Ziare.com

Statutul parlamentarilor, votat din nou in Parlament

de Diana Robu
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 12:33

   

Statutul parlamentarilor, votat din nou in Parlament
Statutul parlamentarilor a fost votat, miercuri, de plenul reunit, in sedinta in care Guvernul Ponta si-a asumat raspunderea pe Legea retrocedarilor.

Statutul a fost adoptat prin modificarea prevederii declarate neconstitutionale, astfel incat parlamentarii aflati in conflict de interese vor fi sanctionati cu diminuarea cu 10% a indemnizatiei pe o perioada de maximum trei luni.

Modificarea a fost adoptata de parlamentari cu 343 voturi "pentru", 51 "impotriva" si 57 de abtineri.

"Nu sunt multumit de forma adoptata, dar este un pas inainte", a apreciat presedintele PDL Vasile Blaga.

Magistratii CCR au decis, la inceputul acesti luni, ca una dintre modificarile facute recent la statutul deputatilor si senatorilor este neconstitutionala, acceptand astfel unul dintre argumentele pentru care PDL a sesizat Curtea pe acest act normativ.

CCR: Una dintre modificarile la statutul parlamentarilor este neconstitutionala

Parlamentarii au adoptat, miercuri, Statutul parlamentarilor intr-o noua forma, in urma deciziei CCR de neconstitutionalitate a proiectului.

PDL a depus, in 21 martie, la CCR, o noua sesizare prin care solicita controlul de constitutionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputatilor si senatorilor, adoptata de plenul comun al Parlamentului.

PDL sustinea, in noua sesizare, ca unele dintre prevederile cuprinse in ultima forma a Statutului parlamentarilor, reexaminata de Parlament ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale care a admis primele obiectii de neconstitutionalitate, sunt inca neconstitutionale.

Potrivit sesizarii PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiectiile de neconstitutionalitate ridicate de Curte dupa prima sesizare, Parlamentul a mentinut solutia sanctionarii disciplinare pentru parlamentarii aflati in conflict de interese, reducand doar pedeapsa de la sase luni la o luna.

Statutul deputatilor si senatorilor, votat din nou. PDL contesta la CCR

"Reducerea perioadei de sanctionare la o luna nu face ca textul astfel adoptat sa fie constitutional, pentru ca impiedicarea neconstitutionala a exercitarii mandatului exista indiferent daca aceasta perioada este de sase luni sau de o luna", se aratain noua sesizare depusa de PDL.

Mai mult, PDL sustinea in sesizare ca Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curtii Constitutionale, incalcand astfel prevederi exprese ale Constitutiei.

PDL mai arata ca unele dispozitii din ultima forma a Statutului parlamentarilor, adoptata in 20 martie de Parlament, au fost introduse dupa ce Curtea a stabilit ca acestea sunt neconstitutionale, referirea fiind facuta cu privire la mentionea abrogarii oricaror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

PDL sustinea totodata ca implicatiile aplicarii unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute in acest moment pentru ca organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat initial, ci ulterior. In acest sens, PDL aprecia ca introducerea prevederii in cauza depaseste limitele cererii de reexaminare.

Primul vot

Noul Statut al deputatilor si senatorilor a fost adoptat pe 20 martie de parlamentari, in plenul comun reunit, cu 360 de voturi "pentru" si 38 "impotriva".

Parlamentarii au schimbat forma initiala a legii in urma deciziei CCR privind neconstitutionalitatea actului normativ. Una dintre modificarile introduse de parlamentari se refera la perioada in care unui parlamentar, aflat in conflict de interese, i se interzice sa participe la sedinte.

Membrii comisiilor au decis sa modifice termenul in care parlamentarii, gasiti incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O alta modificare adusa in comisii se refera la perioada de 6 luni in care se interzice unui parlamentar aflat in conflict de interese sa participe la sedinte, aceasta perioada fiind stabilita la 30 de zile.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in 27 februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2451 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O rugaminte

Pentru a demonstra statutul dumneavoastra de gazetari independenti si echidistanti, va rog, faceti o analiza si asupra prevederilor - tot neconstitutionale - in ceea ce priveste amestecul puterilor in stat, prin aceea ca in statutul parlamentarilor nu este ilegal ca ministru (sau membru al executivului) sa fii si parlamentar; aceiasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste integritatea, ca doar "nimeni nu este deasupra legii" se aplica, la noi, in Romania, doar celor maruntei. As fi tare curios, care ar fi reactia politicului (care ar nega) dar mai ales a avocatului poporului si indeosebi a CCR, curte care vad ca in ultimul timp are de lucru imens de mult, datorita "inteligentei" generale a legislativului !

 

:)) cam ai dreptate .. un magistrat trebuie sa demioneze

ca sa poata ajunge ministru al justitiei!! Ma gandesc ca macar dreptul de a vota in Parlament ar putea sa si-l piarda. Mi se pare absurd ca ministrii-parlamentar sa voteze in cazul asumarii raspunderii pe o lege sau al unei motiuni de cenzura !!

Neterminati mai sint... Fac o proupunere complet aiurea si

contrara bunului simt si legilor tarii, cheltuie banii nostri pe inghetate si hirtie higienica triple-épaisseur extra blanc, bijbiie ca orbetii pe culoare...
Si sint 600, zilnic...
Ponta, ai vreo idee de economie bugetara de 50%? Hmm?
Daca ascultai ce ti s-a spus... azi iti luai cauciucuri noi la masina. Acuma, vinzi si volanul!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor