Parlamentul se intoarce oficial din vacanta: Modificarea Codurilor penale si legile SRI si SIE, printre prioritatile PSD-ALDE

Joi, 01 Februarie 2018, ora 08:17
3180 citiri
Parlamentul se intoarce oficial din vacanta: Modificarea Codurilor penale si legile SRI si SIE, printre prioritatile PSD-ALDE

Noua sesiune a Parlamentului incepe joi, iar printre prioritatile coalitiei PSD-ALDE se numara modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala, o noua lege a pensiilor si salariilor, modificarea legislatiei sigurantei nationale, care vizeaza SRI si SIE, dar si proiectul Codului administrativ, care are o serie de articole controversate.

Componenta noului Birou permanent, vicepresedintii, secretarii si chestorii acestui for vor fi alesi in sedinta de plen a Camerei Deputatilor, programata pentru joi, la ora 11:00, iar sesiunea ordinara a Camerei Deputatilor este programata sa inceapa la ora 12:00.

Sedinta Biroului permanent al Senatului este programata tot joi, la ora 10:30, iar lucrarile in plen vor incepe la ora 11:00.

Cum vor PSD si ALDE sa mitralieze Codurile penale

Sesiunea parlamentara care incepe joi va avea pe masa o serie importanta de masuri care trebuie luate, iar modificarea Codurilor penale este una dintre prioritatile imediate ale majoritatii PSD-ALDE.

Deputatul PSD Catalin Radulescu, cunoscut drept "deputatul-mitraliera", afirma ca membrii Comisiei speciale care modifica Legile Justitiei, condusa de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, vor incepe modificarea Codurilor penale si dezincriminarea abuzlui in serviciu, afirmand ca directiva europeana care vizeaza prezumtia de nevinovatie trebuia modificata acum doi ani.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, spunea la randul sau ca PSD va modifica "mult" Codurile penale, iar intrebat de ce ministrii cu probleme penale vor face parte din Cabinetul Dancila, acesta a raspuns "pentru ca putem". De asemenea, el spunea ca protestatarii care nu sunt de acord cu aceste modificari "sa faca un partid unic, cu Kovesi presedinte, prim-ministru si imparat".

Presedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justitiei, Florin Iordache, dadea asigurari ca pana la 1 aprilie Parlamentul "isi va indeplini rolul" si va transpune directiva europeana privind prezumtia de nevinovatie.

Pensii si salarii

De asemenea, controversata lege a pensiilor va fi si ea pe agenda Parlamentului. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spunea ca aceasta lege trebuie adoptata cat mai repede. Potrivit actului normativ, punctul de pensie va fi marit la 1.775 de lei pana in 2020. Pensia minima garantata va fi de 550 de lei, iar cea minima de 650 de lei.

De asemenea, legea salarizarii, care prevede micsorari de venituri pentru cei cu salarii de peste 7.000 de lei pe luna, este o alta masura asteptata in Parlament.

Dragnea vrea sa "modernizeze" SRI si SIE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat miercuri ca vrea ca in noua sesiune paralmentara sa se initieze modificari la legile sigurantei nationale, care includ Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE), deoarece serviciile secrete au nevoie de "o legislatie moderna".

Codul administrativ si redefinirea conflictului de interese

Un alt proiect important aflat pe agenda acestei sesiuni parlamentare este cel al Codului administrativ, care a fost depus la Senat in decembrie, ca initiativa legislativa asumata de senatorii si deputatii PSD, fiind promovat in procedura de urgenta.

Proiectul Codului administrativ are o serie de articole controversate care stabilesc, spre exemplu, faptul ca aprecierea necesitatii si oportunitatii emiterii actelor administrative ale Guvernului apartine exclusiv membrilor Guvernului. Codul mai prevede, de asemenea, ca membrul Guvernului care se afla in conflict de interese trebuie sa se abtina de la luarea deciziei care ar putea produce un folos pentru sine, sot, sotie, rude pana la gradul al II-lea, dar nu si atunci cand este vorba despre emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.

Conform proiectului, daca un act administrativ a avut consecinte vatamatoare, raspunderea revine exclusiv celui care a semnat actul respectiv. Codul stabileste si ca, in mod exceptional, membrii Guvernului pot face parte din AGA sau CA ale regiilor autonome, companiilor si societatilor publice, inclusiv banci si institutii financiare, de interes strategic sau in cazul in care un interes public impune acest lucru.

In proiect se prevede si numarul de posturi de la cabinetul si cancelaria demnitarilor si alesilor locale, cele mai multe urmand sa le aiba prim-ministrul (18) si primarul general al Capitalei (13).

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Comentarii