Spectrul sau sansa anticipatelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 12:34
5656 citiri
Spectrul sau sansa anticipatelor

Votul de miercuri din Parlament in privinta Cabinetului Croitoru, daca va fi unul negativ, ar putea deschide larg usa alegerilor anticipate.

Cine ar avea de castigat dintr-o asemenea miscare?

In mod cert, presedintele nou ales sau reales si partidul pe care-l reprezinta. Intotdeauna o astfel de victorie arunca la ceruri procentele invingatorilor. Este motivul pentru care si presedintele Traian Basescu a dorit in 2005 alegeri anticipate. Ar fi transat meciul cu PSD si, cu siguranta, alianta DA ar fi avut obtinut o majoritate confortabila.

Asadar, cel mai probabil ar recurge la anticipate Traian Basescu, in cazul realegerii, daca nu va reusi sa obtina o majoritate favorabila proiectelor sale. Este insa foarte posibil ca oricare alt eventual viitor presedinte sa fie tentat de o astfel de miscare.

De exemplu, oare Crin Antonescu n-ar putea fi tentat sa beneficieze de entuziasmul creat de victoria sa pentru a spori procentele parlamentare ale liberalilor? Sau Mircea Geoana nu ar putea fi tentat de o miscare identica pentru a incerca o majoritate pentru PSD?

Actualii parlamentari cu siguranta ar avea numai de pierdut, ca orice titular trimis sa dea din nou examen pentru postul sau. Nu exista, probabil, niciun parlamentar pentru care anticipatele sa nu reprezinte cel mai negru cosmar. Cine sa vrea sa renunte la trei sferturi din mandatul obtinut cu mare cheltuiala si sa se arunce intr-o noua campanie costisitoare, la vreme de criza?

Dar Romania ar avea de castigat?

Alegerile anticipate sunt prevazute, intr-adevar, de Constitutie ca o modalitate de deblocare a unei crize politice fara iesire. Mai ales in cazul realegerii lui Traian Basescu, este posibil ca alta cale sa nici nu existe. Dar nu exista nicio garantie ca acest scrutin anticipat ar aduce vreunui partid o majoritate absoluta, deci ar inlatura necesitatea unei coalitii. Iar in Romania, unde e coalitie e samanta de criza. Daca, pe moment, anticipatele ar calma spiritele, pe termen mediu sau mai lung este posibil sa ne intoarcem cam de unde am plecat.

In mod cert, anticipatele ar fi un castig real pentru Romania cu o singura conditie: un vot uninominal autentic, majoritar, fara liste de partid si redistribuiri care inlatura invingatorul si trimite in Parlament locul al doilea sau al treilea. Un uninominal autentic inseamna ca ajunge in Parlament castigatorul majoritatii voturilor, fie intr-un tur de scrutin ca in Marea Britanie, fie in doua, ca in Franta.

In acest moment, mai putin de jumatate dintre parlamentari au ajuns in functie pentru ca au fost alesi de majoritatea cetatenilor din colegiul lor. Cei mai multi au ajuns prin redistribuire, dupa ce au pierdut practic alegerile. Ei bine acesti invinsi salvati de lista de partid in defavoarea invingatorilor autentici, nu se simt obligati in primul rand fata de electorat, ci fata de partid.

Cati dintre ei credeti ca sunt dispusi ca, la o adica, sa infrunte decizii de ale conducerii partidului daca ar vedea ca electoratul din propriul colegiu este de alta parere? Adica, la o adica, cati s-ar dezice de partid pentru nu se dezice de electorat?

In schimb, daca in Parlament ar ajunge numai invingatorii din colegii acestia ar fi dependenti in primul rand de electorat si abia mai apoi de partid. In acel moment am putea fi siguri ca votul lor reflecta vointa poporului si nu doar a celor mai influenti lideri ai partidului.

Si, ma intreb, cat de democratic o fi sa excluzi din partid un parlamentar care nu face altceva decat sa respecte vointa electoratului sau.

Multe dintre aberatiile care se petrec in politica sunt si consecinta faptului ca intial votul pe lista si apoi aberanta formula hibrid care a functionat in 2004 au provocat ruptura intre popor si alesii sai. Din prima zi de dupa alegeri acestia nu prea mai calca prin colegiu, habar nu au si nici nu-i intereseaza ce zic alegatorii: 'Merci, baieti! Ne vedem peste patru ani!'. Stau insa cu ochii atintiti pe sediile centrale ale propriilor partide si asculta fara cracnire ordinele de la centru.

Asadar, daca aceste alegeri anticipate dupa noi reguli ar putea sa restabileasca legatura si dependenta fireasca dintre electorat si alesii sai, ele ar reprezenta un castig cert si important pentru Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#alegeri anticipate Romania 2009, #vot Parlament Guvern Croitoru , #parlament
Comentarii