Studiile senatorilor si deputatilor sunt date personale si nu reprezinta informatii de interes public, sustin birourile de presa ale celor doua camere parlamentare. Exista insa un articol care ar permite aflarea adevarului, desigur daca unii alesi nu s-ar rusina cu studiile lor sau daca n-ar avea nimic de ascuns.
In mod normal, un absolvent al unei facultati de drept ar trebui sa se mandreasca cu diploma obtinuta dupa atata truda, mai ales daca este de 25 de ani in Parlamentul Romaniei si, mai mult, daca face parte din Comisia Juridica. Iata, insa, ca deputatul PSD Eugen Nicolicea refuza sa dezvaluie unde si cand a absolvit facultatea de drept pe care si-a trecut-o in biografie, in ciuda insistentelor cu care a fost abordat de mai multi jurnalisti.
Eugen Nicolicea nu este un simplu deputat, ci unul aflat in Parlament din 1992, adica de un sfert de veac, si care, potrivit fisei de la Camera Deputatilor, incepand din mai 2006 a facut parte non-stop din Comisia Juridica, una dintre cele mai importante comisii din perspectiva verificarii si elaborarii legilor, in prezent fiind presedintele ei.
Jurnalistii de la Adevarul au incercat sa afle cat de temeinice sunt studiile in drept ale acestui deputat foarte vocal si foarte important in PSD, insa demersurile lor oficiale s-au izbit ca de zid. Camera Deputatilor a sustinut ca studiile in drept ale lui Eugen Nicolicea nu reprezinta informatii de interes public conform Legii 544/2001 si, mai mult, ca "legea mentionata este aplicabila autoritatilor si institutiilor publice, nu persoanelor fizice".
Ulterior, Adevarul a aflat pe surse ca Eugen Nicolicea a absolvit dreptul la Universitatea Spiru Haret filiala din Drobeta Turnu Severin, forma "invatamant la distanta". Interesant este ca, potrivit Adevarul, Eugen Nicolicea era in 2008 student in anul al treilea, insa, conform fisei de la Camera Deputatilor, acesta intrase deja in Comisia Juridica inca din mai 2006. Cu alte cuvinte, daca informatiile se confirma, nu ar fi avut studii de specialitate.
Pornind de la argumentul invocat mai sus de Camera Deputatilor, Ziare.com a cerut oficial birourilor de presa ale celor doua camere parlamentare sa furnizeze, in baza tuturor informatiilor pe care le detin, lista cu toti senatorii si deputatii care au studii de drept, precum si numele universitatilor respective si anii in care au absolvit.
Solicitarea noastra nu se referea la o anumita "persoana fizica", ci viza doua institutii fundamentale ale Romaniei si dreptul cititorilor nostri de a fi informati cu privire la pregatirea juridica a celor care zilele acestea schimba Legile Justitiei si Codurile Penale in total dezacord cu opiniile exprimate de specialisti in drept de necontestat, precum judecatorii si procurorii (din CSM, de la Inalta Curte sau din intreaga tara).
Din pacate, si noi ne-am izbit de acelasi refuz, sub un pretext care nu pare sa stea insa in picioare.
Astfel, Camera Deputatilor ne-a oferit urmatorul raspuns:
"Toate informatiile referitoare la studiile membrilor Camerei Deputatilor, astfel cum acestea ne-au fost comunicate de parlamentari, sunt publicate din oficiu, pe site-ul institutiei, in CV-ul din fisa fiecarui deputat. Camera Deputatilor nu detine alte date in afara celor deja publicate.
Precizam ca nu exista dispozitii legale potrivit carora calitatea de membru al Parlamentului si al unei comisii parlamentare sa fie conditionata de absolvirea unor studii de specialitate sau de depunerea unor acte de studii.
Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, va informam ca solicitarile dvs. nu fac obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare".
Si Senatul ne-a dat un raspuns similar, in care se precizeaza ca datele solicitate se afla pe site "in masura in care aceste informatii sunt furnizate de catre detinatorul de drept, avand in vedere faptul ca acestea fac parte din categoria datelor cu caracter personal, conform prevederilor art. 12 lit d din legea 544/2001".
Cu toate acestea, articolul 14 din legea 544/2001, spune ca: "Informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a unei functii publice".
Desi calitatea de membru al Comisiei Juridice din Parlament nu este "conditionata" legal de studiile de specialitate (cu toate ca poate ca ar fi normal sa fie), consideram ca este de interes public sa aflam daca Eugen Nicolicea a fost membru in comisie timp de doi ani fara a avea studii (2006-2008) si daca si-a obtinut diploma la o universtate particulara neacreditata decat mult mai tarziu si cu mare greutate.
Cum poti sa avizezi constitutionalitatea unui proiect de lege, cum poti sa votezi rapoarte care se refera la dreptul penal sau la statutul magistratilor, de exemplu, daca pregatirea ta profesionala ar lasa de dorit?!
Studiile tale nu ar afecta in acest caz "capacitatea de exercitare a functiei publice" pe care o ocupi, tinand cont ca de opinia membrilor Comisiei Juridice tine cont ulterior plenul cand voteaza o lege?
Dragi cititori, nu ati vrea sa stiti cati senatori sau deputati fara studii juridice temeinice au lucrat zilele acestea la Legile Justitiei si la modificarea Codurilor Penale? Si nu ati vrea sa aveti o posibila explicatie pentru faptul ca in repetate randuri Curtea Constitutionala a decis ca legi votate de Parlament incalca Constitutia?
- ca si cum cei de la ccr sunt niste... Vezi tot