locale sa poata oferi ajutoare familiilor defavorizate in sezonul rece pentru facturile la energia termica si gaze naturale.

Ramane de vazut cate dintre aceste proiecte vor fi discutate, in conditiile in care parlamentarii isi vor lua traditionala vacanta de alegeri, care se va suprapune campaniei electorale, asteptata sa inceapa in luna noiembrie. Astfel, parlamentarii ar putea veni la lucrari doar in lunile septembrie si octombrie, urmand ca cel tarziu la jumatatea lunii noiembrie sa inceapa activitatile in teritoriu.

Va fi lasata astfel in grija viitorului Legislativ, ales in decembrie, discutarea bugetului pe anul 2017, care, in functie de cat de repede va fi instalat de catre noul Parlament si noul Cabinet, ar putea fi gata abia in luna ianuarie a anului viitor.

Amintim ca alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Parlament sesiune toamna 2016 legi, #proiecte lege Parlament septembrie, #alegeri parlamentare 2016 , #parlament