Cat ne costa un parlamentar? Alesii spun lucruri trasnite: Unii invoca filantropia, altii se plang ca nu li s-a dat destul

Marti, 22 Noiembrie 2016, ora 08:11
8864 citiri
Cat ne costa un parlamentar? Alesii spun lucruri trasnite: Unii invoca filantropia, altii se plang ca nu li s-a dat destul
Foto: Arhiva Ziare.com

Alesi sa ne reprezinte in Parlament si platiti din bani publici, deputatii si senatorii nu prea stiu cati bani cheltuie statul cu ei in cei patru ani de mandat.

Ziare.com a intrebat mai multi parlamentari, din tot spectrul politic, daca au idee cati bani cheltuie de la buget, iar alesii au avut raspunsuri inedite: daca unii s-au aratat deranjati de intrebare, altii au invocat actiunile filantropice sau chiar au sustinut ca au mai adus si bani de acasa.

Subliniem ca suma totala alocata de stat unui parlamentar, in patru ani de mandat, nu se refera doar la salariul sau, ci si la cheltuieli care tin, printre altele, de cazare, transport, deplasari externe si plata angajatilor din cabinetele sale sau a colaboratorilor.

Deputatul PNL Andreea Paul a dezvaluit, duminica, la finalul celor patru ani de mandat, suma totala de care a fost nevoie pentru ca ea sa isi desfasoare activitatea de parlamentar.

Paul a cerut Parlamentului sa-i calculeze suma totala a cheltuielilor care au fost facute de stat pentru ea in perioada decembrie 2012-octombrie 2016. In total - aproape 200.000 de euro, adica 50.000 de euro pe an sau 4.100 de euro pe luna.

Luni, Ziare.com a sunat mai multi deputati si senatori pentru a-i intreba daca au idee cat a cheltuit statul, in total, pentru ei, in ultimii patru ani. Opt alesi ne-au raspuns la intrebare. Unul a si stiut despre ce suma este vorba.

Iata raspunsurile si explicatiile parlamentarilor:

Deputatul Mihaita Calimente (ALDE)

"Intrebarea dvs. mi se pare putin deplasata, pentru ca eu nu sunt asistat social ca (statul - n.red.) sa fi cheltuit banii cu mine. (...) N-am de unde sa fac eu asemenea calcule. Andreea Paul sa fie sanatoasa! Eu de populismele Andreei Paul sunt satul, de aia am si plecat din PNL"

Deputatul independent Theodor Paleologu

"Nu stiu. Care-i suma exacta? Chiar sunt curios (rade - n.red.) Nu stiu, pentru ca sunt mai multe cheltuieli - salariu, cheltuieli pentru angajati - eu am doar trei angajati. Si mai sunt si alte cheltuieli, de exemplu, am luat trenul pana la Botosani - asta tot cheltuiala a statului e. Si sa nu uitam de benzina si lucruri de genul acesta.

Deci chiar nu stiu sa va spun precis. Ati putea sa intrebati la Administratia Parlamentului, pentru ca si eu sunt curios. Eu cred ca sunt un deputat ceva mai ieftin decat altii, pentru ca stau la mine acasa, merg cu troleibuzul, am doar trei angajati. E o chestie si de bun simt personal, adica sa nu exagerezi cu cheltuielile din bani publici".

Deputaul Gheorghe Ialomitianu (PNL), fost ministru al Finantelor

" (Andreea Paul - n.red.) a cerut un calcul de la Parlament, problema este cat a fost de eficienta. (...) Eu pot sa va fac in cinci minute un calcul, dar nu cred ca e relevant. Relevanta este activitatea parlamentarului. Si se confunda suma forfetara pentru cei care lucreaza in cadrul cabinetului cu sumele pe care le incaseaza parlamentarul, iar toti au impresia ca intreaga suma reprezinta indemnizatia parlamentarului. (...) Iar sumele ar putea fi reduse. Poti sa lucrezi cu expertii de la grupurile parlamentare si sa nu mai fie nevoie sa iti angajezi experti in cadrul cabinetului".

Deputatul Eugen Tomac (PMP)

"Stiu cat am primit eu indemnizatia, in rest, avand in vedere ca - desi sunt parlamentar pentru romanii din afara - Parlamentul, in intelepciunea lui, a decis sa-mi deconteze doar doua deplasari pe an in strainatate, respectiv in colegiul meu, iar colegiul meu nu este SUA sau Argentina, ci era o deplasare pana la Chisinau. N-am calculat, pentru ca am vrut tot timpul sa ma incadrez in conditiile pe care le am. (...) Eu am fost destul de nemultumit de faptul ca mi s-a ingradit activitatea".

Deputatul Liliana Minca (ALDE)

"In primul rand, sumele acestea sunt informatii publice (...). Eu stiu ca in contul meu nu se regaseste niciun leu din banii pe care statul sa zicem ca i-ar fi cheltuit. Din contra, eu am si cheltuit bani in plus fata de ceea ce statul ar fi cheltuit cu mine.

Pentru ca eu provin din cel mai sarac judet din Romania, se numeste Botosani, iar acolo copiii n-au cu ce sa se incalte, sa se imbrace. Mama mea are o fundatie, al carei presedinte fondator am fost eu in 2009, si nu am facut altceva decat sa imbracam, sa incaltam si sa hranim copiii din judetul Botosani".

Senatorul Ioan Chelaru (PSD)

"N-am avut niciodata aceasta curiozitate. Eu am venituri si din cabinetul meu de avocatura, asa ca nu am facut un calcul."

Senatorul Ruxandra Jipa (PSD)

"Pentru mandatul meu cel mai putin (s-a cheltuit - n.red.). Eu locuiesc in Bucuresti, cazare nu s-a platit, transport nu, doar indemnizatia mea si cheltuielile pentru colaboratori. Daca ar fi la fel de putin pentru toti parlamentarii, ar fi perfect".

Senatorul Laszlo Attila (UDMR)

"Cam 14.000 de lei pe luna. Atat cheltuieli directe, cat si indirecte. Adica salariu, transport, cazare, cheltuieli cu angajati si asa mai departe".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cheltuieli parlamentari mandat, #costuri parlamentari, #cheltuieli stat deputati, #cheltuieli stat senatori , #parlamentari