Vine valul!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 10:10
12229 citiri
Vine valul!

Sunt toate semnalele ca alegerile din 5 iunie nu vor fi decat inceputul unui lung sir de evenimente menite dupa toate aparentele sa clarifice, daca nu definitiv macar pe termen lung, chestiunea Justitiei si mai ales a anticoruptiei.

Profitand de nemultumirea sindicatelor - daca nu chiar in buna intelegere cu acestea, in mod interesant trezite doar acum, dupa toata pasivitatea din vremea guvernarii Ponta cand salariile nu erau cu nimic mai mari - PSD si ALDE vorbesc deschis despre motiunea de cenzura pasamite pentru a sanctiona erorile acestei guvernari.

Te intrebi de ce sa dai jos Guvernul la inceput de vara, la final de sesiune parlamentara, cand mai sunt doar 6 luni pana la alegeri. Calin Popescu Tariceanu a dezvaluit, insa, care ar urma sa fie planul: nu se pune de fapt problema inlocuirii Guvernului Ciolos. Nu, va ramane in functie, pentru ca nimeni nu are chef sa isi asume guvernarea acum ca sa ia in piept asteptarile uriase de la guvernarea Ciolos.

Dar ar ramane ca guvern interimar, adica unul fara drept de a emite ordonante de urgenta, strict pentru administrarea curenta a tarii. Si care e nenorocirea?

A explicat insusi dl Tariceanu: "Nu putem sa nu observam ca sunt de la alegerile locale 5 luni pana in toamna, pana la viitoarele alegeri si trebuie sa ne gandim daca o motiune de cenzura care poate sa il lase pe Ciolos in functie cu un guvern cu puteri limitate, numai cu gestiunea treburilor curente, nu ar fi o solutie mai buna decat sa dea ordonante doamna Pruna in dispretul drepturilor si libertatilor cetatenesti".

Deci tinta este Justitia. Acolo trebuie legat de maini Guvernul. Oare de ce? Va dau un exemplu: este foarte probabil ca pe 15 iunie CCR sa dezincrimineze abuzul in serviciu (nu pentru ca textul ar fi neconstitutional, dar detaliul acesta nu conteaza).

Ce se va strica pentru dosarele in curs va fi greu de reparat, dar ar fi esential ca Guvernul sa intervina rapid cu o OUG pentru a umple vidul legislativ care se va crea. Daca Guvernul nu poate face acest lucru, ramanem fara infractiunea de abuz in serviciu. Raiul pe pamant, mai ales in an electoral.

Coroborati acest lucru cu foarte probabila instalare la presedintia Camerei Deputatilor a lui Victor Ponta. De ce oboseala de a-l mai schimba pe Valeriu Zgonea la spartul targului? Pentru ca, in timp ce Guvernul va fi legat de maini, sa intre rapid pe ordinea de zi niste legi esentiale. De exemplu, dezincriminarea conflictului de interese sau multele initiative de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ordonanta interceptarilor inca nu a trecut de Parlament, poate fi trantita si, daca nu are cine sa mai dea una, va fi chiar mai vesel decat acum cand sub aspectul supravegherii tehnice DNA lucreaza pe avarie.

Veti spune ca nu vor avea curajul sa isi asume costul electoral al unei asemenea ofesive. Oare? Daca PSD si ALDE cu actualul discurs apasat anti-Justitie vor castiga alegerile locale, ce ii va putea impiedica? De ce ar avea rezerve?

Si chiar daca unele riscuri exista, interesele sunt mai mari. Cum numarul de parlamentari va scadea, e clar ca unii dintre actualii alesi sunt la ultimul mandat. La ultima imunitate, pentru unii doar in fata arestarii, pentru cei care au fost si ministri chiar in fata urmaririi penale. Ce credeti ca ii impiedica pe acesti oameni?

Altii au nevoie de niste mici modificari legislative pentru a putea candida, de exemplu, sa scape de conflictul de interese. Si atunci, repet, ce sa-i impiedice? Ar trebui inteles ca oamenii acestia lupta pentru libertatea, averea si viitorul lor. Cam ce credeti ca ar fi in stare sa faca pentru asta?

Ma tem de ceea ce vine dupa 5 iunie, ma tem ca dupa aceasta reglare a raporturilor de forte de la locale, tinta va fi oprirea anticoruptiei, iar asaltul cu o ferocitate fara precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PSD anticoruptie cod penal, #DNA abuz in serviciu , #parlament