Cei care cer taxa de parcare fara sa aiba dreptul ar putea sa ajunga la inchisoare - proiect

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 17:01
3730 citiri
Cei care cer taxa de parcare fara sa aiba dreptul ar putea sa ajunga la inchisoare - proiect
Foto: Ziare.com Arhiva

Ovidiu Raetchi a anuntat ca va depune la Parlament un proiect de lege prin care perceperea unei taxe de parcare de catre persoane neautorizate devine infractiune, cei vinovati de aceasta fapta putand ajunge la inchisoare in cazul in care recidiveaza.

"Am lansat in dezbatere publica un proiect de lege care mi-a fost solicitat in ultima vreme de catre societatea civila si care isi propune sa combata exploatarea ilicita a locurilor de parcare. Suntem familiarizati cu fenomenul << parcagiilor >> de serviciu, mai ales in Bucuresti si marile orase, si care a capatat amploare in ultima vreme: uneori prin amenintari, prin folosirea unui limbaj licentios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blocheaza si conditioneaza ocuparea acestora. O realitate sociala care a scapat de sub control si care are nevoie de un raspuns pe masura", anunta Ovidiu Raetchi.

El motiveaza initiativa prin faptul ca politia nu dispune de o legislatie clara care sa-i permita combaterea fenomenului.

Potrivit proiectului de lege, "perceperea unei taxe pentru parcare, in orice mod si cu orice titlu, de catre o persoana care nu are autorizare in acest sens sau care nu are cel putin un drept de folosinta asupra spatiului respectiv se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an". In cazul in care taxa este perceputa pe o proprietate publica sau privata a statului, pedeapsa este inchisoarea intre 9 luni si 2 ani.

La pedeapsa inchisorii s-ar putea ajunge doar in cazul celor care recidiveaza. "Cel care infaptuieste aceasta infractiune pentru prima data are posibilitatea de a presta un numar de 50 de zile de activitati neremunerate in folosul comunitatii", precizeaza Raetchi.

In proiect sunt enumerate si faptele pentru care parcagiii ar putea fi sanctionati penal: pretinderea ori primirea de bani sau foloase de catre o persoana neautorizata, pentru a elibera un spatiu ocupat, in scopul utilizarii acestuia ca loc de parcare, indiferent daca spatiul respectiv are sau nu aceasta destinatie; pretinderea ori primirea de bani sau foloase pentru a dirija sau ghida un sofer in vederea parcarii unui autovehicul; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, de catre o persoana neautorizata, pentru a pazi un autovehicul stationar; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a inlesni parcarea unui autovehicul, de catre o persoana care si-a insusit fara drept o calitate in acest scop; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a inlesni parcarea unui autovehicul, de catre o persoana neautorizata.

#parcari taxa plata inchisoare, #plata parcare inchisoare , #parlamentari