Catuse cu impact emotional si urari pentru pasari

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 06:42
6395 citiri

Desi mai sunt doua luni pana la alegerile locale, agenda politica este dominata in continuare de catre parlamentari.

Singurele stiri despre candidati consemneaza arestarea unor primari in functie, care primisera sprijin pentru a se reprezenta. Ultimii din serie sunt Neculai Ontanu (UNPR) si Olguta Vasilescu (PSD).

Liviu Dragnea a declarat ca imaginile in care colega sa de la Craiova aparea cu catuse la maini, in drum spre DNA, au avut "un puternic impact emotional". Fiind el insusi condamnat, in prima instanta, pentru fraude electorale, liderul pesedistilor a adaugat ceva foarte previzibil: "uman, suntem alaturi de Olguta".

Dupa ce a vazut aceleasi imagini, o deputata care trecuse printr-o experienta similara, Elena Udrea, a anuntat ca, in semn de solidaritate, o va vizita in arest pe adversara ei politica, suspecta de luare de mita in patru dosare. N-a apucat s-o faca, intrucat impricinata s-a intors acasa dupa 24 de ore.

Reactia ei fusese, totusi, rapida, spre nemultumirea lui Victor Ponta: acesta a reprosat partidului pe care l-a condus ca e mai greoi in replici decat fostul ministru al Dezvoltarii. Spiritul competitiei a cucerit noi teritorii.

In orice caz, cand fratia cu suspectii de coruptie e asumata asa trufas in public, nu-i de mirare ca parlamentarii continua sa apere cu dintii imunitatea colegilor lor chemati la DNA. Ultimul profitor al acestui sistem e Sebastian Ghita.

Deputatul, care intervenise pana acum in plen doar la depunerea juramantului, a tinut sa se faca remarcat in dezbaterea ocazionata de ridicarea imunitatii sale, vorbind despre tara in care "presedintele este in pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care, cumva, sotia sa il poate avea". Unii au citit aceste cuvinte ca pe o amenintare la adresa sefului statului, eu vad in ele doar un indiciu ca personajele lui Caragiale traiesc printre noi.

O alta dovada ne este oferita de penelistul Costica Canacheu: acesta a anuntat ca refuza sa predea masina de serviciu primita de la Camera, explicand ca s-a atasat de ea in ultimii zece ani, de cand o conduce, si ca e gata sa preia cheltuielile de intretinere.

Cultura privilegiilor este, din pacate, bine inradacinata in Parlament. Deunazi, deputatii au adoptat o modificare a Legii partidelor care blocheaza activitatea ANAF in privinta datoriilor acumulate in campaniile electorale, conturile fomatiunilor politice fiind exceptate de la executarea silita.

Cifrele prezentate public de Ministerul Finantelor sunt elocvente pentru dimensiunea fraudei acoperite prin vot: initiatorii legii, pesedistii, au restante de 25 de milioane de lei.

Alesii neamului nu vor nici macar sa-si asume optiunile. Iata de ce un vicepresedinte al Biroului Permanent al Camerei, Florin Iordache, a cerut interzicerea filmarii procesului de votare cu bile, considerand ca televiziunile incalca secretul opiniei.

Nemultumita de publicitate s-a aratat si sefa liberalilor, Alina Gorghiu, care l-a criticat pe premier, intrucat, a zis ea, nu e normal sa (se) afle de la televizor ca in Irak si-n Siria au fost folosite cartele de telefon nenominale cumparate in Romania.

Altfel, sa observam ca nici n-a intrat bine in vigoare legea antifumat ca au si aparut initiativele de modificare a ei: C. Boboc, seful Comisiei Juridice din Senat, a argumentat schimbarea zicand ca "legea trebuie sa izvorasca din viata de zi cu zi", iar alti trei membri ai distinsei institutii au depus un amendament care precizeaza ca spatiul inchis e cel "cu pereti de jur imprejur".

In nota seriozitatii care domina viata noastra parlamentara, Remus Cernea, singurul ecologist asumat, le-a urat "la multi ani si la multi pui pasarilor din Vacaresti si din intreaga lume".

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#alegeri locale 2016, #Olguta Vasilescu retinuta, #Neculai Ontanu arest, #Sebastian Ghita imunitate , #parlamentari