Ciolos sa nu vina prea devreme in Parlament, ca face rau la bioritm: "Colegii ajung, intr-un caz bun, la 14:30"

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 18:40
5396 citiri
Ciolos sa nu vina prea devreme in Parlament, ca face rau la bioritm: "Colegii ajung, intr-un caz bun, la 14:30"
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Ciolos va veni, luni, in Parlament, pentru a prezenta un raport asupra economiei, la insistentele PSD care a sustinut ca este urgent sa primeasca lamuriri. Insa seful Executivului nu a fost chemat prea devreme, pentru ca s-a tinut cont de "bioritmul colegilor", care vin tarziu la munca.

In prag de campanie electorala, social-democratii au trecut de la amenintarile cu motiunea de cenzura la convocarea premierului in Parlament, pentru a da explicatii privind "starea reala" a economiei.

Initiativa presedintelui PSD Liviu Dragnea a fost adresata pe un ton imperativ, pe fondul polemicilor lansate in spatiul public de controversatul proiect de modificare a Codului Fiscal, neasumat de Executiv.

Desi social-democratii lui Liviu Dragnea cereau prezenta de "urgenta" a premierului, stenograma sedintei Birourilor Permanente ale celor doua Camere in care au fost discutate conditiile convocarii arata ca alesii nu au fost deloc dispusi sa se mobilieze pentru un raport atat de important.

Argumentul suprem invocat in negocierea programului sedintei a fost "bioritmul colegilor".

La 14:00 e prea devreme

Marea "disputa" a fost solicitarea Guvernului ca sedinta Camerelor sa aiba loc cu o jumatate de ora mai devreme, la ora 14:00, in conditiile in care luni este programata sedinta de guvern la ora 9:30, iar premierul pleaca spre New York la ora 17:00.

Grupurile parlamentare PSD si PNL au cerut ca premierul sa fie convocat la 14:30, in timp ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a propus ca acesta sa fie chemat mai devreme, astfel incat sa nu stea cu "sufletul la gura" pentru ca pierde avionul.

"Domnule presedinte (Calin Popescu Tariceanu-n.red.), este o propunere foarte buna. Noi, luni, avem sedinta de guvern. In considerarea faptului ca premierul pleaca la ora 17:00 la New York, am aprecia daca ora 14:00, cea propusa de dumneavoastra, ar fi si ora care va fi votata de catre Birourile Permanente. Deci ora 14.00 este o ora la care premierul are toata disponibilitatea sa participe", a explicat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Reprezentantul PNL, senatorul Cristian Radulescu, a intervenit insa:

"Stim ca bioritmul colegilor nostri, desi programul incepe de la ora 14:00, ii indeamna sa vina pe la ora 15:00, in cazul ca vin. De aceea, pentru a fi mai multa prezenta la o asemenea prezentare interesanta si tinand cont si de faptul ca diverse grupuri parlamentare au si alte activitati - cum ar fi PNL-ul, pe la ora 13:00 -, poate n-ar fi rau sa ramana 14:30.

Sa apucam sa terminam si noi sedintele si sa vina si colegii care, dupa cum stim, cu regularitate, ajung, intr-un caz bun, la 14:30. E o dezbatere interesanta pentru toata lumea", a pledat Radulescu, potrivit stenogramei.

El a fost sustinut de liderul deputatilor PSD, Florin Paslaru: "Avand in vedere ca solicitarea a venit din partea grupului parlamentar PSD, si noi va rugam sa-l invitam pe domnul premier Dacian Ciolos la 14:30, avand in vedere ca ceea ce am solicitat dansului este de interes major si cred ca la 14:30 numarul colegilor senatori si deputati va fi, eu stiu, impresionant mai mare in sala".

"Bine. Daca asta este ora care pare cea mai convenabila - eu ma gandisem sa avem timp mai mult la dispozitie -, ramane 14:30. 19 septembrie, da?", a conchis Tariceanu.

Iata si programul votat: pentru prim-ministru se rezerva 30 de minute, pe care le utilizeaza la inceputul si la sfarsitul dezbaterilor. Grupurile parlamentare au alocat timp maxim corespunzator cu numarul membrilor lor:

  • PSD - 32 de minute
  • PNL - 27 de minute
  • ALDE - 7 minute
  • UDMR - 4 minute
  • minoritati nationale - 3 minute

Parlamentarii ar trebui sa ratifice luni si o decizie a Consiliului UE, Romania fiind singura tara care nu a aprobat directiva, din cauza absenteismului alesilor, atragand avertismentele Comisiei Europene care nu poate sa propuna rectificarea bugetara, iar statele membre nu pot sa contribuie la bugetul UE.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ciolos convocat Parlament , #parlamentari