Singura ratiune de a fi a USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 14:06
6856 citiri
Singura ratiune de a fi a USL (Opinii)

Odata cu retrimiterea legii amninstiei si gratierii la comisiile juridice, asaltul asupra statului de drept pare sa fi intrat in armistitiu de sarbatori. Frontul nu a fost inchis si nu va fi niciodata inchis cat timp USL va ramane la putere. Este doar o amanare, o regrupare sub uriasa presiune externa, pana cand va fi gasit urmatorul prilej.

Nu e o victorie. Suntem departe de asa ceva. Dimpotriva. Legea amnistiei si a gratierii nu a fost respinsa. Nimeni nu si-a asumat riscul unui vot acum. Nici cei care o resping, pentru ca PSD + PC + minoritati + cativa neafiliati au practic majoritate. Nici PSD, care doreste legea, pentru ca nu vrea sa o deconteze politic singur. Asa ca a fost lasata la conservare si oricand poate fi readusa pe ordinea de zi si votata urgent. Ca dovada, puterea a respins cererea PDL ca legea sa fie retrasa cu totul din parlament.

Soarta Codului Penal este in mana Curtii Constitutionale, aceea in care PSD si-a intarit puternic pozitiile introducand un autentic politruc. Majoritatea s-a schimbat. Contestatia PDL ar fi usor de respins, dar mai este si cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a carei opozitie la hacuirea legislatiei penale reprezinta un semnal puternic. Dar nu ma indoiesc ca dl. Grebla va veghea.

Pe de alta parte, cel mai important aspect al acestei hacuiri nici macar nu mi se pare eliminarea superimunitatii, scandaloasa si sfidatoare, fara indoiala. Mai grava decat ea, atat prin numarul infractorilor care beneficiaza, dar si sub aspectul prejudiciului previzibil, este dezincriminarea conflictului de interese. Practic, se da mana libera fara restrictii jefuirii banului public, romanesc si european.

Vor aparea mii de contracte prin care parlamentarii, primarii, presedintii de consilii judetene vor acorda sume uriase pentru toate rubedeniile, pentru firmele proprii, urmand ca banii sa intre partial in buzunarul propriu, partial in pusculita de partid. Cei mai multi alesi, indiferent din ce categorie, sunt cercetati, judecati sau au fost chiar condamamnti pentru conflict de interese. Acolo era durerea cea mare. Iar obiectul esential, mai ales in perspectiva anului electoral, este deschiderea larga a robinetelor.

Poate ca, in cele din urma, PSD va renunta la amnistie si gratiere. Va sacrifica si el ceva. Dar ma indoiesc sa renunte si la dezincriminarea conflictului de interese, adica la miza cea mare. Si nu stiu in ce masura aceasta dispozitie poate fi desfiintata pe temei de neconstitutionalitate.

O modificare extrem de periculoasa a legii CCR, astfel incat exceptia de neconstitutionalitate sa poata intrerupe din nou procesul penal pana la solutionarea ei de catre Curte, a picat la vot. Pana in 2010, cand aceasta intrerupere a fost eliminata, invocarea exceptiei de neconstitutionalitate era modalitatea preferata de a bloca procesele penale, pana la prescriere.

Nu era greu de anticipat ca imediat ce o asemenea prevedere va intra in vigoare, CCR va fi asaltata cu exceptii de la toti penalii politici, asa ca interuperile ar putea dura foarte mult. De aceea nu m-as mira ca prevederea sa reapara pervers, in alt proiect, in alta formulare.

Codul de procedura penala fost deja hacuit astfel incat interceptarile nu vor mai putea fi realizate decat dupa inceperea urmaririi penale. Ceea ce inseamna ca omul nu mai poate fi interceptat decat dupa ce afla ca este urmarit penal. De ce sa il mai interceptezi cand stie ca este urmarit? Ca sa ii testezi nivelul de inteligenta?

Singura grija a USL este sa-si salveze penalii. Prin toate mijloacele cu putinta, uzand de toate smecheriile cu putinta. Pe toti si cat mai sigur. De cand a venit la putere, USL n-a avut alta grija, nu s-a mobilizat pentru alt obiectiv, nu s-a ocupat de altceva. Scaparea borfasilor, salvarea prazii, securizarea furtului sunt unicele ratiuni de a fi ale USL.

Din nefericire toti pasii inapoi au fost facuti exclusiv sub presiune externa. Penalii au dat inapoi doar pocniti peste bot de biciul extern si de teama ca Romania va ramane fara finantarea externa de care depinde. In rest, e trist. Opozitia e slaba, societatea pasiva.

Am privit protestele de duminica impotriva modificarii Codului Penal ca pe un pahar pe jumatate gol, nu pe jumatate plin. Da, este bine ca s-au adunat si 2000 de oameni. Dar unde sunt zecile de mii care mureau de grija cianurii de la Rosia Montana? Coruptia si jefuirea banului public nu-i intereseaza, nu-i misca? Unde sunt sutele de mii care ies in strada la Kiev?

Cu exceptia unei parti mai efervescente, societatea e resemnata, blazata, indiferenta. Nu opune cu adevarat rezistenta. Depindem aproape exclusiv de salvarea din exterior, cat va mai veni ea, in fata ofensivei borfasilor.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#amnistie si gratiere, #imunitate modificare Cod Penal, #dezincriminare conflict de interese , #parlament