Senator PSD: Statutul parlamentarului creeaza impresia controlarii justitiei

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 07:36
3659 citiri
Senator PSD: Statutul parlamentarului creeaza impresia controlarii justitiei

Senatorul PSD Petru Filip spune ca prevederile referitoare la cererile de retinere, arestare sau perchezitie din proiectul de statut al parlamentarului elaborat de USL ar trebui explicate mai bine sau modificate, in conditiile in care poate da impresia ca pune piedici justitiei.

"Cert e ca partea de imunitate a parlamentarilor ramane in aceleasi limite (...) Recunosc ca exprimarile din textul acestui statut va crea multe discutii, la prima vedere aceasta abordare creaza impresia unui control parlamentar asupra justitie in sensul generic.

Recunosc ca lucrurile nu sunt explicate de cei care au facut modificarile. Obligatia acestora e sa explice 'babeste' motivele pentru care au aparut aceste modificari, nu cred ca e bine sa existe suspiciunea privind incercarea de obstructionare a justitiei", a spus senatorul de Vrancea pentru Ziare.com.

El nu exclude nici ideea de a scoate aceasta parte din proiectul de statut al parlamentarului.

"Daca lucrurile nu sunt clare, prevederea sa fie scoasa din statut", s-a aratat de parere fostul vicepresedinte al Senatului.

Petru Filip a spus si ca, din ce stie el, s-a decis si scoaterea din statut a termenului de trei zile in care comisiile juridice din Senat sau Camera se puteau pronunta asupra retinerii, arestarii sau perchezitiei.

Sunt prostii

Secretarul Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea de la UNPR, respinge acuzatiile presei referitoare la prevederile controversate din proiectul de statut.

"Prin aceasta modificare pe care am adus-o, practic, nu se mai aduce intreg dosarul, ci doar se face o cerere care este motivata, orice cerere trebuie sa fie motivata si doar probele care justifica acele cazuri de arestare preventiva. (...) Spre exemplu, incearca sa influnteze martorii, incearca sa distruga probe, incearca sa fuga din tara. (...) Evident ca in aceste cazuri va fi o cerere in care se arata ca respectivul a incercat sa fuga, probatoriul va fi ori biletul de avion, ori procesul verbal ca l-au prins la aeroport sau o inregistrare telefonica prin care cineva incerca sa ia o gazda in chirie", a explicat Nicolicea, potrivit Newsin.

El a mai adaugat ca este o "prostie" ca prin aceste actiuni Parlamentul se interpune, explicand faptul ca actiunile de ridicare de imunitate sunt prevazute in Constitutie, si astfel sunt obligatorii.

Ce mai propune statutul

Proiectul de modificare a statutului prevede si taieri de indemnizatii pentru parlamentarii care lipsesc, interdictia de a participa la sedinte pana la sase luni pentru parlamentarii aflati in conflict de interese, precum si eliminarea votului pentru cei gasiti incompatibili de justitie.

Noul statut al parlamentarului: Ce propune pentru chiulangii si incompatibili

Mai multe propuneri de modificare a Statutului parlamentarilor au fost inaintate, miercuri, printre acestea figurand cea potrivit careia alesilor aflati in conflict de interese le va fi interzis sa participe la lucrari, ori modificarea care prevede ca parlamentarilor sa li se opreasca din indemnizatie daca lipsesc la cel putin o activitate.

Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor cuprinde o prevedere prin care cei aflati in conflict de interese si in cazul carora a fost emisa o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila vor fi sanctionati, interzicandu-le sa participe la lucrarile Parlamentului pentru sase luni.

"Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin raportul ANI, ramas definitiv prin neatacare sau prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se sanctioneaza disciplinar cu intezicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult sase luni", se arata in documentul propunerii de modificare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Petru Filip statut parlamentari, #proiect statut parlamentari controverse , #parlament