Parlamentul a legiferat "puscaria la domiciliu": Stelian Ion (USR) spune ca pare o amnistie si ca Romania devine un paradis penal Interviu

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 16:57
7665 citiri
Parlamentul a legiferat "puscaria la domiciliu": Stelian Ion (USR) spune ca pare o amnistie si ca Romania devine un paradis penal Interviu
Foto: captura video Privesc.eu

Pe zi ce trece, cu fiecare act normativ adoptat de Parlament, in Romania se creeaza un paradis penal, spune deputatul USR Stelian Ion, intrebandu-se cu ingrijorare daca noi chiar vrem sa atragem aici "toti infractorii din lume", cata vreme nicaieri nu pare sa mai existe "un ansamblu de reglementari atat de favorabile infractorilor si detinutilor".

Declaratiile alarmante vin in contextul in care, miercuri, Camera Deputatilor a votat proiectul de lege care va permite executarea pedepselor cu inchisoarea la domiciliu sau doar in weekend, actul normativ urmand sa ajunga la presedintele Iohannis pentru promulgare.

Legea a trecut tacit prin Senat in luna noiembrie si a fost modificata radical in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, in sedinta din 11 aprilie, condusa de Eugen Nicolicea (PSD).

In ciuda reactiilor publice ulterioare si a avertismentelor lansate chiar si de Sindicatul Consilierilor de Probatiune, deputatii PSD-ALDE-UDMR au votat astazi controversatul proiect, intr-o sedinta condusa de Florin Iordache (PSD).

Conform votului electronic, au fost de acord cu "puscaria la domiciliu" toti cei 135 de deputati PSD prezenti, 13 din 14 deputati UDMR, 8 din 9 deputati ALDE si 11 din 13 reprezentanti ai minoritatilor, carora li s-au adaugat cativa "disidenti" ai Opozitiei.

PNL si USR au votat in bloc impotriva proiectului de lege, alaturi de 7 deputati PMP din cei 10 prezenti, 2 reprezentanti ai minoritatilor si 2 neafiliati.

Citeste mai multe despre Parlamentul a decis: Pedepse executate la domiciliu si detentie de weekend. Legea merge la Iohannis.

In replica, pe Facebook a fost anuntat imediat un protest pentru aceasta seara, sub titlul "Puscarie La Fara Frecventa? NU!".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, deputatul USR Stelian Ion, membru in Comisia Juridica, vorbeste despre parcursul legii si aspectele ei apreciate ca neconstitutionale, subliniind ca ceea ce face Parlamentul "este un indemn nu expres, dar indirect si foarte clar, la savarsirea de infractiuni".

Cum s-a ajuns ca Parlamentul Romaniei sa legifereze inca o data in interesul condamnatilor, nu al societatii, oferindu-le acestora varianta "puscariei la domiciliu"?

In Senat legea s-a adoptat tacit. Era varianta PNL. Eu nu eram de acord nici cu ea, pentru ca nu era o solutie oportuna. Chiar si Guvernul, in punctul de vedere emis, spune ca avem deja masuri alternative.

Pe de alta parte, toate chestiunile acestea legate de usurarea situatiei detinutilor ar trebui discutate impreuna si facut un plan comun, pentru ca potrivit hotararii pilot a CEDO noi avem obligatia sa venim cu un plan de masuri coerent si, daca le facem pe bucati, nu mai e nimic coerent.

Ce vi se pare cel mai scandalos in acest proiect de lege?

Mie mi se pare scandaloasa chiar ideea in sine, de a nu executa efectiv pedeapsa in penitenciar atunci cand judecatorul cauzei, analizand toate probele si individualizand pedepsele in functie de circumstante, decide ca e cazul sa dea o astfel de pedeapsa. Cum sa vina un alt judecator, de supraveghere, si sa inlocuiasca pur si simplu aceasta masura?!

Avem si alte posibilitati, de exemplu, suspendarea conditionata a executarii sau liberarea conditionata. Sa vii peste toate astea inseamna sa anulezi printr-o simpla decizie cu caracter administrativ (pentru ca asta pare, o decizie cu caracter administrativ, nu una judiciara, adica nu se analizeaza fapta, ci se analizeaza daca acel condamnat se incadreaza sau nu in prevederile noii legi), asta inseamna sa incalci autoritatea judecatoreasca.

Totusi, tot un judecator va decide daca persoana condamnata la inchisoare executa in continuare pedeapsa acasa.

Da, e un judecator, doar ca el nu mai apreciaza gravitatea faptei comise, ci apreciaza doar daca detinutul a avut o conduita buna si daca se incadreaza in prevederile noii legi. Iar asta putea sa analizeze si altcineva, nu doar un judecator. Repet: e foarte important ce analizeaza judecatorul de supraveghere - doar conduita in timpul executarii fractiei de pedeapsa.

Se va crea un mecanism prin care unii judecatori vor dispune condamnari in penitenciar si altii (fara sa le mai analizeze, fara sa se mai uite la gravitatea faptei comise!) vor trata "contabiliceste", administrativ, si vor decide altceva.

O astfel de decizie va putea fi contestata?

Doar de catre detinut, daca nu ii convine, adica daca i s-a respins actiunea!

Procurorul, care protejeaza interesele generale ale societatii, nu are dreptul sa intervina si sa conteste inlocuirea pedepsei privative de libertate cu inchisoarea la domiciliu.

Ce argumente au fost aduse in Comisia Juridica, unde s-a dat forma finala a proiectului?

Nici macar nu s-a venit cu argumente. S-a preluat un proiect al colegilor de la PNL, s-au facut modificari radicale, pentru ca "au putut", avand majoritate, si nu s-a explicat de ce e nevoie de o asemenea masura, de ce masurile actuale nu sunt suficiente.

Observ ca sunt tot mai multe situatii in care Guvernul sustinut de PSD da un punct de vedere si in Parlament se decide altceva. In Guvern sunt si niste specialisti care nu isi permit sa incalce legile si Constitutia asa de usor sau sa ia masuri din acestea, scandaloase.

Care a fost pozitia UDMR, care, oficial, nu face parte din majoritatea parlamentara?

Cei de la UDMR au fost, in general, de acord cu toate masurile de relaxare a pedepselor.

Aveti la dispozitie cateva zile pentru a contesta la Curtea Constitutionala. Ce aspecte v-au atras dvs atentia?

Cel mai important e acela ca se incalca autoritatea judecatoreasca, in sensul ca se ia o decizie administrativa care anuleaza ceea ce dispune judecatorul de cauza in hotararea de condamnare pe care o pronunta.

In plus, se face referire la un moment dat, in finalul proiectului, la Codul de Procedura Penala, desi referirea era la Codul Penal, deci sunt si greseli care duc la neclaritati si pe astfel de chestiuni CCR deja s-a pronuntat, spunand ca sunt motive pentru declararea unui text ca neconstitutional.

Mai mult decat atat, sunt anumite masuri care trebuie luate pentru a pune in aplicare legea si care presupun o anumita cheltuiala, inclusiv achizitionarea bratarilor electronice. Pentru ele si pentru a angaja mai multi politisti care sa supravegheze acesti detinuti lasati in libertate sau la domiciliu este nevoie de un efort bugetar care nu este prevazut in niciun fel in proiect. Nu se indica sursa bugetara si acesta este un motiv foarte clar de neconstitutionalitate.

Asistam la o amnistie mascata?

Da, am si spus acest lucru de la tribuna Camerei Deputatilor. Mai ales ca, asa cum e alcatuita legea, pentru o categorie de detinuti, care deja au executat o anumita fractie de pedeapsa, legea se va aplica imediat. Dupa trei zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial, judecatorii vor analiza si vor vedea ca s-au indeplinit conditiile si, la cererea detinutilor sau chiar din oficiu, pedeapsa cu inchisoarea va fi inlocuita cu executarea pedeapsei la domiciliu.

Pare pur si simplu o amnistie.

Mai exista undeva in lumea larga "puscarie la domiciliu"?

In legislatia penala a Romaniei exista notiunea de "arest la domiciliu", ca masura preventiva, dar e cu totul altceva. Noua nu ni s-a prezentat niciun studiu pentru a fi adus ca argument, insa unii colegi spun ca ar exista legislatii care prevad o asemenea masura, dar probabil ca in acele legislatii nu exista celelalte masuri pe care le avem noi, enumerate anterior.

Mie mi se pare foarte mult, nu cred ca mai exista nicaieri un ansamblu de reglementari atat de favorabile infractorilor si detinutilor.

Pe zi ce trece, cu fiecare act normativ (si veti vedea ca pe 2 mai o sa discutam modificarile Codurilor Penale), in Romania se creeaza un paradis penal.

Eu nu inteleg ce se doreste. Noi vrem sa atragem in Romania toti infractorii din lume?! Daca aici ai un tratament atat de lejer, infractorii nu se vor mai simti deloc descurajati. E foarte simplu: daca stii ca la o pedeapsa de 4 ani vei iesi imediat din inchisoare sau poate chiar nu vei executa nimic, este un indemn nu expres, dar indirect si foarte clar, la savarsirea de infractiuni.

Pana la urma, oamenii vor ajunge sa spuna: "Statul ma fura din toate partile, eu de ce sa fiu corect?"

Nu stiu unde ajungem asa. Poate pe un drum infundat. Ne furam singuri caciula...

Vezi aici dezbaterile de azi din plenul Camerei Deputatilor:

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#lege inchisoare domiciliu, #deputati lege inchisoare weekend , #parlament