Parlamentul a fost abandonat de senatori si deputati. Unii isi fac campanie, altii isi cauta de lucru, leafa merge inainte

Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 14:46
6923 citiri
Parlamentul a fost abandonat de senatori si deputati. Unii isi fac campanie, altii isi cauta de lucru, leafa merge inainte
Foto: captura video Digi24

Senatorii si deputatii si-au luat liber o luna, timp in care castigurile financiare merg mai departe. Pe hartie, toata lumea desfasoara activitati in teritoriu, in interesul cetatenilor. In realitate, in timp ce cei care mai vor un mandat isi fac campanie electorala pentru alegerile din 11 decembrie, ceilalti... isi cauta de lucru. Sute de proiecte de legi asteapta in sertare in tot acest timp.

Nu stim daca si ceilalti candidati au sefi intelegatori care le permit sa lipseasca timp de o luna de la serviciu pentru a-si face campanie electorala, timp in care salariul merge inainte, dar asta se intampla la Parlament, unde senatorii si deputatii sunt propriii lor sefi si nu dau socoteala nimanui.

Dintre cei aproape 6.500 de candidati, circa 250 sunt actuali parlamentari. Aproape 50 de senatori (28%) si circa 200 de deputati (50%) mai vor inca un mandat, dupa cum reiese din lista BEC.

Ziare.com a contactat doi membri din conducerile celor doua Camere pentru a intelege cine si cum a decis sa puna Parlamentul "pe pauza" timp de o luna si daca in tot acest timp actualii alesi mai sunt platiti din banii nostri, ai tuturor.

Camera Deputatilor: Unii isi fac campanie, altii isi cauta de lucru. 500 de legi asteapta

Presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), ne-a spus ca ultima sedinta de plen a avut loc "cam acum o saptamana", desi ultimul plen a fost pe 7 noiembrie.

Intrebat daca deputatii se mai reunesc pana la alegeri, presedintele Camerei ne-a raspuns: "Din pacate, nu".

"Pentru ca sunt doua probleme. Gradul de innoire al Parlamentului este foarte mare. Din punct de vedere al PSD, peste 60% din actualii parlamentari nu mai candideaza. Ceilalti 40%, care sunt parlamentari si mai candideaza, sunt mai interesati de campania electorala in judetele lor, si atunci e foarte greu sa....Spre exemplu, astazi ar fi trebuit sa avem lucru in comisii. Sa vedem cati colegi vin la comisii.

Iar cei care nu candideaza sunt mai preocupati sa isi gaseasca un nou loc de munca decat sa vina la Parlament. Si atunci, pentru a lua in dezbatere chestiuni care sunt importante, cum e problema AEP (dupa demisia presedintelui, n.red.) sau cea a asigurarilor, prima conditie este cvorumul. Fara cvorum despre ce sa vorbim?", a declarat Florin Iordache pentru Ziare.com.

Intrebat daca pe perioada "vacantei electorale" deputatii continua sa isi primeasca banii, presedintele Camerei ne-a explicat ca singurele pierderi financiare sunt diurnele de sedinta.

"Teoretic, numai diurnele de sedinta nu se mai primesc, neavand sedinte. Banii pentru activitatea in teritoriu merg inainte. Si, bineinteles, platile pentru angajatii de la cabinetele parlamentare, care functioneaza", a precizat acesta.

In ceea ce priveste restantele legislative, presedintele Camerei ne-a spus ca aproape 500 de legi asteapta sa fie dezbatute.

"La momentul asta, guvernul nu mai avea restante care trebuie dezbatute, cel putin la Camera. Mai sunt pe ordinea comisiilor cateva zeci de proiecte, mai multe sau mai putine. Per total, sunt in jur de 500 de legi care sunt in dezbatere, dar nu pot sa va spun cat de importante sunt pana nu avem rapoartele comisiilor", ne-a declarat presedintele Camerei Deputatilor.

Senat: Intelegere unanim acceptata, fara vot. Nu se stie cate legi zac in sertare, oricum ele trec cu mai multa lejeritate

Situatia e similara si la Senat, dupa cum ne-a explicat vicepresedintele Alexandru Peres (PNL). Intrebat cand au intrat colegii sai in vacanta electorala, acesta a raspuns: "Cred ca de pe 9, deci mai mult de 10 zile".

"Oricand va fi nevoie ne vom reuni. Nevoie, adica sa apara niste situatii de extrema urgenta, cam asa a fost intelegerea, avand in vedere ca si cei din Biroul Permanent al Senatului si Camerei sunt candidati", a completat acesta.

De asemenea, intrebat daca atunci cand s-a luat decizia ca senatorii sa nu mai vina la sedinte de plen s-a dat un vot sau a fost o intelegere la nivelul Biroului Permanent, acesta a raspuns: "A fost o intelegere acceptata unanim, in sensul in care s-a pus problema ca in luna ianuarie, care in general, prin Constitutie, este o luna in care Parlamentul nu lucreaza, de data asta va fi o luna lucrativa, pentru ca va trebui sa discutam in primul rand bugetul pe 2017".

Vicepresedintele Senatului, el insusi candidat in Alba, nu a putut sa ne spuna cati dintre colegii sai sunt in campanie electorala si cati ar fi trebuit sa isi continue munca la Parlament, si daca acest aspect a fost luat in considerare atunci cand s-a decis renuntarea la plen.

"Nu am o asemenea statistica, probabil o faceti dvs. presa; eu pot sa va spun ca, din punct de vedere al PNL, cel putin 60% vor fi colegi noi", ne-a declarat acesta.

Si in ceea ce priveste situatia restantelor legislative situatia e destul de ambigua.

"Programul a fost facut pentru comisii, daca mai e ceva de lucrat, si in teritoriu. Daca in comisii mai exista ceva de dezbatut, proiecte urgente in perioada asta, cum ar fi pentru bugetul anului 2017, se dezbat. Restul, probabil, vor fi reportate pentru legislativul viitor, care probabil din 20 decembrie va putea sa intre in lucru", a precizat acesta.

Rugat sa ne spuna concret cate legi au fost abandonate in aceasta perioada, vicepresedintele Senatului nu a putut sa raspunda.

"Nu stiu. Noi, Senatul, lucram mai rapid, avand in vedere ca la 70-75% din propunerile legislative suntem prima camera sesizata. Deci, in general, prin Senat aceste lucruri trec cu o oarecare lejeritate, sa nu spun usurinta. Trec pentru ca decizionala este Camera Deputatilor, avand in vedere si numarul mai mare de deputati, punctele de vedere mult mai bine articulate. Ei n-au nici limita de 45 de zile in care trebuie sa treaca. Daca nu, intra in adoptare tacita. La noi nu cred ca sunt asa de multe", a declarat vicepresedintele Senatului.

Vezi cate legi a adoptat Parlamentul in aceasta legislatura si ce proiecte esentiale au trecut tacit.

In ceea ce priveste proiectele importante care asteapta sa fie discutate de Senat, Alexandru Peres a mentionat, alaturi de Legea bugetului pe anul viitor, revizuirea Constitutiei, care "a cam ramas abandonata de pe vremea cand dl Crin Antonescu a plecat de la presedintia Senatului" si in legatura cu care pune presiune acum Coalitia pentru Familie.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#senatori deputati campanie electorala , #parlament