Votantii si liderii de partide sunt de vina pentru "fauna" din Parlament - Sondaj

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 07:31
2511 citiri
Votantii si liderii de partide sunt de vina pentru "fauna" din Parlament - Sondaj

Alegatorii care au mers la vot pe 9 decembrie si liderii de partide, care au alcatuit listele de candidati, sunt principalii responsabili pentru calitatea slaba a noului Parlament, apreciaza cei mai multi dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa participe la un sondaj pe aceasta tema.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 16.12.2012 - 20.12.2012. Au fost inregistrate 4.046 voturi.

Cine e responsabil pentru "fauna" din Parlament? Sondaj Ziare.com

Principalii "vinovati" pentru faptul ca in noul for legislativ vom avea traseisti, cercetati penal, condamnati, incompatibili, plagiatori sau colaboratori ai fostei Securitati sunt votantii, au apreciat 43.23% dintre respondenti, in timp ce 35.96% au considerat ca principalii responsabili pentru aceasta situatie sunt liderii de partide. O vina mai mica revine formatorilor de opinie (10.06%) si absenteistiilor (7.98%). 2.77% dintre respondenti au bifat raspunsul "altcineva".

Adriana Saftoiu, fost deputat PNL, este de parere ca de vina pentru actuala componenta a Parlamentului este "clasa politica".

"Chiar daca noi vorbim despre vot uninominal, pana la urma se stie ca lista celor care candideaza e aprobata de liderul de partid. El spune da sau nu si el aproba aceasta lista de candidati. Nu e vorba numai despre o cantitate negativa, ca sa spun asa, cei 588, ci de o calitate negativa. Clar, responsabilitatea revine in mod direct sefului de partid. El a aprobat listele si aproband a sustinut aceste candidaturi. Sa nu uitam insa si ca 60% dintre cetateni nu au mers la vot.

Este evident ca acest Parlament se anunta deja si mai slab calitativ, dar si mai greu de controlat de catre liderii de grup, de catre partide. Nu a putut fi controlat de PDL pana la final si ati vazut ce s-a intamplat.

In ceea ce priveste calitatea, insa, principala vina revine partidelor, criteriilor de selectie. De fapt, nu au mai avut criterii de selectie. Sa fim sinceri, oricine candida din partea USL putea sa iasa parlamentar, indiferent de ce avea in CV. Cred ca daca Alin Trasculescu candida din partea USL, iesea si el parlamentar", a declarat Adriana Saftoiu pentru Ziare.com.

Becali: Comisia Juridica e obsesia mea. Am studii suficiente!

Ponta, razand: Asa suntem noi, plagiatorii, mai votati, ce sa facem

Penalii din uriasul Parlament - mita, fals, abuz in serviciu...

Cititorii Ziare.com au exprimat opinii diverse in cadrul dezbaterii pe aceasta tema.

Dyana a comentat spunand ca principalii responsabili sunt "cei care au venit la vot si nu au avut discernamant".

"Viitorii parlamentari nu s-au votat singuri, au fost votati de o masa de alegatori debusolati, fara putere de judecata si uite ce a iesit. La fel de vinovati sunt cei care, exceptand motivele bine intemeiate, au stat acasa dintr-un sentiment superior si prostesc de fronda. Nu merg la vot pentru ca n-am pe cine sa aleg, este cel mai des auzit argument. OK, nu exista nimeni care sa-ti placa, mergi sa vot si anuleaza buletinul.(...)

Oana Mizil l-a batut mar pe Radu F. Alexandru, dovedind o valoare mult mai mare. Mihaela Popa, ex PDL, a castigat detasat colegiul din partea USL, aratand prin asta ca valoarea dumneaei a sporit brusc odata cu traseismul. Toti fugarii din PDL au castigat colegiile din partea USL, din prima (!!!), avem in Parlament cantareti, patroni media, indivizi cu dosare penale, ciudati, securisti dovediti, neveste, amante si secretare, ce-i drept foarte dragute, copii si nepoti de granguri locali, familii intregi de parlamentari, in fine, oameni specialisti in legi, numai unul si unul. Ei vor face legile acestei tari. Ma intreb atunci cei care au votat in acest fel, in afara de ura, s-au mai bazat si pe altceva?", scrie Dyana.

La randul sau, user-ul Rambo scrie: "Suntem toti de vina pentru ca am tolerat toate derapajele, mari si mici, din viata publica, politica, economica, cauzate de o morala 'elastica', eufemistic zis. Apoi, o Constitutie stramba, fara viziunea unui viitor clar, a permis dezvoltarea unui sistem subred ce produce monstruozitati institutionale, cu toate comitetele si comisiile ce ingroapa birocratic orice urma de bun simt.

Revolutia franceza a invins dupa cca. 30.000 de executii publice, noi n-am fost in stare sa impunem punctul 8 din declaratia de la Timisoara si ne intrebam acum cine e responsabil? Toti cei ce azi se acuza reciproc de 'comunism' unde erau in '90 cand FSN-ul incepea ceea ce PSD si PDL, cu maiestria dobandita in partid si Securitate, au desavarsit? Acest parlament e oglinda noastra, sa nu fim ipocriti !", comenteaza cititorul Ziare.com.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com