Ziare.com

Rezidentiat: Senatul a scos semnatura ministrului Educatiei din lege, dar mai e mult pana la rezolvarea crizei

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 14:50

   

Rezidentiat: Senatul a scos semnatura ministrului Educatiei din lege, dar mai e mult pana la rezolvarea crizei
Senatul a adoptat, in sedinta plenului de marti, in unanimitate, propunerea legislativa pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, prin care s-a stabilit ca, la nivel national, incepand din anul 2020, admiterea la rezidentiat va avea loc in a treia duminica a lunii noiembrie.

Solutia parlamentara de rezolvare a crizei este insa de durata, pentru ca proiectul va merge la Camera Deputatilor si pe urma la promulgare, ceea ce presupune mai multe zile, poate chiar saptamani. In acest moment, examenul a fost o data amanat, din 17 noiembrie in 8 decembrie.

In schimb, criza rezidentilor se poate incheia in doua zile, daca ar vrea premierul Viorica Dancila.

Citeste si: Implicatiile nestiute ale crizei rezidentilor, pentru ca nu exista O PERSOANA care sa semneze niste hartii.

"Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiat pe locuri si pe posturi prin concurs national in a treia duminica a lunii noiembrie, iar admiterea in rezidentiatul in medicina de familie, prin test de selectie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei Nationale", prevede amendamentul senatorului PSD Liviu Pop.

Pentru anul in curs, concursul pentru rezidentiat se va desfasura asa cum era stabilit, pe 8 decembrie, si in acest sens, actul normativ initiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR si PNL si amendat de Senat prevede ca "prin derogare concursul national pentru admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi se organizeaza in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii pentru anul 2019 si se poate desfasura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii si institutiile de invatamant superior publice acreditate care au facultati de medicina, medicina dentara si farmacie".

Asadar, senatorii au eliminat prevederea care stipula ca ordinul pentru organizarea examenului de rezidentiat trebuie semnat si de ministrul Educatiei, care nu exista in acest moment in Guvernul Dancila, motiv pentru care s-a tot amanat examenul.

De asemenea, actul normativ adoptat de Senat mai prevede ca "cifra de scolarizare pentru rezidentiat pentru anul 2019 se aproba prin hotarare a Guvernului, aceasta cifra fiind egala cu numarul absolventilor de medicina cu diploma de licenta".

"Ministrul Finantelor asigura resursele financiare necesare scolarizarii prin rezidentiat la nivelul cifrelor de scolarizare aprobate. Concursul national pentru admiterea in rezidentiat este unic si se organizeaza de universitatile de Medicina si Farmacie, pe baza unei metodologii unice elaborate de aceste universitati", se mai arata in propunerea legislativa adoptata de Senat.

Proiectul de lege urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, si, daca va fi votat, sa fie trimis apoi la presedintele Romaniei, pentru promulgare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5857 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor