Ce au lasat parlamentarii in urma dupa cinci luni de munca

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 15:53
1317 citiri
Ce au lasat parlamentarii in urma dupa cinci luni de munca
Foto: Arhiva

Parlamentarii sunt de vineri, oficial, in vacanta. Dupa ultimele cinci luni de munca, senatorii si deputatii nu au lasat prea multe legi in urma lor. Sesiunea parlamentara ce tocmai s-a incheiat a fost dominata insa de scandaluri intre Putere si Opozitie, amanari si blocaje ale dezbaterilor.

La Senat, in debutul sesiunii parlamentare din februarie, nici bine nu ajunsesera parlamentarii la serviciu ca galceava era deja pornita. Senatorii au amanat cu o saptamana lucrarile, dupa neintelegerilor dintre partide pe functiile din Biroul Permanent. Situatia, fara precedent la Senat, arata Mediafax, a fost provocata de o decizie a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca grupul independent are dreptul la functii in conducerea acestei Camere legislative, astfel ca a fost necesara renegocierea algoritmului de repartizare a functiilor.

Dupa indelungi negocieri, raportul de forte din Putere si Opozitie s-a schimbat. Daca pana in februarie, Biroul Permanent al Senatului era dominat de PNL si PSD, de atunci PDL, independentii si UDMR au pus mana pe cele mai multe pozitii in acest for. In plen insa, balanta a fost cat pe ce sa se incline in favoarea Opozitiei, dupa ce mai multi parlamentari ai Puterii au parasit barca. Nici PDL nu a stat degeaba si a negociat in subteran cu senatorii ai Opozitiei, astfel ca acum diferenta dintre sustinatorii Guvernului si USL este de un vot in favoarea Puterii.

Altfel, senatorii au adoptat cateva proiecte importante in aceasta sesiune legislativa: introducerea sistemul de coplata pentru anumite servicii medicale, proiectul de lege care prevede posibilitatea adoptiei internationale a copiilor romani daca adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este cetatean roman, proiectul prin care omorul, omorul calificat si omorul deosebit de grav devin infractiuni imprescriptibile.Pe de alta parte, senatorii nu au reusit sa dea drumul dezbaterii proiectului de revizuire a Constitutiei.

Peste "gard", la Camera Deputatilor, parlamentarii Puterii s-au luptat si ei pentru a-si mentine majoritatea. Astfel, multe dintre prioritatile Guvernului au fost respinse din cauza absentelor deputatilor de la lucrari, reprezentantii Puterii nereusind sa se adune pentru a le vota.

Deputatii au amanat luarea unei decizii si in privinta eutanasierii cainilor fara stapan, Statutului minoritatilor nationale, propunerii legislative a PDL prin care presedintele sa fie demis la referendum doar prin votul majoritatii cetatenilor inscrisi pe listele electorale. Au fost amanate si reexaminarile cerute de presedintele Traian Basescu la reducerea TVA la 5% la produsele alimentare de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, legi adoptate "din greseala" de reprezentantii Puterii in sesiunea parlamentara anterioara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#legi Parlament, #parlamentari certuri, #amanare legi , #parlamentari