PNL va contesta la CCR comisia pentru democratie. ALDE reactioneaza

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 11:37
3109 citiri
PNL va contesta la CCR comisia pentru democratie. ALDE reactioneaza
Foto: Facebook / Calin Popescu Tariceanu

PNL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului de infiintare a Comisiei speciale pentru evaluarea starii democratiei, aprobata luni de Senat, iar partidul lui Calin Popescu Tariceanu, initiatorul comisiei, reactioneaza, acuzand PNL ca este un partid "antidemocratic".

Intentia PNL de a sesiza Curtea Constitutionala a fost anuntata, luni, de senatorul Nicolae Vlad Popa, dupa ce Senatul a votat infiintarea comisiei.

Pas inainte pentru Comisia lui Tariceanu: Cum vrea sa controleze democratia si justitia

In replica, Daniel Barbu, presedintele executiv ALDE, partid rezultat din fuziunea PLR cu PC, reaminteste ca Parlamentul este o forma democratica de reprezentare a suveranitatii natiunii.

"Inainte chiar de a fi corpuri legiuitoare, parlamentele sunt instante de reflectie si deliberare politica. (...) Parlamentele nu doar legifereaza pentru natiune, ci reprezinta natiunea cu toate framantarile, grijile si ingrijorarile ei. Parlamentele au datoria de a pune in fata natiunilor pe care le reprezinta o oglinda politica in care acestea sa se recunoasca asa cum sunt in realitate, intr-un moment istoric dat.

Comisia speciala pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania nu este altceva decat o modalitate, alaturi de altele, prin care Senatul intelege sa-si asume aceasta functie politica cardinala de reprezentare a suveranitatii natiunii", se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com si semnat de senatorul Daniel Barbu.

Acesta mai spune ca, prin refuzul de a-si desemna reprezentanti in Comisie, PNL "nu are nici cea mai vaga intelegere a rolului parlamentului, a naturii democratiei si a functiei statului de drept intr-o societate de oameni liberi si responsabili".

"Daca intentia anuntata de senatorul Popa va fi pusa in opera, noul PNL nu va incerca doar sa blocheze activitatea unei comisii speciale a Senatului, ci va ataca frontal functia esentiala a Parlamentului Romaniei, care este aceea de a da, prin deliberare, o forma reprezentativa preocuparilor celor mai grave si profunde ale societatii.

Deja remarcat pentru pasiunea sa pentru arestari, noul PNL va ramane definitiv in memorie ca un partid antiparlamentar si antidemocratic", se arata in incheierea comunicatului citat.

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a anuntat ca hotararea Senatului prin care a fost infiintata, la propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, o comisie speciala pentru evaluarea democratiei va fi atacata la CCR imediat dupa ce hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.

El a sustinut ca presedintele Senatului si actuala majoritate parlamentara au comis astfel un "abuz", iar scopul infiintarii comisiei este unul subiectiv, PSD avand nevoie de o "motivare de a ataca in continuare justitia", prin aceasta hotarare.

Pe cine si cum va masura comisia lui Tariceanu? E necesara, inutila sau periculoasa?

Hotararea de infiintare a comisiei a fost adoptata de plenul Senatului cu 66 de voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri. Comisia va fi formata din 9 membri (4 de la PSD, 3 - PNL, 1 - PLR si 1 - UDMR).

PNL a votat impotriva constituirii acestei comisii si a refuzat sa isi desemneze reprezentanti. Din comisie fac parte de la PSD Georgica Severin, Fratean Alexandru, Timotei Stuparu si Gabriela Cretu, din partea PLR - Daniel Barbu si din partea UDMR - Pataki Csaba.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Comisie democratie Tariceanu, #PNL contesta comisie democratie Senat , #parlament