Ce-ar fi daca?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 07 August 2017, ora 12:04
7419 citiri

Nu e normal sa faci profetii, cand vine vorba despre politica. Nu e bine nici sa-ti iei dorintele drept realitati. Dar poate ca merita, totusi, sa ai in minte cum s-ar putea ca situatiunea sa fie oleaca mai buna. Sa ne imaginam ce-ar fi daca...

... Liviu Dragnea nu ar mai fi seful PSD, iar Liviu Pop sau Petre Daea n-ar mai fi ministri. Ar pierde ceva partidul si ar castiga societatea sau, din contra, PSD ar iesi mai bine, iar cetatenii - mai rau, fiindca respectivii pesedisti ar fi inlocuiti de colegi de-ai lor si mai si?

... Klaus Iohannis s-ar adresa mai des cetatenilor, eventual fara ajutorul unor notite ce par mostenite din ceausism. Dezbaterea publica ar deveni mai plicticoasa ori mai interesanta?

... Codrin Stefanescu, "Abramburica" si Lucian Bolcas ar aparea mai rar la TV. Ar plange cineva din public sau nu?

... PNL ar organiza conferinte de presa la intervale regulate. Oare ar obosi ziaristii sau penelistii?

... USR ar trece de faza in care nu are vreo optiune la cea in care asuma o partitura politica, distingandu-se astfel de celelalte formatiuni de la noi. Ar pleca vreun membru, iar partidul ar pierde simpatia alegatorilor sau, dimpotriva, useristii ar deveni mai populari?

... moderatorii de televiziune ar vorbi mai putin decat invitatii lor din studiouri. Si-ar pierde ei slujbele ori patronii lor ar rata aranjamente facute cu politicieni?

... ministrii ar explica deciziile pe care le iau, iar parlamentarii - legile votate ori planuite de ei. Ar fi cetatenii mai deceptionati decat in prezent, cand si vocile din Guvern si cele din Camere spun doar ce li se dicteaza de la partid, adica injurii la adresa adversarilor?

... unii dintre politicienii corupti si-ar recunoaste vina si ar inceta sa atace Justitia. Oare credibilitatea clasei politice ar creste sau ar scadea?

... alesii neamului ar inceta sa vorbeasca in numele propriilor alegatori si ar actiona in numele natiunii. S-ar supara cineva ca e tratat ca un cetatean rational, iar nu ca un suporter idiot?

In fine, ce-ar fi daca si Puterea, si Opozitia ar fi ceva mai atente la felul in care manuiesc limba romana? Nu cumva am intelege mai usor ce vor cu noi?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citește și:
Colegul de bancă din liceu al lui Lucian Bode, pus șef la Imigrări. Șirul lung de funcții în care a fost numit ilegal: ”Nu au fost verificate de nicio instituție a statului”
Colegul de bancă din liceu al lui Lucian Bode, pus șef la Imigrări. Șirul lung de funcții în care a fost numit ilegal: ”Nu au fost verificate de nicio instituție a statului”
Austria a dat vot negativ pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, iar motivul invocat a fost cei peste 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte...
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...