Zidul si ciobanii. De ce se ascund parlamentarii dupa gardul sfidarii?

Autor: Ovidiu Raetchi , scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 17:00
5711 citiri

In anii '80, Nicolae Ceausescu a confiscat un cartier intreg pentru linistea lui si a nomenclaturii sale: Uranus.

Ras de pe suprafata pamantului - cu sutele sale de ani de istorie in spate - Uranus a fost inlocuit, pe Dealul Arsenalului, de doua uriase spatii virane (Parcul Izvor si maidanul din jurul Casei Academiei), precum si de cel mai mare perimetru de siguranta din istoria unui Parlament.

Prin chiar esenta sa, Parlamentul este un spatiu public, civic, deschis. Istoria sa incepe cu Areopagul din Atena, unde fiecare cetatean avea acces la dezbateri.

Astazi, chiar si in conditiile unei presiuni teroriste majore, niciun mare Parlament occidental (asa cum se poate vedea in pozele de mai jos) nu este separat de alegatori prin ziduri nord-coreene; in mod normal, cetatenii isi beau cafeaua si isi dau intalnire pe scarile camerelor superioare sau inferioare din Europa si America.

Foto: myenglishclub.com/ Capitoliul Statelor Unite, Washington

Foto: Site-ul oficial al Parlamentului britanic - Palatul Westminster

Foto: Guvernul Marii Britanii/10 Downing Street

Foto: Site-ul oficial al Parlamentului Italiei

Foto: Ziare.com/ Parlamentul Greciei

Romania e altfel. In Romania exista cel mai intins si mai sinistru gard "parlamentar vs. cetatean" din lume (cu exceptia, probabil, a unor state central-asiatice unde situatia ar putea fi similara). Acest gard scoate din circuitul public firesc hectare intregi de spatiu verde care - odata abolita interdictia ceausista - ar rezolva o mare parte din criza de aer curat din centrul orasului.

Zidul Casei Poporului ascunde practic cetatenilor un intreg Herastrau. Or, asa cum am aratat constant, daca am deschide acest spatiu si l-am uni cu Parcul Izvor si maidanul Casei Academiei, am obtine - impadurindu-le fara costuri majore - cea mai mare gradina centrala din aceasta zona a Europei.

Motivul pentru care parlamentarii romani nu vor sa deschida zidul e frica. Mi-a spus-o, inca din vara, un parlamentar veteran: "Daca nu era gardul, in 2011 ne omorau aia. Potoleste-te!".

Mai nou, dupa incidentul ciobanilor la Parlament, Adrian Nastase a intarit ideea: "Cred ca "vizita" ciobanilor la Parlament va fi folosita ca argument de catre parlamentari (Ovidiu Raetchi etc) pentru a justifica daramarea zidurilor de la Palatul Parlamentului. Sau nu? Ma astept ca jurnalistii acreditati acolo sa-l intrebe pe Raetchi daca isi mentine propunerea sau era o propunere 'la misto'".

Spre deosebire de Adrian Nastase, eu cred ca, dimpotriva, faptul ca ciobanii au reusit sa sara zidul Parlamentului arata cat de stupid si inutil este acesta. E mult, mult mai logic sa pazesti o cladire cu porti normale de acces - cum se intampla in orice alt Parlament decent - decat sa supraveghezi cu trupe de jandarmi kilometri intregi de gard.

Concentrarea efortului pe un spatiu de sute de ori mai mic iti reduce major costurile si iti creste eficienta: de asta o fac si americanii, si britanicii, si italienii, si grecii - ma gandesc ca fiecare din ei are ceva de spus in materie democratica.

Gardul inutil si sfidator al Parlamentului va cadea in urmatorii ani. Va fi strapuns cu zeci de porti si va fi deschis pentru public. E doar o problema de timp pana cand acest subiect va ajunge pe agenda prioritara a societatii civile.

Si atunci parlamentarii nu se vor mai putea ascunde.

Foto: blog.alexgalmeanu.com/ Palatul Parlamentului (Bucuresti)

Foto: revistablogurilor.ro/ Palatul Parlamentului Bucuresti

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).



Citeste si:
Consecințele numirii la CNAIR a omului de paie al lui Dan Voiculescu. "Consultantul Consitrans îşi face de cap"
Consecințele numirii la CNAIR a omului de paie al lui Dan Voiculescu. "Consultantul Consitrans îşi face de cap"
Deputatul Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, îi cere actualului ministru, Sorin Grindeanu, să se ocupe de proiectele mari de investiţii. Drulă spune că în ultimele trei...
Cum a încercat Florin Roman să dovedească existența cărții pe care ar fi scris-o: A trimis presei primele pagini plagiate din teza sa de master
Cum a încercat Florin Roman să dovedească existența cărții pe care ar fi scris-o: A trimis presei primele pagini plagiate din teza sa de master
Pentru a dovedi că volumul pe care l-ar fi scris există cu adevărat, ministrul Transformării digitale Florin Roman a trimis către publicația Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de master,...