Mai multe cadre didactice, specialisti in drept constitutional si reprezentanti ai societatii civile din Romania le solicita senatorilor si deputatilor sa infiinteze o comisie speciala comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru analiza si dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constitutiei.
Intr-o scrisoare numita "Apel catre senatorii si deputatii din Parlamentul Romaniei - Festina lente!", acestia spun ca revizuirea Constitutiei este un subiect de interes public major oriunde in lume.
"Orice modificare adusa arhitecturii constitutionale a statului are un impact substantial asupra raporturilor institutionale dintre autoritatile publice si, invariabil, asupra societatii in ansamblul sau. Din acest motiv, in opinia semnatarilor acestui apel, este necesara o dezbatere chibzuita, deopotriva fundamentata stiintific si transparenta, cu privire la modificarile constitutionale care se afla acum pe agenda Parlamentului Romaniei.
In acest context, dictonul latin 'grabeste-te incet!' este perfect aplicabil. In spatiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferarii prin ordonante, stiut fiind faptul ca 'graba strica treaba'.
Nu ne permitem luxul ca aceeasi critica sa umbreasca insusi procesul de revizuire a Constitutiei prin care se cauta cele mai bune solutii constitutionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonantelor de urgenta", se arata in scrisoare.
Acestia spun ca infiintarea unei comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului Romaniei pentru revizuirea Constitutiei poate asigura atat rapiditatea procesului decizional, cat si coerenta, transparenta si consistenta acestuia.
Comisia speciala comuna poate analiza deopotriva cu atentie si cu celeritate modificarile constitutionale preconizate, laolalta cu toate efectele posibile si eventualul impact asupra bunei functionari a autoritatilor publice, mai spun ei.
"Comisia speciala ar urma sa solicite contributii de specialitate din partea expertilor din mediul academic si cel asociativ, respectiv din partea tuturor autoritatilor publice interesate. Un astfel de proces, fara a echivala cu un veritabil Forum Constitutional, ar aduce robustete procesului decizional privind revizuirea Constitutiei, rezultand in formularea unui text precis, predictibil si stabil, conform standardelor impuse de Comisia de la Venetia, cat si de jurisprudenta Curtii Constitutionale.
In lipsa unei astfel de comisii si a unei dezbateri extinse cu privire la continutul modificarilor propuse, la nivelul intregii societati, exista riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor solutii constitutionale de substanta. Iar atunci cand avem de-a face cu decizii fundamentale de politica constitutionala, acest risc este prea mare pentru o societate care urmareste sa isi consolideze democratia si sa asigure buna guvernare", se arata in document.
A.G.