Sexul frumos si slab in Parlament

Sambata, 06 Decembrie 2008, ora 15:18
7317 citiri
Sexul frumos si slab in Parlament

In Romania femeile nu sunt suficient promovate in politica - este concluzia logica daca e sa judecam dupa rezultatele alegerilor din 30 noiembrie.

Noul Legislativ are in componenta sa doar 9,7% femei, adica unul din zece parlamentari este femeie.

Reprezentantele sexului frumos, din ce in ce mai prezente in viata politica occidentala, de multe ori chiar datorita unor metode de discriminare pozitiva, stralucesc prin absenta pe meleagurile noastre.

Obisnuiti sa ne pese doar de tarisoara noastra, de Ana Pauker si de Elena Ceausescu, nu vrem sa stim de Europa doamnelor Angela Merkel si Segolene Royal sau de America doamnei Hillary Clinton.

Daca in state moderne precum Suedia, Finlanda si Olanda, femeile au in Parlament o proportie de 40%, Romania pare sa semene mai degraba cu tarile arabe la modul cum sunt percepute femeile care intra in politica.

Noul Parlament masculin

Chiar daca de ochii Europei, numarul de femei din politica a crescut, romancele, cu doar cateva exceptii, nu au reusit sa isi convinga in primul rand colegii de partid si, apoi, electoratul ca sunt capabile sa fie lideri de opinie.

Asa se face ca in noul Legislativ, la Camera Deputatilor avem doar 38 de femei in randul celor 334 deputati, iar la Senat sunt doar 8 femei din totalul de 137 de senatori.

O situatie aparte este in Bucuresti, unde din 40 de parlamentari alesi 12 sunt femei, adica mai bine de un sfert. Semn ca numai in Capitala lucrurile intra incet-incet in normalitate, iar oamenii sunt mai deschisi la schimbare.

Femei precum Ecaterina Andronescu, Elena Udrea sau Sulfina Barbu au obtinut peste 40% din voturi in colegiile lor.

In tara, judetul Constanta va fi reprezentat de cele mai multe femei - patru la numar in noul Parlament. Cele patru doamne sunt trei de la PSD (printre care si sotia lui Miron Mitrea) si una de la PD-L. La polul opus sunt judete precum Alba, Arges, Botosani, Cluj sau Calarasi, care nu trimit nicio femeie in Legislativ.

Experienta uninominalului de la alegerile de duminica a avut si o parte buna. A aratat ca si femeile pot obtine scoruri frumusele in acest sistem de vot. De pilda, Lia Olguta Vasilescu de la PSD a obtinut 63% din voturile alegatorilor din colegiul Cetate-Filiasi din Dolj.

Ca sa nu mai vorbim de Oana Niculescu Mizil de la PSD, care a reusit sa il bata la scor pe mult mai cunoscutul Gigi Becali, obtinand peste 50% din voturile electoratului in colegiul sau din sectorul 5 al Capitalei.

Ziare.com va provoaca la dezbatere. Credeti ca este nevoie de mai multe femei in politica si Parlament? Care credeti ca ar putea fi avantajele unei femei pe scena politica?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#femei Parlament Romania, #discriminare sex politica, #putine femei Parlament , #parlament