Parlamentul European, premiu de consolare pentru romani?

Joi, 05 Martie 2009, ora 18:53
3358 citiri
Parlamentul European, premiu de consolare pentru romani?

Acum ca data europarlamentarelor este oficiala, completarea listelor intra in linie dreapta.

Numele vehiculate pana acum ne arata cat de putin inteleg partidele romanesti din Parlamentul European si politica de acolo.

Ii vedem pregatindu-se sa plece spre legislativul european pe Adrian Paunescu si Corneliu Vadim Tudor, de exemplu, doi dinozauri al caror destin politic este cam pecetluit.

Si tot pe lista va aparea, se pare, Norica Nicolai, alt exemplu, care a ratat, de pe primul loc in colegiul ei, intrarea in Parlament, o nedreptate care trebuie, nu-i asa, reparata urgent.

Fiecare partid are cativa corigenti ai alegerilor interne, care trebuie sa primeasca un premiu de consolare, indiferent daca politicianul cu pricina are cea mai mica afinitate cu Parlamentul European.

Sa aiba si el o functie si o leafa buna, asta e important. Tot iz de recompensa are si plasarea pe lista a unor ziaristi care e greu de crezut ca si-au gasit deodata vocatia politica europeana.

Isi mai face loc pe liste si categoria care trebuie scolita si al carei reprezentant de frunte este Elena Basescu. E vorba despre politicieni tineri, cu spate bun, cum a fost si Rares Niculescu, care pasamite, dupa un stagiu la Bruxelles, vor reveni iluminati ca dupa o bursa de succes.

Rar cate o surpriza placuta, cum ar fi includerea, pe loc eligibil, a Monicai Macovei, un personaj care are si prestigiu european, dar si o specializare solida care sa-i permita sa aiba acolo un cuvant de spus. La fel in cazul lui Cristian Preda.

Dinozauri politici sau corigentii alegerilor

Mai observam ca putini dintre actualii europarlamentari vor un nou mandat. Este vorba despre cei care nu s-au dus in Parlamentul European degeaba: Renate Weber, Daniel Daianu, Adrian Severin, Adina Valeanu, sunt cateva nume. Greu de spus daca Teodor Stolojan este in aceasta ctegorie sau in cea a dinozaurilor (optez pentru a doua varianta).

Cei mai multi dintre fostii europarlamentari au stat la Bruxelles ca intr-un loc caldut de unde au pandit o pozitie buna la Bucuresti spre care, odata ochita, s-au avantat rapid.

Dar Parlamentul European nu este si nu ar trebui privit ca un cimitir al elefantilor, o scoala cu bursa generoasa, un premiu de consolare sau o craca intermediara catre o pozitie mai avantajoasa.

Indiferent cum este privit de la Bucuresti, Parlamentul European este o institutie foarte serioasa si foarte grea. Alegerea acestei demnitati echivaleaza, in alte tari, cu o specializare.

Odata alesi, europarlamentarii duc mai multe mandate, timp in care nu se gandesc nostalgic la trecutul glorios si nici nu stau cu ochii holbati catre ceea ce ar urma sa le pice in tara.

Muncesc din greu in comisii si incearca sa capte prestigiul necesar pentru a deveni o voce influenta. Tintele acestea sunt cu atat mai importante cu cat, teoretic, noul tratat european sporeste rolul legislativului european.

In esenta, vorbim despre o alta lume, despre politica la nivel inalt, despre profesionalism in politica, seriozitate si prestigiu, cu exceptiile ei, desigur, pentru ca nimic nu e perfect pe lume. Romania se pregateste sa trimita in aceasta lume inca o sarja de repetenti, oportunisti si urmasi ai lui Goe.

Oricat de europeani tantosi ne-am da, tot la periferia Europei ramanem din punct de vedere politic!

Topul rușinii la nivelul UE. Ei sunt politicienii din România cu cele mai multe absențe la voturile din Parlamentul European. Acum cer încă un mandat
Topul rușinii la nivelul UE. Ei sunt politicienii din România cu cele mai multe absențe la voturile din Parlamentul European. Acum cer încă un mandat
Doi politicieni români se află în topul rușinii, la nivelul Parlamentului European. Claudiu Manda (PSD) și Rareș Bogdan (PNL) s-au dovedit a fi doi dintre cei mai mari „chiulangii" de la...
Mesaj ironic pentru extremiștii din AUR: ”Mihai Viteazul nu îi poate ajuta în negocierile din Parlamentul European”
Mesaj ironic pentru extremiștii din AUR: ”Mihai Viteazul nu îi poate ajuta în negocierile din Parlamentul European”
Europarlamentarul Siegfried Mureşan a vorbit duminică, 21 aprilie, la lansarea candidaţilor PNL Maramureş pentru alegerile locale, despre faptul că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)...
#Parlamentul European, #europarlamentare, #candidati romani , #parlament