Parlamentul, repetent la drepturile omului, pe banii nostri

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 09:49
5564 citiri
Parlamentul, repetent la drepturile omului, pe banii nostri

Este de necrezut: dupa aproape trei decenii de la rasturnarea regimului dictatorial, Romania pierde la CEDO inca un proces, pentru nerespectarea dreptului unor proprietari expropriati abuziv de statul comunist.

Dar nu-l pierde in vreo situatie incurcata si ambigua, unde instantele din tara n-au stiut sa aplice legea corect nedandu-le cuvenita dreptate proprietarilor. Nici vorba! Instantele romanesti au judecat ad litteram, conform legilor romanesti. Si nu degeaba am zis ad litteram, adica in litera legii, caci iata ce spune CEDO, conform celor relatate de presa:

"constata faptul ca Legea nr. 165 din 2013 nu asigura un remediu eficient pentru acordarea masurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei in urma unor condamnari repetate la CEDO, care au culminat cu hotararea pilot in cauza "Atanasiu si altii contra Romaniei" din anul 2010".

Deduc ca magistratii si-au facut oarecum corect datoria, au judecat, conform legii, asa cum este ea. Dar insasi legea nu este buna. Care lege? Cea din 2013, votata deci acum cativa ani, si care nu asigura un remediu eficient la acordarea masurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv de statul comunist.

Este drept ca legea n-a fost votata de actualul Parlament, dar cel din 2013 era dominat tot de PSD, si atunci se vota tot in stilul "pe repede inainte", nici atunci nu se tinea seama de observatiile Opozitiei. Si atunci erau in linia intai tot Iordache, Nicolicea si alti abonati non-stop la mandatele de parlamentar.

Iar legea adoptata atunci este descalificanta pentru parlamentari, de vreme ce nu a fost luata in considerare de CEDO, care considera ca legislatia europeana prevaleaza fata de a noastra.

Nu este o noutate, faptul este stipulat nu numai in tratatul cu UE, ci chiar si in Constitutia Romaniei, care prevede la art 148, al. 2: "Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Daca Legea 165 din 2013 prevede altfel, asta este greseala legiuitorului, iar daca acesta a gresit, tot el trebuie s-o dreaga, pentru ca oamenii sa nu ajunga la CEDO, sa nu se faca tara de ras acolo si sa nu ajunga statul sa i se impuna din afara plata despagubirilor, care fie si numai in cazul de fata se ridica la 2.731.632 de euro, adica aproape 13 milioane lei, la cursul de astazi.

Cred ca domnii Dragnea si Tariceanu, in calitatea lor de presedinti ai celor doua Camere, ar trebui sa ciuleasca bine urechile la cele intamplate, caci respectivii petenti nu si-au gasit dreptatea in justitia romaneasca, nu sunt victimele statului paralel, nu sunt prejudiciatii binoamelor inventate de politicieni si nici jertfele justitiei pervertite prin comanda politica.

Ei sunt victimele legilor insesi, ale acelui gen de legi pe care in tot impinge Iordache "pe repede inainte" si le voteaza Nicolicea la gramada, in pofida oricaror practici democratice si europene.

Nicaieri in lumea civilizata legile nu se voteaza nedezbatute, iar dezbaterea nu se face altfel decat ascultand Opozitia, in aceeasi masura in care este ascultata si Puterea.

In opinia mea, recenta hotarare CEDO este o palma pe obrazul domnilor Dragnea si Tariceanu, cei care invoca probleme de suveranitate, atunci cand liderii europeni atrag atentia asupra faptului ca Romania este membra a UE si, in aceasta calitate, trebuie sa se conformeze legislatiei europene, inaintea celei nationale.

O fundatie anume infiintata pentru apararea drepturilor proprietarilor ale caror case au fost confiscate abuziv atrage atentia de mai multi ani si in repetate randuri ca Legea nr. 165 din 2013 nu asigura un remediu eficient pentru acordarea masurilor reparatorii acestor proprietari. Este normal sa ne intrebam: in tot acest timp, Guvernul Romaniei, Parlamentul, factorii politicii au dormit in papuci?

Nu era normal sa faca ceva pentru ca legea sa devina clara pentru toti, iar drepturile sa fie aparate cu legea romaneasca, nu cu jalba-n protap, tocmai la CEDO?

Un pachet de legi pe justitie, puternic controversat, si un pachet de ordonante de urgenta - nici nu-mi este clar cate sunt ele - se ocupa de tot ce l-ar putea scapa de puscarie pe deja condamnatul in prima instanta Dragnea, pe colegii domniei sale Valcov, Dan Sova si altii, pe colegul Tariceanu, recent solicitat de DNA, pe oricine altcineva din sleahta.

Dar n-am vazut nici legi, nici ordonante care sa corecteze repunerea in drepturi a vechilor proprietari, mai ales ca detinem recordul european al proceselor pierdute la CEDO.

Nu plang pe umerii proprietarilor, dar nici nu ma simt confortabil sa vad cum umbla concetatenii mei sa-si caute dreptatea prin Europa.

N-as vrea sa par malitios, insa nutresc convingerea ca, daca toate acestea i-ar afecta chiar si un fir de par lui Dragnea sau lui Tariceanu, ele ar fi fost demult in vizorul domnului Tudorel Toader, acesta ar fi facut deja un draft de ordonanta - ii place acest termen - poate ordonanta ar fi fost deja aprobata in regim de urgenta si poate chiar proprietatile ar fi fost restituite celor pagubiti.

Cu putin timp in urma, doamna Viorica Dancila ii asigura pe liderii europeni ca pachetul de legi pe justitie recent aprobat a avut in vedere intai si-ntai reglementarea recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Nu stiu daca doamna prim-ministru crede in tot ce spune. Deunazi, un important lider CE a spus despre Liviu Dragnea ca nu stie daca chiar crede in cele spuse de el. Cu doamna Dancila insa mi se pare mai complicat: dansa nu crede, dar nici nu intelege.

Cand o vad asa ingenua, dar hotarata, parca imi aduc aminte de momentul critic, cand nu stia unde i-a aterizat avionul.

Dar daca doamna Dancila nu pricepe, Tudorel nu se ocupa, Dragnea nu-i interesat, pe Tarceanu il doare-n pix, iar ceilalti sunt cu ochii numai la listele pentru europarlamentare, aflate in chinurile facerii, atunci cine se mai ocupa si de adevaratele probleme ale tarii si de interesele cetatenilor ei?

Raspunsul este clar: nimeni. In cei nici doi ani de mandat cati au mai ramas, ma astept sa iasa destule ordonante ca sa-i scape pe suspecti de cercetare, pe invinuiti de judecata, pe cei judecati de puscarie, pe puscariasi de gratii, iar pe langa ei sa iasa si violatorii, cu gramada, pentru ca asa e cand muncesti pe rupte: mai si gresesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Hotarare CEDO, #Romania CEDO, #CEDO condamnare Romania, #Viorica Dancila UE, #regtrocedari despagubiir, #retrocedari CEDO, #darius valcov sentinta , #parlament
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
jos drepturile omului ! jos CEDO ! bravo psd !
Poza stamatoiu
stamatoiu
rank 1
Felicitari Doamnei Kovesi,Giovani Falcone de Romaniaa fost admisa