Romania din America de Sud (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 12:08
7080 citiri
Romania din America de Sud (Opinii)

Marti, 3 iulie, a fost o zi neagra pentru democratia din Romania.

O zi in care legi si principii au fost facute zob sub batele minerilor din Parlament, ca intr-o tara sudamericana, nu a UE.

Majoritatea s-a comportat ca o ceata dezlantuita de golani care isi impune vointa cu forta si striveste orice ii sta in cale.

Democratia a rezistat in extremis doar datorita interventiei externe.

Tavalugul abuzurilor si al arbitrariului a fost oprit de avertismentele de la Washington si Bruxelles, care au reusit sa opreasca anihilarea Curtii Constitutionale.

Ne intoarcem in mijlocul anilor '90, cand singurul fir subtire de care atarna democratia romaneasca era legat de Washington si Bruxelles.

Semnalul ofensivei a fost dat de Crin Antonescu la Antena 3: prioritatile politice ale USL sunt: revocarea judecatorilor Curtii Constitutionale, inlocuirea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului si, in final, suspendarea lui Traian Basescu.

Stiti cum pot fi ele rezumate intr-un singur cuvant? Dictatura!

USL si-a anuntat, prin vocea lui Crin Antonescu, asaltul pentru dobandirea puterii absoluea, fara opozitie parlamentara sau extraparlamentara.

Prioritatea USL este majoritatea atotputernica, care, daca doreste, poate abroga si legea gravitatiei, fara a exista cineva care sa o cenzureze si sa o aduca la ordine.

Insiruirea lui Crin Antonescu este, desigur, logica. O logica nu doar nedemocratica, ci de-a dreptul bolnava. Deocamdata, pe legislatia inca in vigoare, suspendarea presedintelui este conditionata de avizul CCR, aviz nu doar consultativ.

USL a schimbat legea, dar ea mai trebuie promulgata de presedinte si acceptata de CCR, ceea ce nu este doar improbabil, ci si de durata. Daca insa CCR este eliminata, suspendarea poate merge ca unsa.

Dar ce folos sa-l suspenzi pe Traian Basescu cat timp al doilea om in stat e Vasile Blaga? Trebuie eliminat si Vasile Blaga.

Vasile Blaga a fost eliminat. Majoritatea a incalcat grav regulamentul Senatului care permite inlocuirea presedintelui acestei Camere numai daca el este revocat de grupul care l-a propus. Este argumentul peste care PDL nu a trecut atunci cand a incercat cu disperare sa scape de Mircea Geoana, care a fost inlocuit abia dupa ce PSD l-a exclus si a cerut revocarea sa.

In plus, convocarea Senatului in sesiune extraordinara a fost trimisa la Monitorul Oficial spre publicare fara semnatura lui Vasile Blaga, fapt total ilegal. Si iata-l suit in fruntea Senatului pe omul care a reusit sesiuni intregi sa inregistreze prezenta zero la voturile finale. Adica o rusine a parlamentarismului romanesc.

Urmatoarea pe lista era, conform declaratiei lui Crin Antonescu, CCR: "Consider ca, in actuala ei componenta, (CCR - n.red.) este o rusine. (...) Parlamentul, care a numit sase judecatori din noua, are dreptul sa ii revoce si sa ii inlocuiasca. Sunt niste discutii care se poarta in legatura cu asta."

Dar, potrivit Constitutiei, judecatorii CCR sunt inamovibili pe durata mandatului de 9 ani, iar motivele incetarii mandatului sunt strict delimitate de Legea de functionare a Curtii Constitutionale. Nu se numara printre ele emiterea de hotarari care nu convin Puterii.

Isteria lui Crin Antonescu nu e motiv legal de revocare a judecatorilor CCR.

Si ce ar urma dupa CCR? Presedintele Inaltei Curti pentru ca l-a condamnat pe Adrian Nastase? Judecatorii ICCJ si procurorii DNA, ca sa fie la adapost toti hotii care isi platesc gras imunitatea?

Va ramane doar USL cu institutiile sale, cu magistratii sai, cu clientii sai, cu puterea sa nemarginita si necenzurabila, ca un urias nor negru deasupra Romaniei?

Nu ma indoiesc ca presedintele Traian Basescu are dreptate cand spune ca tinta finala a cetei dezlantuite nu este el insusi, ci controlul asupra Justitiei.

CCR, in unanimitate, deci inclusiv judecatorii numiti de PSD si PNL, a reactionat vehement la acest atac direct, cerand ajutor extern: "Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei. (...) Avand in vedere situatia deosebit de grava, atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor, Curtea Constitutionala a sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene."

Este al doilea apel disperat din partea Justitiei, dupa cel lansat de CSM dupa atacul furibund al PSD impotriva magistratilor care l-au condamnat pe Adrian Nastase.

"Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor dvs, in special a instantelor judecatoresti, nu vor reprezenta un motiv de ingrijorare doar pentru guvernul american, ci si pentru modul in care Romania este perceputa pe pietele financiare", a declarat imediat ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gintenstein.

"Sunt profund ingrijorata de recentele atacuri la independenta Curtii Constitutionale din Romania. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie", a avertizat la randul sau comisarul european pentru Justitie, Vivian Reding.

In presa straina, Romania este comparata cu Germania nazista si cu Belarus.

In fata acestor pocnete de bici, fiara dezlantuita a dat, deocamdata, inapoi. "In niciun moment nu s-a pus problema ca USL sa initieze revocarea vreunui judecator al Curtii Constitutionale. Prin urmare, aceste temeri sunt neintemeiate", a comunicat PSD, iar fruntasii USL s-au grabit sa dea asigurari ca dl. Antonescu a fost gresit inteles, ba chiar ca n-a facut declaratiile cu pricina.

Banda si hartia le-au consemnat insa. Si nu ma indoiesc ca planul a ramas in vigoare si va fi pus in practica.

Democratia din Romania este intr-un pericol teribil, pentru ca abuzurile la care se arata dispusa actuala putere sunt cu mult mai mari decat si-au permis vreodata PDL si Traian Basescu. Iar daca acum ne racoreste faptul ca niste figuri impopulare sunt puse la colt cu pretul unor ilegalitati teribile, ne vom trezi maine ca razbunarea a nascut niste monstri mai teribil decat cei pe care ne-am razbunat.

Ne vom trezi exclusi din Europa si exilati in America de Sud.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#revocare ilegala Blaga Parlament, #USL atac democratie, #Basescu USL democratie , #parlament