Scandalul contractelor publice: "E posibil sa ne suspende fondurile europene"

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 17:30
3244 citiri
Scandalul contractelor publice: "E posibil sa ne suspende fondurile europene"

Fostul ministru al Finantelor, deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, acuza faptul ca modificarea de catre USL a legislatiei achizitiilor publice, prin schimbarea ordonantei 34 pe 2006, da liber coruptiei si canalizarii de bani de stat catre clientii politici ai celor aflati la putere.

"A fost o ordonanta si, in Parlament, a fost modificata. Va dati seama, la primarii in orase, comune, nu se mai organizeaza nicio licitatie - e achizitie directa, lipsa de transparenta, premise de coruptie. E lipsa de transparenta, ANRMAP si UCVAP nu mai au nicio competenta sa urmareasca, e dat drumul la bani pentru partid", a spus Ialomitianu pentru Ziare.com.

Clientii politici vor creste. Daca la licitatie mai castigau si altii, prin atribuire directa castiga doar ai lor. Mi se pare suspect la lucrari publice, acolo se intampla minuni - lucrari publice facute si facturate. Au spus ca vor promova principii de transparenta, dar, de fapt, va fi lipsa de transparenta, va fi coruptie", a adaugat acesta.

El crede ca aceasta modificare legislativa poate aduce suspendarea fondurilor europene pentru Romania.

"Exista pericolul sa intram in conflict cu Uniunea Europeana privind absorbtia de fonduri europene. Modificarile facute n-au fost discutate cu Comisia. Ordonanta a fost discutata, modificarile din Parlament n-au fost discutate. O sa avem probleme cu absorbtia fondurilor europene.

S-ar putea sa fie procedura de infringement, dar cel mai probabil lucru e sa se suspende accesarea fondurilor europene, neexistand transparenta. Comisia Europeana poate spune "suspendam programele de fonduri pana modificati legea", a conchis Ialomitianu.

Cum a dat Puterea USL drumul robinetului

Majoritatea USL din Parlament a eliminat procedura de achizitii publice pentru companiile de stat si regiile autonome, astfel incat acestea pot incheia contracte fara licitatie, cu ce firme vor.

De asemenea, autoritatile locale pot acum face si ele achizitii fara licitatie de pana la 30.000 de euro (dublu fata de acum) si lucrari publice, fara licitatie, pana la valoarea de 100.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lege achizitii publice, #achizitii publice companii clientela, #fonduri europene blocate achizitii , #parlament