Parlamentul voteaza azi noi sefi la ANRE. Comisia SRI ar putea capata puteri sporite

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 07:24
2172 citiri
Parlamentul voteaza azi noi sefi la ANRE. Comisia SRI ar putea capata puteri sporite
Foto: Arhiva Ziare.com

Camera Deputatilor si Senatul se reunesc miercuri, de la ora 11:00, pentru a desemna noua conducere a Agentiei Nationale de Reglementare in Energie, fiind probabila si supunerea la vot a modificarii Regulamentului de functionare a Comisiei parlamentare de control al Serviciului Roman de Informatii.

Sedinta plenului reunit va fi precedata, de la ora 10:00, de o reuniunea Birourilor Permanente ale Camerei si Senatului, care va definitiva ordinea de zi a plenului.

Instalarea unei noi conduceri a ANRE survine in conditiile in care expira mandatele presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, alaturi de cele ale unor membri in Comitetul de reglementare din ANRE.

Candidatura deputatului PSD Dumitru Chirita pentru functia de presedinte al ANRE a fost validata, luni, in comisiile parlamentare de industrii. "Astazi (luni - n.red.) au avut loc audierile celor care si-au depus candidaturile pentru Comitetul de Reglementare al ANRE. In urma votului majoritatii PSD-ALDE si UDMR, au fost alesi Dumitru Chirita - presedinte, Zoltan Nagy-Bege - vicepresedinte - era in functie (...), Cornelia Sulger - membru in Comitetul de reglementare al ANRE si, pentru mine o surpriza complet neplacuta, Gabriel Gheorghe, presedintele Consiliului de Administratie la Romgaz", a declarat deputatul PNL Virgil Popescu, membru al Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.

Virgil Popescu a afirmat ca Gabriel Gheorghe nu a stiut care este tariful de inmagazinare a gazelor incasat de Romgaz. "A fost stupefiant. A raspuns 720 de lei pe MWh, in conditiile in care acest pret este de 21 de lei pe MWh", a relatat Popescu.

Citeste si despre ancheta asupra ANRE din Parlament:

Comisia SRI capata puteri sporite

De asemenea, tot azi, Hotararea nr. 30/1993 privind organizarea si functionarea Comisiei de Control SRI va fi modificata astfel incat persoanele chemate la audieri sa fie obligate sa se prezinte, potrivit declaratiei de marti a presedintelui Comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda.

"Maine speram ca va fi pe ordinea de zi a Biroului Permanent reunit si pe ordinea de zi a plenului reunit", a spus Manda.

Una dintre modificari prevede "obligatia persoanelor care sunt invitate la comisie, sa fie obligate sa se prezinte, sa prezinte Comisiei aspecte pe care consideram sau considera ca le au de adus inaintea Comisiei noastre".

"Am hotarat sa modificam prevederile hotararii Parlamentului care stabilea ca sedintele comisiei au caracter de informatii clasificate si vom introduce un text in care spunem ca toate sedintele Comisiei se desfasoara cu respespectarea prevederilor Legii 182, Legea informatiilor clasificate.

In sensul ca, daca nu facem referiri la informatii cu caracter secret, strict secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica, in cadrul Comisiei si sunt lucruri pe care le putem comunica inclusiv public", a sustinut Manda.

Totodata, presedintele Comisiei SRI a punctat ca nu s-au propus sanctiuni pentru persoanele care refuza sa se prezinte la Comisie, deoarece "nu am considerat oportun".

O alta modificare ar viza Serviciul Roman de Informatii. "Una dintre ele este ca SRI-ul este obligat sa raspunda, exista un text in care scrie ca trebuie sa raspunda solicitarii Comisiei intr-un termen rezonabil, termenul sa fie de 7 zile si, daca nu este de sapte zile, sa raspunda motivat in 7 zile de ce doreste prelungirea termenului la raspunsurile pe care comisia le adreseaza".

De asemenea, o alta modificare "este ca, atunci cand vom face si avem deja deplasari in teritoriu, sa le facem pe baza hotararii Comisiei, fara sa asteptam sedintele de Birouri Permanente reunite".

Citeste si:

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#noua conducere ANRE, #Comisia SRI sedinte publice, #Comisia SRI puteri sporite , #parlament