Ziare.com

Cat cheltuie, lunar, un parlamentar, din banii poporului?

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:39

   

Cat cheltuie, lunar, un parlamentar, din banii poporului?
Un parlamentar primeste o indemnizatie lunara cuprinsa intre 4.570 lei si 6.000 de lei. Modul de calcul este destul de complicat, suma finala depinzand de numarul de mandate anterioare si de functiile pe care le ocupa in grupul parlamentar sau in conducerea Parlamentului.

Senatorii si deputatii primesc si o diurna de deplasare - 2 la suta/zi, din indemnizatia lunara. Diurna de deplasare inseamna bani pentru ca vin la lucrarile Legislativului si se intorc in colegiile in care au fost alesi. Nu exista informatii detaliate cat au costat aceste calatorii pentru fiecare senator si deputat in parte, dar in luna august, cand a fost vacanta teoretic, diurna deputatilor a fost de peste 400.000 de lei, relateaza Digi 24.

Alesii care nu stau in Bucuresti au si cazare gratuita - fie la hotel, fie intr-un apartament inchiriat. In august, cazarea deputatilor a costat peste 1,3 milioane de lei.

Si transportul este gratuit pe perioada mandatului, fie ca este vorba despre zboruri interne sau calatorii cu trenul ori masina. Daca folosesc masina proprie, paramentarii primesc contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 kilometri parcursi. In luna de mijloc a verii, transportul deputatilor a costat aproape 200.000 de lei.

Membrii conducerii Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare si presedintii de comisii vorbesc gratis la telefon. Ceilalti parlamentari au un plafon la abonament - 400 de minute pe luna. Daca depasesc limita, isi platesc singuri convorbirile.

In august, cheltuielile pentru convorbirile telefonice ale deputatilor au fost de aproape 33.000 de lei.

Parlamentarii primesc si o asa-numita suma forfetara pentru cheltuielile de personal si intretinerea cabinetelor parlamentare. Astfel, cererea pentru cheltuielile de personal poate varia intre 1.500 lei, cat a cerut democrat-liberalul Cornel Ghita, si aproape 9.500 lei, cat a solicitat fostul ministru al Apararii, Gabriel Oprea.

Variatii mari sunt si in ceea ce priveste intretinerea cabinetelor - intre 424, cat a decontat deputatul PDL Valerian Vreme, si aproape 8.000 de lei, cat a solicitat independentul Dan Ilie Morega.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5385 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

daca un parlamentar primeste indemnizatia in conditiile in care

nu vine in Parlament de ce nu pot fi remunerati si decedatii din momentul decesului pina la sfarsitul mandatului??

 

Un job bine platit si fara nici o raspundere! Perfect.

Tipic romanesc. fotografia articolului face cit 100 de cuvinte. Si in plus haita asta de facatori de numic vrea sa se mareasca? Ati inteles de ce FMI are citeva exigente inainte de a mai pompa bani in buzunarele gainarilor astora?

 

Vine sau nu vine(sic)

Indemnizatia ca si indemnizatia.La acestea se mai adauga 10.000 chelt(numai el stie cui si cat plateste),masina,sofer,consilieri,secretara,.Sa tot traiesti,nene.

 

nenea asta care "munceste din greu"

si viseaza la o romanie mai buna , sigur nu a fost tractorist frizer sau strungar (vorbesc de vremurile dinainte de 89), sigur a fost cel putin gestionar la cantina partidului ,securist sau cadru militar superior, na dus-o rau nici inainte nici acuma , eu la puturosii asti le-as pune un ceas de pontare si fise de pontare pe care sa le traga la intrare si la iesire din dormitor (parlament).

 

coleg cu portuaru tau drag... securist nomenclatorist

se vede ca e obisnuit cu munca la "serv"ici!

te asigur... cand e vb de spagi si "contracte" moka e f vioi precum sleahta marinarului!

bagati cartele de prezenta

puneti camere live pe www - sa vedem cine doarme si cine se scarpina in ... . ei sunt in stare sa minta chiar daca sunt inregistrari facute si pomenesc de sputnik ! pai unde e transparenta ? va spun eu: in chilotzeii de 2000 roni cumparati pentru curviulitza la merge merge seara de seara !

 

e ieftin ca braga... pai utecistu a cheltuit doar pe parfumuri...

iar tovarasa portuarului a pulverizat 4 liliarde pe proiecte fara nici o utilitate daruite haitei pedele!

si ea nu "dormea"... acasa...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor