23 august - ce a fost si ce este pentru politicienii nostri

Joi, 23 August 2012, ora 10:36
9394 citiri
23 august - ce a fost si ce este pentru politicienii nostri

O poveste vesela cu o nunta petrecuta chiar cu cateva zile inainte de ultimul 23 august sarbatorit oficial, o zi trista, defilari si manifestatii de care voiau sa scape, o zi libera cu bucurie, o zi importanta in istoria tarii. Cam asta inseamna data de 23 august pentru politicienii romani.

Atunci cand vine vorba despre evenimente vesele legate de aceasta zi, europarlamentarul PDL Cristian Preda isi aminteste cum ultimul 23 august sarbatorit oficial era sa ii incurce planurile de casatorie, iar despre aceasta data afirma ca inainte de Revolutie era "ziua unei mobilizari a autoritatilor, care era incomparabila cu alte date din calendarul politic".

"La ultimul 23 august sarbatorit oficial, in 1989, sotia mea care era studenta in acel moment, ca si mine, era chemata la manifestatii, desi stabilisem ca ne casatorim cu doua-trei zile inainte. Si o sa imi amintesc tot timpul ridicolul situatiei in care se puneau responsabilii politici de la facultate, care explicau viitoarei sotii ca nu conteaza faptul ca e stabilita casatoria, ca trebuie sa vina sa participe la defilare.

Si ea le-a spus 'Imi pare rau, casatoria e mai importanta decat 23 august'", a povestit prim-vicepresedintele PDL, pentru Ziare.com.

Acesta a completat ca, astfel, s-a trecut peste defilare, cu toate ca sotiei sale "i-a explicat cineva din cadrul facultatii foarte serios ca defilarea este de neocolit".

Liderul democrat-liberal a tinut sa sublinieze si care este sensul din prezent al datei de 23 august. "Astazi este o zi uitata. Eu cred ca ar trebui sa intelegem sensul istoric al evenimentului, dincolo de faptul si de retorica pe care le-a pus in scena Partidul Comunist. E o data importanta in istoria noastra politica si ar trebui sa separam zgura lasata de ambitia politica a Partidului Comunist.

Pentru ca, in istoria noastra politica, a fost una din deciziile importante pentru soarta natiunii si pentru soarta armatei romane, de altfel", a completat Cristian Preda.

23 august - o zi trista

Pentru regizorul Sergiu Nicolaescu, insa, ziua de 23 august a insemnat intotdeauna o zi trista, "ziua de ocupatie a Romaniei de catre sovietici", in care nu se ducea la defilari.

"Totdeauna am avut aceasta impresie. Chiar cand regele era inca, tot aveam aceasta impresie ca a inchinat tara rusilor. Sincer vorbind, desi eram un copil, asa gandeam. Pe urma m-am obisnuit cu comunismul si nu ma duceam la 23 august. Nu ma duceam, dar eram obisnuit inca cu fascismul, nazismul, care semanau cu lucrurile pe care Ceausescu le-a imitat", si-a amintit social-democratul.

Astazi, ne-a spus Sergiu Nicolaescu, aceasta zi nu ii mai trezeste nicio amintire, cu exceptia uneia.

"De un singur 23 august imi aduc aminte, cand, la fabrica 23 august - Malaxa, s-a facut primul camion. Si eu am proiectat caroseria camionului si forma lui. Iar de un 23 august, camionul asta a defilat. Dar volanul mergea foarte greu si trebuia de fiecare data cand o lua la stanga sau la dreapta sa ridice camionul ca sa il indrepte pe directia buna. Dar de mers, mergea. De acest lucru mi-aduce aminte 23 august", ne-a mai povestit senatorul.

23 august - un reper in istoria Romaniei din care sa se traga invatamintele necesare

La randul sau, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus, pentru Ziare.com, ca, pana in anul 1990, ziua de 23 august nu era decat o povara, pentru ca "te duceau obligatoriu la defilare".

"Am amintiri neutre fata de 23 august. Nu ma duceam (la defilari - n. red.). Incepeam sa fiu in concediu, fiind avocat, era mai usor sa scap de aceasta povara", a afirmat parlamentarul UDMR, care a aratat si ce inseamna pentru el, in prezent, aceasta data.

"Acum, 23 august este una dintre zilele care trebuie predata in istoria Romaniei pentru ca eu cred ca pentru schimbarea mentalitatii oamenilor e absolut necesar ca cetatenii Romaniei sa cunoasca istoria adevarata a Romaniei - istoria romanilor din Romania si a comunitatilor nationale care traim aici, a romanilor, a sasilor, a evreilor si sa se spuna adevarul: ce a fost 23 august, ce a fost tradarea unui aliat, care au fost rezultatele acesteia pentru Romania in tratatul de pace, care au fost urmarile in timpul comunismului si care sunt invatamintele de azi.

Cred ca 23 august asta ar trebui sa reprezinte - un reper in istoria Romaniei, despre care sa se scrie adevarul si sa tragem invatamintele necesare", a conchis Gyorgy Frunda.

23 august - zi libera, intalniri cu prieteni, bucurie

Senatorul PSD Ilie Sarbu isi aminteste de acea data ca fiind o zi libera, in care aveau loc intalniri cu prietenii, insa totul devenise formal si "fara substanta".

"Era o zi libera, ne intalneam prietenii, totul devenise forma si formalism. Nu aveam niciun fel de substanta, asa cum vroia sa sugereze fostul regim. In rest, erau mitingurile pe care le stiti, aranjamentele care se faceau, bani investiti aiurea, munca... sa proslaveasca o familie. Sincer, nu imi mai trezeste nicio amintire astazi aceasta zi", ne-a declarat Ilie Sarbu, socrul actualului premier.

Si deputatul PNL Eugen Nicolaescu a afirmat pentru Ziare.com ca, de multe ori, 23 august reprezenta o zi libera si bucurie.

"De cele mai multe ori, era o zi libera si era bucurie. In perioada aceea, se muncea si sambata si duminica. Si cand aparea o zi libera, era o mare bucurie. Astazi e o zi normala. Mai putin ma interesau manifestatiile care aveau loc atunci", a explicat Eugen Nicolaescu.

Pentru senatorul PSD Toni Grebla, data de 23 august insemna inainte "ce inseamna si acum: o data importanta in istoria tarii".

"Dati la o parte exagerarile din perioada comunista, dati la o parte si exagerarile din aceasta perioada si o sa vedeti exact ce inseamna in istoria tarii 23 august", ne-a declarat social-democratul, care a spus ca traia acea zi "ca toata lumea traitoare in aceasta tara".

In schimb, deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor, ne-a spus ca aceasta zi "nu prea a insemnat niciodata nimic", dintr-un motiv foarte simplu.

"In general, pentru mine, zilele festive nu inseamna mare lucru. Nici macar ziua mea de nastere. Pentru mine, orice zi a saptamanii e la fel. Orice zi a anului, a saptamanii, a lunii, a ce vreti dumneavoastra, e la fel. Inclusiv ziua mea de nastere, de multe ori nici nu observ ca e", a explicat Varujan Pambuccian.

Ziua de 23 august a fost ziua nationala a Romaniei in timpul dictaturii comuniste, iar data de 23 august 1944 a fost promovata mereu ca fiind o mare realizare a comunistilor. 23 august a fost data la care a avut loc lovitura de stat prin care regele Mihai l-a demis si l-a arestat pe maresalul Ion Antonescu, prim-ministrul si conducatorul statului la acea vreme.

In plus, s-a dispus incetarea imediata a colaborarii Romaniei cu Puterile Axei, urmata de inceperea tratativelor unui armistitiu cu Uniunea Sovietica.

In memoria romanilor care au trait in acea perioada, acea zi a ramas drept cea mai importanta sarbatoare comunista, organizandu-se activitati, manifestatii si defilari grandioase in onoarea cuplului prezidential Nicolae si Elena Ceausescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#parlamentari 23 august, #insemnatate 23 august, #23 august zi nationala Romania, #amintiri 23 august , #parlamentari