Un program mic pentru o criza mare

Autor: Elena Enache
Marti, 16 Decembrie 2008, ora 20:51
2662 citiri
Un program mic pentru o criza mare

Vineri aflam numele celor 18 ministri ai noului Guvern. Sambata si duminica, persoanele nominalizate vor fi audiate in Parlament, iar de luni, de pe 22 decembrie, noul Executiv, investit prin votul de incredere al demnitarilor si cu juramantul depus, se poate lupta cu criza.

Romania va avea un Guvern structurat paritar, format din 21 de membri, printre care 18 ministri, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, un premier si un vicepremier, a anuntat luni premierul desemnat Emil Boc.

Dupa ce Ministerul Finantelor s-a spart in doua si a aparut Ministerul Turismului, un Guvern expandat trebuie sa puna in practica un program de guvernare cu obiective cel putin utopice.

Asta pentru ca "Programul de Guvernare pe perioada 2009 - 2012", in forma in care a fost elaborat el, este plin de intentii bune, dar fara solutii punctuale si concrete.

"Vom majora", "vom asigura", "vom garanta", "vom dezvolta" sau "vom construi", principalele verbe din programul de guvernare al "Parteneriatului pentru Romania" se pot traduce simplu prin "incercam sa". Sa ce?

Salariul minim de la 1 ianuarie 2009

Ce spune programul? De la 1 ianuarie 2009, salariului minim brut pe tara garantat in plata va fi stabilit la valoarea de 600 lei, iar punctul de pensie va creste pana la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie.

Mai mult, la data trecerii la moneda unica Europeana, 1 ianuarie 2014, salariu minim brut din Romania ar trebui sa fie de 500 euro.

Totusi, nicaieri in cele peste 60 de pagini ale Programului nu se specifica ce efort financiar presupune majorarea punctului de pensie, dar se specifica faptul ca o parte din fondurile pentru protectia sociala vor rezulta in urma reorientarii altor cheltuieli publice, fara a fi identificate domeniile unde vor surveni ajustari.

Majorarea salariilor profesorilor

Cele mai surprinzatoare modifcari apar in capitolul Educatie. Aici, Programul vorbeste doar despre "transformarea educatiei timpurii in bun public" si "promovarea unui sistem de salarizare bazat pe performanta, concordant cu statutul cadrelor didactice in societate".

Fara a se mentiona nimic despre aplicarea legii de crestere a salariilor profesorilor cu 50%, anticipat sau nu.

Reducerea TVA-ului pentru alimente la 5%

Taxa pe valoare adaugata pentru produsele alimentare de baza urmeaza sa fie redusa la 5% in perioada urmatoare, potrivit Programului de guvernare propus de PD-L si PSD.

Codul fiscal va suferi modificari si la capitolul tranzactii imobiliare, unde este pregatita o impozitare cu 16% a castigurilor rezultate in urma vanzarilor in scop comercial.

Mii de kilometri de autostrazi

Guvernul care va fi condus de Emil Boc are de gand ca in perioada 2009-2012 sa construiasca peste 1.500 de km de autostrada, aeroporturi noi si trenuri cu 50% mai rapide.

Astfel, Romania ar trebui sa aiba pana in 2012 o infrastructura de transport intocmai ca cea din tarile est-europene. Pentru a realiza aceast obiectiv, ar insemna sa se construiasca de vreo 300 de ori mai mult de cat s-a facut in legislatura anterioara.

De unde vin banii?

Pentru toate acestea trebuie bani, lucru stiu probabil si de viitorii guvernanti. Totusi, cei care au schitat programul de guvernare vor sa ne convinga, fara argumente, ca toate promisiunile se pot realiza cu resursele existente, ba chiar si cu mai putine, din moment ce se pregatesc sa elimine o parte dintre taxele si impozitele curente.

In mare, din criza ar trebui sa ne scoata cu bine un program mai degraba de stanga al unui guvern de stanga - dreapta, condus de un premier de dreapta. Prea putin si prea fragil pentru cat de mare au incercat sa ne convinga pana acum ca e criza.

Citeste si:
Un oficial al Băncii Angliei trage un semnal de alarmă: ”Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală de amploarea celei din 2008”
Un oficial al Băncii Angliei trage un semnal de alarmă: ”Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală de amploarea celei din 2008”
Criptomonedele pot provoca o criză financiară globală de amploarea celei din 2008, dacă nu vor fi introduse reglementări dure, a declarat viceguvernatorul Băncii Angliei responsabil cu...
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, de la ora 17.30, o ședință de lucru privind gestionarea pandemiei de Covid-19. La întâlnire vor participa mai mulți membri ai...
Sursa: Ziare.com