Super-imunitatea parlamentarilor: Romanii vor ca incompatibilii sa isi piarda mandatul - sondaj

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 09:43
3601 citiri
Super-imunitatea parlamentarilor: Romanii vor ca incompatibilii sa isi piarda mandatul - sondaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul a adoptat Statutul parlamentarului, marti, inclusiv amendamentul liderului senatorilor juristi, Tudor Chiuariu, de eliminare a articolului prin care mandatul de parlamentar inceteaza la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului Agentiei Nationale de Integritate.

Un sondaj Ziare.com, realizat in perioada 15 ianuarie - 22 ianuarie, arata ca 86,91% din respondenti si-ar dori ca senatorii si deputatii incompatibili sa piarda protectia Parlamentului, in vreme ce numai 13,09% sustin ideea votului in plen pentru parlamentarii incompatibili.

Parlamentul a adoptat, marti, modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor, in forma in care au trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

La sondajul Ziare.com au raspuns 5.448 de persoane.

"Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni", se arata in forma adoptata.

De asemenea, cererea de retinere, arestare sau perchezitie a parlamentarilor va trebui sa contina "indicarea cazului prevazut in Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei".

Pe de alta parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor si prevederea potrivit careia "mandatul unui senator sau deputat inceteaza la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se constata existenta unei averi nejustificate si a starii de incompatibilitate".

Cine sunt incompatibilii din nou Parlament

In actualul Legislativ, ales pe 9 decembrie, 20 de alesi s-au aflat in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese. Opt dintre ei si-ar putea pierde mandatele daca instantele de judecata, pe rolul carora se afla deja cauzele, vor confirma constatarile Agentiei Nationale de Integritate prin decizii definitive.

In cazul lui Florin-Costin Paslaru, deputat USL-PSD de Galati, acest lucru s-ar putea intampla foarte repede: ANI va contesta validarea mandatului de parlamentar.

In situatii de incompatibilitate se afla si Oana Niculescu Mizil, dar si Ecaterina Andronescu, gasita deja in stare de incompatibilitate de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Incompatibilii din Parlament - cine si-ar putea pierde mandatul abia castigat

Pe lista incompatibililor din Parlament se mai afla si senatorul PSD Trifon Belacurencu, deputatul PSD Vasile Bleotu, senatorul PNL de Mures Akos Mora ori senatorul Paul Ichim, sef de sectie Chirurgie Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati, dar si Sorin Constantin Lazar, senator USL-PSD Iasi.

Si alti parlamentarti au fost gasiti de catre ANI incompatibili sau in conflict de interese cu functiile pe care le-au detinut: Constantin Galan, deputat USL-PNL Suceava, Rozalia Ibolya Biro senator UDMR in Colegiul 1 Bihor, Viorica Marcu, deputat USL-PNL Bacau, Ileana Dumitrache deputat USL-PSD Constanta, Niculae Badalau - senator USL-PSD Giurgiu, Eduard Hellvig - deputat USL-PNL Ilfov, Anghel Stanciu - deputat USL-PSD Iasi, Liviu Pop - senator USL-PSD Maramures, Vasile Gliga, deputat USL-PSD Mures.

Alti trei candidati aflati in incompatibilitate sau in conflict de interese, Gavrila Ghilea (ARD-PDL) Ovidiu Silaghi (USL-PNL) si Kerekes Karoly (UDMR), nu au reusit sa obtina 50% din voturile exprimate in colegiile in care au candidat, insa au castigat un loc de parlamentar dupa redistribuire.

Revocari "cu cantec"

Din cauza procedurii, Mircea Diaconu, desi a fost declarat incompatibil de Inalta Curte, a demisionat din Senat si, chiar si cu demisia scrisa si inaintata Conducerii Camerei Superioare a Parlamentului, a ramas senator.

Primul parlamentar revocat in urma unei decizii de incompatibilitate a fost Sergiu Andon. Deputatii au decis incetarea mandatului consservatorului Sergiu Andon cu 220 de voturi pentru, cinci impotriva si 11 abtineri, dupa ce hotararea ICCJ privind incompatibilitatea sa era deja de cateva luni in Parlament.

ANI solicitase, incepand din decembrie 2011, in repetate randuri, Parlamentului revocarea din functie a deputatului Sergiu Andon, dar si a colegului sau Florin Costin Paslaru, dupa ce deciziile privind incalcarea legii de catre cei doi politicieni au ramas irevocabile.

Acum, statutul deputatului si senatorului va suferi modificari, astfel ca, in cazul parlamentarilor incompatibili, mandatul lor va inceta la data hotararii definitive si irevocabile data de instanta, fara a mai fi nevoie de un vot al Parlamentului, daca propunerea va fi acceptata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#superimunitate parlamentari statut, #parlamentari incompatili protectie , #parlament