CCR: Una dintre modificarile la statutul parlamentarilor este neconstitutionala

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 14:04
3746 citiri
CCR: Una dintre modificarile la statutul parlamentarilor este neconstitutionala
Foto: Arhiva

Magistratii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca una dintre modificarile facute recent la statutul deputatilor si senatorilor este neconstitutionala, acceptand astfel unul dintre argumentele pentru care PDL a sesizat Curtea pe acest act normativ.

Mai exact, magistratii considera ca prevederea de interzicere a participarii la lucrarile Legislativului pentru o perioada de 30 de zile a deputatului sau senatorului aflat in conflict de interese este in contradictie cu Constitutia.

In aceste conditii statutul se intoarce la Parlament pentru a fi votat a patra oara de la inceputul acestui an, dupa ce a fost respins o data de presedinte si contestat de doua ori la CCR.

Parlamentarii Partidului Democrat Liberal au sesizat la data de 21 martie Curtea Constitutionala cu privire la anumite modificari aduse la statutul senatorilor si deputatilor adoptate in sedinta Camerelor reunite de miercuri, 20 martie, 2013.

Democrat-liberalii au reclamat faptul ca reducerea de la 6 luni la o luna a sanctiunii disciplinare care prevede indepartarea de la lucrari a parlamentarilor ramane neconstitutionala, chiar daca numarul de zile este mai mic.

"Curtea Constitutionala a retinut faptul ca indepartarea unui parlamentar de la dezbaterile Camerei din care face parte pentru o perioada de timp incalca dispozitiile constitutionale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar. Altfel spus, este indiferent si neconstitutional daca indepartarea este de o luna sau de 6 luni", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Al doilea motiv de neconstitutionalitate pentru care a fost sesizata Curtea se refera la abrogarea dispozitiilor constitutionale referitoare la exercitarea mandatului de parlamentar prin care se elimina suspendarea acordarii unor drepturi parlamentarilor care sunt si membri ai Guvernului.

"Parlamentarii PDL au considerat ca eliminarea textului art. IV a depasit limitele cererii de reexaminare formulate de Presedintele Romaniei. In plus, Curtea Constitutionala, prin Decizia Nr. 81/2013 a recomandat ca materia statutului deputatilor si senatorilor sa fie tratata unitar, rolul primordial revenind Consiliului Legislativ, Parlamentul fiind cel care ia decizia finala. In realitate s-a procedat invers, nefiind posibila cunoasterea influentelor negative asupra aplicarii prevederilor art. IV", se arata in comunicatul PDL.

In comunicat nu exista nicio referire la controversatul amendament depus de UDMR, care prevede "abrogarea oricarei dispozitii contrare la data intrarii in vigoare a prezentei legi", in ciuda faptului ca liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, anuntase ca si aceasta prevedere va fi contestata, ea facand obiectul reexaminarii initiale, apoi eliminata si iar reintrodusa.

Statutul deputatilor si senatorilor, votat din nou. PDL contesta la CCR (Video)

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), a declarat imediat dupa votul dat in parlament pe cea mai noua forma a statutului ca nu este de acord cu aceasta si ca votul a fost o greseala.

De asemenea, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a subliniat ca noul statut poate crea confuzii grave juridice si limiteaza atributiile ANI.

Presedintele ANI: Statutul parlamentarilor va crea confuzii juridice si va limita atributiile ANI

Totodata, expertul anticoruptie Laura Stefan a declarat "in statutul parlamentarilor erau probleme mult mai mari care nu au fost contestate la CCR de catre Opozitie".

"Ma refer la prevederile referitoare la imunitatea parlamentara in materie penala unde, practic, se da dreptul comisiei din cadrul camerelor si nu plenului, asa cum spune Constitutia, sa decida daca blocheaza o ancheta. Iar acest lucru, este cel putin din perspectiva mea, complet neconstitutional", a declarat Laura Stefan pentru Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Statut parlamentari neconstitutional, #CCR statut deputati senatori , #parlamentari