Ultima suta de metri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 18:07
3021 citiri
Ultima suta de metri
Foto: sutu.ro

Iata-ne ajunsi in ultima linie dreapta inainte de ziua scrutinului! A inceput ultima saptamana a unei campanii electorale extrem de animate insa de oricine altcineva decat candidatii insisi si orice altceva decat scrutinul insusi.

Campania electorala de pana acum le-a demonstrat chiar si celor mai optimisti ca nici poporul si nici politicienii nu inteleg mare lucru din acest uninominal.

Pe de-o parte, oamenii s-au trezit cu candidati despre care nu stiu mai nimic sau cu aceleasi figuri prafuite asa ca, in proportie covarsitoare, va fi probabil din nou un vot pentru partid si foarte putin pentru personalitatea candidatului, adica invers fata de normalitatea uninominalului.

De partea cealalta, partidele au descoperit brusc ca trebuie sa inventeze vreo 400 de candidati proaspeti, competenti si cat de cat cunoscuti. De unde? In afara catorva exceptii interesante, au fost aruncati in lupta ofilitii de serviciu si cateva mumii politice revigorate de voie, de nevoie de prin guvernari trecute nu neaparat de fericita amintire.

Georgiu Gingaras, Valeriu Tabara, Constantin Dudu Ionescu, eternul Toni Grebla, va spun ceva?

Lor li s-au adaugat tot felul de clienti politici care si-au descoperit brusc ambitiile politice, gen Daniel Surulescu al carui chip zambeste de pe panouri electorale uriase tocmai in Valea Jiului la carei recenta insangerare este suspectat ca a contribuit ca director al CNH. Curat candidat "croit" pentru Valea Jiului, dupa cum se autodefineste!

Si ce au avut de spus toti acesti canddiati? Trecand peste sloganurile obosite de tipul "candidat de votat!" sau aberatiile tip "candiat cu carlig", ei au demonstrat ca nu inteleg mare lucru din viitoarea functie sau inteleg, dar ar prefera ca oamenii sa nu inteleaga.

Cei mai multi s-au plimbat prin colegiu trambitand programe perfecte de primar - scoli, parcuri, piete, metrou etc.

Printre proiectele edilitare s-au strecurat cu greu si cateva politice, fara prea mare respiratie insa. Acestea, pasamite, au fost lasate in seama potentialilor premieri si a liderilor politici cu notorietate.

Ei fac politica, restul vor fi un fel de primari cu drept de vot in legislativ, sa intelegem.

Bursa aliantelor

Si tot in sarcina acestora a cazut si complicata chestiune a aliantelor. Presa abunda de declaratii pline de subintelesuri prin care toata lumea curteaza pe toata lumea si lanseaza baloane de incercare: Viorel Hrebenciuc e cazut in admiratia lui Traian Basescu, Crin Antonescu are nostalgii portocalii, dinspre PD-L numai bine pentru PNL, fara Tariceanu, se-ntelege.

Oficial insa, cuvantul alianta a fost prohibit in aceasta campanie. Noi nu negociem nimic inainte, aiurea, pentru ca ne vom supune vointei electoratului, aiurea. De fapt, este cea mai mare cacealma cu putinta.

Cum este clar ca viitoarea alianta va cuprinde obligatoriu doi dintre cei trei mari jucatori, aliantele puteau fi deja negociate foarte bine.

Ba chiar anuntarea intentiilor ferme ar fi fost un semn de mare onestitate fata de electorat care ar fi putut fi atras sau, dimpotriva, si-ar fi schimbat optiunea de vot in functie de ele.

De exemplu poate ca un simpatizant liberal nu ar mai vota candidatul PNL daca ar sti ca partidul intentioneaza o relatie cu PSD pentru ca asta echivaleaza cu o deviere spre stanga. Rationament valabil si pentru un simpatizant PD-L fata de o eventuala alianta de guvernare a acestui partid cu PSD.

Dar exact de transparenta si optiuni clare se tem si politicenii. Ei prefera demagogicele ape tulburi pentru a negocia procente nu principii (pe care oricum nu le au).

Cat despre rezultatul votului, nu as pune mare baza in sondajele de opinie. Probabil ca mai putin de un sfert dintre candidati vor fi alesi cu adevarat prin vot uninominal, deci vor obtine jumatate plus unu din voturi.

Restul Parlamentului se va umple prin redistribuire, un sistem complicat, din care aproape nimeni nu a inteles nimic si care ar putea modifica procentele de acum.

Este si acesta unul dintre motivele pentru care practic toate variantele post electorale sunt deschise, dar nu din respect pentru electorat, desigur.

Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Biden l-a luat peste picior pe Trump la un eveniment de campanie. Cu ce crede președintele american că-și tratează rivalul său părul VIDEO
Încântat de primirea entuziastă de care a avut parte miercuri, 24 aprilie, la un eveniment de campanie, Joe Biden și-a luat peste picior adversarul din cursa pentru prezidențiale. Biden l-a...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#campanie electorala, #final, #aliante, #alegeri parlamentare 2008 , #parlament