Legea referendumului a trecut de Parlament: Interval de vot 7-23, prag necesar

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 18:12
35850 citiri
Legea referendumului a trecut de Parlament: Interval de vot 7-23, prag necesar
Foto: Camera Deputatilor

Zi plina in Parlament, unde atat deputatii, cat si senatorii, s-au reunit in sesiuni extraordinare pentru punerea in acord cu ultimele decizii ale Curtii Constitutionale a ordonantelor de urgenta referitoare la referendum si atributiile CCR.

Astfel, parlamentarii au stabilit ca referendumul se va desfasura intr-o singura zi, insa cu program de vot prelungit cu 4 ore. Astfel, cetatenii isi vor putea exercita dreptul de vot in intervalul 07:00-23:00. Nu a fost, insa, eliminat pragul electoral, fiind in continuare necesara prezenta a 50%+1 din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste.

Cat despre atributiile pe care le va avea CCR, magistratii CCR nu vor mai avea dreptul sa se pronunte asupra revocarii presedintilor de camere parlamentare.

Cei mai multi dintre senatorii si deputatii PDL au parasit salile de plen, acuzand, pe de o parte, faptul ca nu i-au fost redate Curtii Constitutionale toate atributiile luate prin ordonanta de urgenta, iar pe de alta parte ca au fost facute modificari la conditiile de organizare a referendumului dupa data limita, de 16 iulie. In consecinta, democrat-liberalii au anuntat ca vor contesta ambele legi la Curtea Constitutionala.

Ziare.com a prezentat principalele evenimente si declaratii in format LIVE TEXT:

18:12 - PDL anunta ca va contesta la CCR si Legea Referendumului.

18:08 - Se da votul final. 157 de deputati voteaza "pentru", iar 6 se abtin. Legea referendumului a trecut de parlament, ea putand fi contestata la Curte in maximum 5 zile. Valeriu Zgonea a inchis sesiunea extraordinara.

18:05 - Deputatul PDL Cristian Boureanu cere cu insistenta apel nominal, spunand ca s-a votat multiplu.

18:02 - Se revine in sala. Mircea Toader cere apel nominal, foarte multe scaune fiind goale. Valeriu Zgonea respinge cererea. Se verifica prezenta prin vot electronic. Apar ca fiind prezenti 159 de deputati.

17:54 - Dezbaterile s-au incheiat. Valeriu Zgonea da o pauza de 5 minute, dupa care va urma votul final pe legea Referendumului.

Nemultumiti de faptul ca toate solicitarile le-au fost respinse prin vot, PDL anunta ca paraseste sala de plen si nu revine pentru votul final. "Perfect european", a comentat Valeriu Zgonea.

17:27 - Se stabilesc timpii de dezbatere pentru fiecare grup parlamentar: 10 minute de grup. Incep dezbaterile pe amendamente si pe articole.

17:18 - Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, deputatul Mircea Dusa, acuza PDL ca se teme de referendum si acuza guvernul Boc ca a fost primul care a modificat prin ordonanta de urgenta modul de organizare a referendumului. Mircea Toader dezminte acuzatiile.

17:11 - Liderul deputatilor PDL spune ca experienta alegerilor a dovedit ca "dupa lasarea serii nu se mai prezinta lumea la vot", asa ca prelungirea programului de vot nu va avea efectul dorit de USL. "Veti vedea ca participarea la vot dupa ora 21 este nesemnificativa. Corect era sa dam vot de respingere a ordonantei(...) Veti complica si mai mult lucrurile. Aceasta lege ramane valabila si pentru un referendum local", a explicat Mircea Toader de ce PDL se opune maririi intervalului de vot.

17:05 - Valeriu Zgonea ii da cuvantul liderului PDL, Mircea Toader, nu inainte de a-i spune ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat de la Bruxelles care au fost cele 11 cerinte adresate Romaniei. "Sper ca sunteti multumit de cat de repede raspunde si cat de repede informeaza Comisia Europeana", a comentat presedintele Camerei.

In replica, Mircea Toader a precizat ca el solicitase ca premierul sa vina in Parlament si sa explice care au fost raspunsurile trimise de Romania la Bruxelles, mai ales ca Victor Ponta declarase, in timpul vizitei sale la Chisinau, ca va face acest lucru, miercuri.

17:00 - Valeriu Zgonea deschide sedinta si anunta ca este cvorum. Se voteaza ordinea de zi si programul de lucru. In sala sunt prezenti, conform votului electronic, 187 de deputati. Florin Iordache citeste raportul comisiei juridice asupra legii Referendumului.

16:45 - Deputatii asteapta in plen raportul de la comisie pentru legea Referendumului.

16:44 - Petru Filip anunta ca senatorii pot sesiza Curtea Constitutionala pe acest proiect de lege in termen de 2 zile, dupa care declara inchisa sesiunea extraordinara, urandu-le vacanta placuta colegilor sai. Vasile Blaga anunta intr-o conferinta de presa ca PDL va ataca legea CCR la Curtea Constitutionala.

16:37 - Senatorii au respins prin vot raportul comisiei juridice si au votat direct legea de functionare a CCR in forma venita de la Camera Deputatilor. Cu 64 de voturi pentru, 3 abtineri si niciun vot impotriva, legea a trecut.

In aceste conditii, CCR nu mai are dreptul sa se pronunte asupra revocarii presedintilor de camere parlamentare, acesta fiind motivul nemultumirii parlamentarilor PDL, care se vad in imposibilitatea de a mai contesta la Curte inlaturarea lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase.

16:30 - Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, anunta ca democrat-liberalii parasesc sala, in semn de protest fata de ideea de a se accepta in plen amendamente care au fost respinse in comisia juridica.

In replica, senatorul PSD Dan Sova cere USL sa voteze impotriva raportului venit de la comisia juridica si sa se voteze legea asa cum a venit ea de la Camera Deputatilor.

Legea este organica, fiind necesare 62 de voturi pentru ca ea sa treaca.

16:22 - Senatorul PSD Toni Grebla prezinta raportul comisiei juridice pe legea CCR. Urmeaza dezbateri.

Senatorii PDL sunt prezenti. De asemenea, la lucrari asista si o delegatie oficiala din Australia, in frunte cu ministrul de Externe al acestei tari, venita in vizita la Bucuresti.

16:15 - Incepe sedinta Senatului. Presedintele interimar, Petru Filip, anunta ca din 122 de senatori sunt prezenti 73 si prezinta ordinea de zi. Se voteaza, inclusiv programul de lucru.

Sedinta Camerei va incepe cu intarziere, deoarece nu au fost finalizate rapoartele in comisii.

16:00 - Senatorii si deputatii se reunesc in sedintele de plen pentru a da vot final pe cele doua legi, primii pe legea de functionare a CCR, iar cei din urma pe legea Referendumului.

Conform Digi24, o surpriza s-a inregistrat in Comisia Juridica a Senatului, unde, fiind mai multi, reprezentantii PDL au eliminat prevederile adoptate astazi la Camera care spuneau ca nu pot fi atacate la Curte hotararile parlamentului cu caracter normativ. Senatorul PSD Toni Grebla le-a spus jurnalistilor ca nu este nicio problema, "greseala" se va "repara" prin votul in plen.

13:55 - Valeriu Zgonea a anuntat ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis ca legea Referendumului va intra la ora 14:00 in dezbaterea comisiei de administratie, la ora 14:30 in comisia juridica, iar la ora 16.00 la votul in plen.

12:47 - Deputatul Viorel Hrebenciuc (PSD) saluta prelungirea programului de vot la referendum, spunandu-le jurnalistilor ca cele 4 ore de vot suplimentare inseamna circa "600.000 -700.000 de voturi in plus" si ca deputatii vot vota forma finala a referendumului iesita de la Senat.

Hrebenciuc i-a acuzat pe Traian Basescu si Monica Macovei ca au dezinformat Europa in legatura cu restrangerea drepturilor Curtii Constitutionale si a precizat ca USL s-a conformat totusi cererii venite de la Bruxelles. "Vrem sa aratam ca suntem niste oameni superiori", a punctat el.

In ceea ce priveste pragul de validare la referendum, Hrebenciuc a comentat: "Marea sansa o are Basescu acum".

12:40 - Birourile permanente ale celor doua camere se vor reuni pentru a pune la punct programul dupa-amiezii. Cele doua camere vor face "schimb" de proiecte de lege, conform principiului bicameralismului. Senatul va vota legea CCR, iar Camera Deputatilor legea Referendumului. Proiectele intra in dezbaterile comisiilor juridice, inainte de voturile finale in plen.

12:38 - Legea de functionare a Curtii Constitutionale a fost votata de deputati cu amendamentele USL si in lipsa PDL.

PDL acuza ca nu a fost cvorum in sala, iar Zgonea a stiut acest lucru si a refuzat sa faca apel nominal. Sedinta a fost inchisa.

12:37 - Valeriu Zgonea anunta ca deputatii se reunesc din nou intr-o sedinta extraordinara la ora 16.00, pentru vot pe legea Referendumului votata mai devreme de Senat.

12:36 - Mircea Toader (PDL) a declarat in fata jurnalistilor: "Am solicitat respingerea ordonantei care prevede limitarea atributiilor CCR. Am parasit Parlamentul cand ni s-a respins solicitarea. Nu dorim sun nicio forma modificarea Legii referendumului, trebuie sa ramana in forma promulgata de presedintele interimar".

In replica, Toni Grebla (PSD) a declarat: "Protestul PDL este inutil, sunt in campanie electorala, este o solutie convenabila si pentru ei".

12:34 - Deputatii continua sedinta. Valeriu Zgonea precizeaza ca dupa demisiile deputatilor care au castigat alegerile locale, cvorumul necesar este de 155.

12:33 - Sedinta Senatului s-a incheiat. Urmeaza o alta, de la ora 16.00.

12:30 - Senatorii au dat vot final legii referendumului cu amendamente, cu 70 de voturi pentru, niciunul impotriva, nicio abtinere. Conform Senatului, pe 29 iulie vom putea vota de la ora 7 la ora 23.

12:28 - Se reunesc deputatii pentru a da votul final pe legea de functionare a Curtii Constitutionale. Mircea Toader cere verificarea cvorumului de sedinta.

12:26 - Senatorii au respins prin vot amendamentul lui Ioan Ghise, care incalca decizia Curtii Constitutionale.

12:23 - Si senatorul UDMR Gyorgy Frunda sustine, in principiu, absenta cvorumului minimal la referendum, spunand ca trebuie aplicat principiul potrivit caruia trebuie respectate aceleasi conditii ca la alegerea presedintelui. Mai mult, Frunda aminteste ca in trecut, deciziile Curtii Constitutionale puteau fi modificate de parlament, ceea ce nu se mai poate intampla in acest moment.

Cu toate acestea, "in situatia interna si in situatia de la Bruxelles ar fi o greseala sa incercam sa invalidam decizia Curtii. Nu cred ca este intelept sa trecem la ora actuala peste decizia Curtii", a spus Frunda.

12:20 - Senatorul PNL Varujan Vosganian sustine eliminarea pragului la referendum, spunand ca in acest lucru asigura intrarea Romaniei in randul tarilor cu traditie democratica.

12:19 - Senatorul PNL Ioan Ghise propune eliminarea textului care prevede participarea la referendum a majoritatii celor inscrisi pe listele electorale si propune in loc urmatorul text: "Guvernul va lua masuri pentru a crea conditiile necesare exercitarii dreptului de vot a cetatenilor romani din tara si strainatate".

"Cvorumul asimileaza pe cei care se abtin cu votul negativ", a explicat el.

12:18 - Senatorii au votat secret amendamentul care prevede programul de vot la referendum de la 7 la 23.

12:16 - Valeriu Zgonea a inchis sedinta Camerei Deputatilor,ca urmare a epuizarii ordinii de zi, anuntand ca votul final se va da peste 5 minute.

12:13 - Senatorul PSD Dan Sova propune amendamentul ca referendumul sa se desfasoare de la 7 la 23. Senatorul UNPR Serban Mihailescu cere vot secret. Dan Sova se opune, dar plenul accepta votului secret, cu 62 de voturi pentru.

12:12 - Plenul Senatului voteaza favorabil pentru posibilitatea introducerii de amendamente in plen, cu toate ca ele fusesera respinse marti in Comisia Juridica.

12:01 - La Senat se reiau lucrarile cu verificarea cvorumului prin apel nominal.

12:00 - La Camera Deputatilor se voteaza pe articole legea de functionare a CCR. Amendamentele PDL sunt respinse, in absenta democrat-liberalilor.

11:55 - Senatorul UNPR Serban Mihailescu cere pauza de consultari. PDL a parasit plenul Senatului, sustinand ca cele 10 zile in care trebuia reglementat referendumul au expirat, iar Guvernul este cel care trebuie sa rezolve situatia, anuland ordonanta de urgenta. In plenul Senatului nu mai este cvorum. Liderii de grup negociaza.

11:47 - Senatorul PNL Ioan Ghise cere PDL, in opozitie fiind, sa nu dea indicatii Guvernului. "Nu e moral", a spus el, cerand PDL sa participe la lucrari si la vot.

11:45 - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, reproseaza PDL ca nu doreste ca Romania sa se tina de cuvant in fata UE. In replica, Radulescu cere ca problema sa fie rezolvata de "cel care a facut raul initial", adica Guvernul, care are Monitorul Oficial la dispozitie si poate rezolva totul foarte simplu.

11:42- Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, cere Guvernului sa anuleze prin ordonanta de urgenta prima ordonanta emisa, cea care modifica conditiile de organizare a referendumului. El subliniaza ca Guvernul poate face acest lucru, potrivit legii, pentru ca Parlamentul este convocat in sesiune extraordinara.

11:40 - Senatorul Vasile Blaga (PDL) spune ca, potrivit legii, Guvernul a avut la dispozitie 10 zile sa organizeze referendumul. "Cele 10 zile au expirat pe 16 iulie. Noi nu participam la incalcarea legii, sa o incalce ei. Nu vom recunoaste niciun referendum care incalca decizia CCR", a spus liderul PDL.

PDL a parasit plenul Senatului.

11:37 - Deputatul PNL Mihaita Calimente ii acuza pe democrat-liberali ca au primit "indicatii de la doamna Viviane Reding, care este ziarista", in ceea ce priveste modul in care a fost revocat Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului. El citeste pasaje din Constitutie, spunand ca USL are dreptate.

11:35 - Deputatul Eugen Nicolicea a anuntat ca UNPR sustine legea in forma promovata de USL. Democrat-liberalii cer din nou retrimiterea raportului la comisie. Disputa se da pe seama eliminarii restrictiilor impuse Curtii Constitutionale. PDL cere ca CCR sa se poata pronunta pe toate hotararile Parlamentului, USL nu doreste ca CCR sa se poata pronunta si pe deciziile care tin de organizarea interna. Cererea PDL este respinsa prin vot.

11:28 - Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, cere pauza de consultari. Democrat-liberalii vor ca USL sa nu mai insiste pe inlaturarea cvorumului la referendum si nu sunt de acord cu prelungirea programului de vot la referendum cu 4 ore, asa cum a propus premierul.

11:25 - Liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, face apel la colegii sai. "Toata lumea tipa! O sa va rog sa dati mai incet microfoanele, ca sa ne intelegem. Fac un apel la calm", a spus el.

11:21 - Deputatul PDL Daniel Buda sustine de la tribuna pozitia partidului sau, criticand raportul comisiei juridice votat marti doar de deputatii PNL si PSD, acuzand ca acesta continua sa restranga o parte din drepturile CCR, prin exceptiile introduse in legea Curtii. "Va asumati acest lucru in fata Europei, e treaba dumneavoastra!", a spus Buda, cerand inca o data retrimiterea raportului la Comisie, pentru a se respinge ordonanta de urgenta.

11:20 - Victor Ponta participa la lucrarile Camerei Deputatilor.

La Senat se discuta legea Referendumului. Liberalul Ioan Ghise isi sustine amendamentul care prevede inlaturarea cvorumului, in ciuda ultimei decizii a Curtii Constitutionale.

11:15 - Eugen Nicolaescu ia cuvantul, acuzandu-i pe Traian Basescu si Monica Macovei ca au dezinformat Uniunea Europeana si au lansat minciuni si acuzatii nefondate la adresa puterii de la Bucuresti. El a facut un apel la mass-media sa transmita corect, astfel incat "sa preia informatii corecte si CE si lumea diplomatica de la Bucuresti".

Deputatul liberal lanseaza acuzatii dure, spunand ca pana cand PDL "manat de frica ca Traian Basescu sa aiba o problema", Curtea Constitutionala nu a avut dreptul de a se pronunta pe hotararile Parlamentului, iar USL nu a facut decat sa se revina la situatia initiala.

11:11 - Mircea Toader a reamintit ca PDL s-a retras din sedinta comisiei de marti dupa amiaza si cere retrimiterea raportului la Comisie.

11:10 - Victor Ponta nu participa la sedinta Camerei. Intre timp a inceput si sesiunea extraordinara a Senatului.

11:08 - Deputatul PSD Florin Iordache citeste raportul privind ordonanta care modifica atributiile Curtii Constitutionale. Incep dezbaterile.

11:04 - Liderii PDL il acuza pe Valeriu Zgonea ca incalca regulamentul si nu le permite sa ia cuvantul pe procedura. Mircea Toader solicita introducerea pe ordinea de zi a prezentei premierului in Parlament, pentru a prezenta cele 11 raspunsuri trimise la Bruxelles, precum si un alt punct legat de pierderea mandatului de catre cei doi deputati care au fost declarati incompatibili de justitie.

Zgonea a replicat ca acestea nu sunt inscrise pe ordinea de zi publicata in Monitorul Oficial. Se intra la discutii pe ordonante.

11:00 - Eugen Nicolaescu anunta ca nu s-a ajuns la nicio intelegere cu PDL. "Continuam lucrarile fara niciun fel de abatere de la regulament", spune el.

10:53 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, cere pauza de consultari. Valeriu Zgonea ii acorda 1 minut. La cererea liberalului Eugen Nicolaescu, se mai acorda 1 minut pentru consultari intre grupurile parlamentare.

10:52 - Valeriu Zgonea anunta ca exista cvorum. "Conform regulamentului, cvorumul este semnatura pe care o depuneti pe lista", precizeaza el. Ordinea de zi este votata prin vot electronic. 138 de deputati dintre cei 139 inregistrati prin vot electronic au votat favorabil.

10:50 - A inceput sedinta Camerei Deputatilor sub conducerea lui Valeriu Zgonea. PDL cere apel nominal. Se face prezenta prin vot electronic. Cristian Boureanu remarca faptul ca nu este cvorum si anunta ca PDL paraseste sala de plen.

10:30 - Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la Palatul Parlamentului. El a anuntat ca sustine prelungirea programului de vot la referendum, de la 7 la 23, pentru ca "este vara". Premierul a sustinut ca tot ce s-a intamplat in ultimele 3 saptamani a fost perfect constitutional. El nu a prezentat raspunsurile trimise la Bruxelles, dar a subliniat ca a dat asigurari ca cerintele CE vor fi respectate.

Ponta: Sustin prelungirea programului la referendum

10:15 - Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat la sosirea la Parlament ca partidul sau solicita ca "cele doua ordonante de urgenta sa fie anulate, asa cum spune si Comisia Europeana, asa cum a spus si dl Ponta. Parlamentul este in activitate si, daca sunt discutii prea lungi in Parlament, nu are decat sa emita doua ordonante de urgenta care sa le anuleze pe cele din cauza".

Sedintele incep la ora 10:30. La Camera Deputatilor si-a anuntat prezenta si premierul Victor Ponta. Acesta a sustinut ca le va prezenta colegilor sai deputati cele 11 solicitari ale Comisiei Europene si raspunsurile pe care le-a trimis la Bruxelles.

Comisia Europeana inca asteapta de la Ponta, in scris, ca va respecta conditiile lui Barroso

Comisia Europeana confirma: Am primit raspunsurile de la Ponta

In privinta ordonantei care restrange atributiile Curtii Constitutionale, camera decizionala este Senatul, in timp ce pentru respingerea ordonantei de urgenta care prevedea organizarea referendumului fara prag de participare, Camera Deputatilor este camera decizionala.

Senatul se mai reuneste intr-o noua sesiune extraordinara, incepand de la ora 16.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#sesiune extraordinara referendum, #cvorum referendum suspendare Basescu, #Ponta parlament cerinte Barroso , #parlament