76 de parlamentari au probleme de integritate - nu-si pot justifica averile sau sunt in conflict de interese

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 09:34
3488 citiri
76 de parlamentari au probleme de integritate - nu-si pot justifica averile sau sunt in conflict de interese
Foto: Ziare.com

Agentia Nationala de Integritate a constatat incompatibilitatea, conflictul de interese, averi nejustificate sau posibile fapte de natura penala in cazul a 76 de parlamentari din actualul mandat, potrivit datelor oferite de ANI News.ro, fiind identificate 88 de posibile incalcari ale legii in ultimii patru ani.

Potrivit datelor ANI, de la inceputul anului 2013 si pana in prezent au fost facute verificari care i-au vizat pe parlamentarii din actualul mandat (2012-2016), in privinta incompatibilitatilor, conflictului de interese administrativ, diferentelor nejustificate intre averea dobandita si veniturile realizate, precum si a posibilelor fapte de natura penala (conflict de interese, abuz in serviciu, fals in declaratii).

In total, 76 de parlamentari au fost gasiti de catre ANI in astfel de situatii, fiind identificate in total 88 de de posibile incalcari ale legii. Dintre aceste 88 de cazuri, 50 se refera la stari de incompatibilitate (36 de deputati si 14 senatori), 22 de conflicte de interese administrative (21 de deputati si un senator), 6 de conflicte de interese penale (4 deputati si 2 senatori), 3 de averi nejustificate (un deputat si 2 senatori) si alte 7 de fapte penale (4 deputati si 3 senatori).

Dintre toate aceste cazuri, 29 de cazuri au fost identificate doar in anul 2015, fiind implicati 26 de parlamentari.

In urma constatarilor, potrivit datelor ANI oferite News.ro, au fost deschise actiuni in instanta, care se afla in diferite faze procesuale. Majoritatea cazurilor se afla in acest moment pe rolul instantelor si parchetelor (aproape 70), restul fiind fie castigate de ANI si soldate cu amenzi sau chiar pedepse cu inchisoarea cu suspendare, sau pierdute de ANI.

Dintre cei 76 de parlamentari, doar doi au fost condamnat pana acum definitiv si irevocabil. Este vorba despre deputatul minoritatilor Niculae Mircovici, condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, si deputatul Adrian Merka, condamnat la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese penal.

Fostul deputat Florin Popescu, care a demisionat din Parlament, a fost in schimb achitat prin decizia instantei de acuzatia de conflict de interese penal.

Printre procesele pierdute de ANI se numara si cel cu deputatul independent Remus Cernea, acuzat de incompatibilitate.

Alti parlamentari care se afla in vizorul agentiei in actuala legislatura sunt Sorin Rosca Stanescu, Petre Roman, Relu Fenechiu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Ochi (care au pierdut mandatele de parlamentari), Daniel Zamfir (initiatorul legii darii in plata, acuzat de incompatibilitate), Serban Mihailescu, Radu Popa, Mihaita Calimente, Bogdan Ciuca, Catalin Croitoru, Iulian Iancu, Vasile Oajdea, Madalin Voicu, Alexandru Mazare,si Anghel Stanciu.

Pe langa cei 76 de parlamentari din actualul mandat cercetati de ANI, alti 33 de fosti sau actuali parlamentari din mandatul 2008-2012 care au avut probleme de integritate in legislatura trecuta au fost realesi in 2012. Printre acestia se afla Ecaterina Andronescu, Mircea Geoana, Oana Mizil, Mate Andras, Marian Neacsu, Florin Paslaru si Liviu Pop.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Comentarii