Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Teatru absurd in Parlament: Puterea si Opozitia vorbesc singure - Baconschi, unica "victima"

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 00:40
4652 citiri
Teatru absurd in Parlament: Puterea si Opozitia vorbesc singure - Baconschi, unica "victima"
Foto: TVR Info

Prima zi a sesiunii parlamentare extraordinare solicitate de USL s-a incheiat fara niciun rezultat.

Reuniunea plenului celor doua Camere a fost precedata de decizii luate la nivelul conducerilor de partid, cea mai importanta fiind cea a premierului Emil Boc, liderul PDL, care a hotarat demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Sesiunea a debutat cu o surpriza. Senatorul independent Mircea Geoana le-a propus parlamentarilor sa il invite pe presedintele Traian Basescu, marti, la sesiunea solemna dedicata Zilei Unirii, seful statului fiind, in opinia sa, principalul responsabil atat de declansarea acestei crize, cat si de gasirea unor solutii. Cererea lui Geoana a fost insa respinsa atat de USL cat si de PDL.

Sesiune extraordinara - Baconschi demis, Opozitia zbiara anticipate, scandal si circ

A urmat un discurs al premierului Emil Boc. Acesta a prezentat inca o data motivele pentru care a fost necesara adoptarea de masuri de austeritate si a subliniat faptul ca Europa se confrunta cu cea mai mare criza de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Emil Boc le-a propus tuturor liderilor de partide sa semneze un "pact de stabilitate" pentru 2012 si, spre surprinderea tuturor celor prezenti, a anuntat ca a decis revocarea din functie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, pentru postarile pe blog la adresa protestatarilor.

A urmat un discurs virulent al senatorului PDL Radu F. Alexandru, care a acuzat Opozitia ca face doar un joc de imagine. Tonul ridicat, metaforele folosite si acuzele dure ale acestuia la adresa USL, in special amintirea faptului ca pe pancartele protestastarilor scrie si ca "PDL=USL, aceeasi mizerie", a starnit rumoare in sala.

Pe de alta parte, anuntul facut de premier referitor la demiterea lui Baconschi a parut sa il ia pe nepregatite pe presedintele PSD Victor Ponta. Acesta a comentat scurt ca decizia reprezinta "prea putin si prea tarziu", si, dupa o serie de acuze la adresa activitatii Guvernului din ultimii ani, a anuntat ca toti parlamentarii USL sunt gata sa isi dea demisia pentru a putea fi provocate alegeri anticipate.

In replica la pactul de stabilitate propus de Boc, Ponta a cerut un "pact politic" prin care si parlamentarii Puterii sa se angajeze ca demisioneaza.

Ridicand din ce in ce mai mult vocea, liderul PNL Crin Antonescu a declarat de la tribuna Parlamentului ca, asa putini cum sunt, oamenii aflati in strada reprezinta alte milioane de romani, si cu totii asteapta un singur raspuns de la actualii guvernanti: demisia Guvernului, demisia presedintelui si alegeri anticipate.

In ciuda faptului ca in Parlament a urmat o serie lunga de discursuri si polemici, Crin Antonescu a fost singurul vorbitor care a perorat pe un ton ridicat, aproape strigand, ca si protestatarii din piata, solicitarile USL.

Discursurile s-au succedat apoi in liniste, chiar daca politicienii de la Putere si cei de la Opozitie mai mult s-au atacat reciproc decat au dialogat constructiv, asa cum se angajasera anterior.

UDMR a anuntat ca ramane solidara cu celelalte partide din Coalitie. "Sa nu asteptati de la noi sa punem in dificultate stabilitatea economica, politica sau tara", le-a transmis Kelemen Hunor liderilor Opozitiei.

Rand pe rand, mai multi ministri care sunt si parlamentari si-au sustinut deciziile luate in guvern si au spus ca au acceptat sa isi sacrifice imaginea si sa piarda voturi pentru a face bine tarii, ceea ce inseamna "un alt fel de a face politica", dupa cum a declarat Emil Boc.

Ioan Oltean l-a luat peste picior pe Crin Antonescu, spunand ca acesta ar trebui sa strige "Hai la calculator!", nu "Hai la urne!", in conditiile in care a ajuns senator dupa ce a pierdut alegerile in colegiul sau, prin redistribuire. Evident, Crin Antonescu nu a ramas dator cu un raspuns si l-a acuzat de milogeli si mita.

Sesiunea s-a incheiat la ora 17.00, cu cateva replici date de premierul Emil Boc la acuzele ce ii fusesera aduse. Astfel, ziua de luni s-a terminat fara nicio alta decizie decat inlocuirea din functie a lui Teodor Baconschi.

Aflat la Bruxelles la Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe, acesta a fost si protagonistul unui mic scandal in presa interna. Dupa ce o agentie de stiri a anuntat ca Teodor Baconschi a declarat ca a fost demis prin SMS, ministrul a fost nevoit sa intervina pe mai multe posturi de televiziune si cu mai multe declaratii in presa, pentru a infirma, el precizand ca a discutat la telefon cu premierul Emil Boc, acesta spunandu-i ca a fost o decizie politica si ca nu ii reproseaza nimic in activitatea ministeriala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sesiune extraordinara Parlament, #demitere Baconschi, #demisie Basescu, #alegeri anticipate , #parlament