Raportul IPP despre Parlament: traseisti, obedienta fata de Guvern si reactia fata de amenintarea DNA

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 22:43
2922 citiri
Raportul IPP despre Parlament: traseisti, obedienta fata de Guvern si reactia fata de amenintarea DNA
Foto: clamirainvest.ro

Institutul pentru Politici Publice a monitorizat activitatea Parlamentului in prima sesiune din 2014, evidentiind cresterea traseismului, lipsa de initiativa proprie in activitatea legislativa si teama de DNA, care duce la protejarea parlamentarilor in fata cererilor procurorilor de ridicare a imunitatii.

IPP arata ca anul 2014 avea premise interesante, cu multe initiative care pareau importante: revizuirea Constitutiei, amendarea legilor electorale, descentralizarea administrativa, proiectul legii codului de conduita pentru parlamentari, initiative care insa au fost abandonate, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cati parlamentari au migrat cel putin o data in 2013 - studiu IPP

"In schimb, in perceptia publica, Parlamentul este tot mai des asociat cu toate cazurile deputatilor si senatorilor anchetati de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru diverse situatii grave, de la cazuri de coruptie, conflict de interese, mita, ajungandu-se inclusiv la arestari si condamnari definitive in randul alesilor", se arata in raportul IPP.

Parlamentul a respins "aproape toate solicitarile DNA" privind ridicarea imunitatii si inceperea urmaririi penale in cazul unor deputati sau senatori, arata IPP, enumerand cazurile respective: deputatul Vlad Cosma, deputatul Daniel Chitoiu, deputatul Florin Popescu sau senatorul Marius Isaila. Deputatul Titi Holban urmeaza sa treaca si el prin aceeasi procedura.

IPP remarca si o premiera in activitatea legislativului si anume adoptarea, de catre Parlamentul Romaniei, a cererii formulate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, privind "demisia Presedintelui Romaniei, in contextul implicarii familiei acestuia in scandaluri de coruptie respectiv arestarii preventive a fratelui Presedintelui T. Basescu".

Analiza IPP se indreapta si spre blocajele din Parlament, cauzate de neintelegerile in coalitia de guvernare. "Punctele de vedere si prioritatile senatorilor si deputatilor se schimba in functie de adversarii politici, avand prea putina legatura cu promovarea intereselor cetatenilor pe care, teoretic, ii reprezinta in Parlament", se arata in raportul IPP.

Printre exemplele furnizate de IPP, sunt enumerate Legea parteneriatului public privat (PPP) sau Legea insolventei, care a fost initiata in interiorul USL, apoi, cand alianta de guvernare s-a destramat, fostii parteneri liberali au votat impotriva acesteia.

Parlamentul voteaza tot ce trimite Guvernul, nu are initiative proprii

"In sesiunea care acopera perioada februarie - iunie 2014, Legislativul a dezbatut si aprobat cu prioritate documentele primite de la Palatul Victoria. Din totalul proiectelor devenite legi, in perioada analizata, 83% au fost propuse de Guvern si doar 17% de catre parlamentari", arata IPP.

Situatia este similara celei de anul trecut, cand, spune IPP, 89% din legile votate in aceeasi perioada au venit de la Guvern si doar 11% au pornit de la parlamentari.

Ultima situatie furnizata de raportul IPP se refera la parlamentarii traseisti. Astfel, de la inceputul anului, 41 de parlamentari si-au schimbat tabara. In total, din 2012, 59 de deputati si senatori au migrat cel putin o data. La acestia se adauga cei 7 parlamentari demisionari recent din PNL. Traseismul, arata IPP, a dus la desfiintarea grupului PP-DD de la Senat, iar grupul PDL din Camera Deputatilor a pierdut 12 membri.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Parlament raport IPP traseism, #IPP activitate Parlament obedienta, #IPP Parlament traseism guvern , #parlament