CCR dezbate pe 27 februarie sesizarea privind Statutul parlamentarilor

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 11:39
1235 citiri
CCR dezbate pe 27 februarie sesizarea privind Statutul parlamentarilor
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va dezbate pe 27 februarie sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea legii de modificare si completare a Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

PDL a depus joi, la CCR, sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse la Statutul deputatilor si senatorilor, aceasta fiind semnata de 24 de parlamentari democrat-liberali si de liderul grupului PP-DD de la Senat.

"In principal, este vorba de un termen care este in afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut il introduce, termen in care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la Agentia Nationala de Integritate si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv.

In mod obisnuit se foloseste un termen de 15 zile, in tot dreptul romanesc acesta este termenul si in tot dreptul international nu exista un termen de 45 de zile", a declarat joi liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Potrivit acestuia, PDL a atacat la CCR Statutul parlamentarilor avand ca temei mai multe articole din Constitutie.

"Articolul 16 paragraful 2 arata ca nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situeaza parlamentarii deasupra legii. Pe de alta parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului in Romania, se arata ca partile au dreptul la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil, dar iata ca se introduce un termen mult mai lung decat in spetele obisnuite, pentru cetateni obisnuiti, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil si creeaza o diferentiere chiar fata de celelalte categorii de persoane cu functii publice care sunt supuse controlului ANI si care sunt in continuare pe un termen de 15 zile, in timp ce Statutul parlamentarilor creeaza un termen de 45 de zile", a precizat Radulescu.

Totodata, democrat-liberalii mai sesizeaza ca este incalcat art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie prin faptul ca textele referitoare la incompatibilitate sunt "echivoce si nepredictibile".

PDL mai constata in sesizarea sa ca modificarile la Statut mai incalca si art.67 deoarece "Comisia de Statut a stabilit altceva decat a decis plenul reunit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#sesizare CCR statut parlamentari, #statut parlamentari PDL constitutionalitate , #parlamentari