Parlamentarii premianti: Cine sunt si ce au facut cei mai activi dintre alesi

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 08:35
4094 citiri
Parlamentarii premianti: Cine sunt si ce au facut cei mai activi dintre alesi

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat, vineri, raportul privind activitatea parlamentarilor in mandatul 2008-2012.

Printre altele, sinteza dezvaluie care au fost parlamentarii cu cea mai buna rata de prezenta la voturile din plen, dar si "marii absenti", precum si parlamentarul cu cele mai multe initiative legislative si proiecte devenite legi.

Daca la deputati, cele mai putine prezente le au social-democratul Viorel Hrebenciuc (27 la suta), democrat-liberalul Dan Pasat (36 la suta) sau liberalul Relu Fenechiu (39 la suta), senatorii cu cea mai slaba prezenta sunt presedintele PNL Crin Antonescu (6 la suta) si colegul sau liberal Ioan Ghise (18 la suta).

La capatul celalalt al listei, liderii au 99,7 la suta prezenta, in cazul Camerei Deputatilor, respectiv 98 la suta, in randul senatorilor.

Deputatul minoritar de Sibiu, Ovidiu Gant, vicelider al grupului minoritar si reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, are o rata de prezenta de aproape 100 la suta, la voturile din plen exprimate in mandatul 2008-2012.

Sanatatea si deciziile partidului - factori esentiali pentru prezenta in Parlament

"Pe de o parte, am avut sansa sa fiu sanatos si n-a trebuit sa lipesc din astfel de motive. Pe de alta parte, mi-am si reglat programul de asa natura incat sa incerc sa nu lipsesc niciodata, cu atat mai mult cu cat sunt si vicelider al grupului si mi-am asumat activitatea parlamentara din plen.

Spre deosebire de mine, alti colegi... Mai sunt si decizii de partid care le-au solicitat sa paraseasca sala sau sa faca greva, deci trebuie relativizat acest lucru. Sigur, din pacate sunt si situatii in care intr-adevar nu prea exista o deosebita aplecare spre munca efectiv parlamentara, dar nu se poate generaliza", a declarat Ovidiu Gant, pentru Ziare.com.

Cine conduce in topul absentilor din Parlament - Antonescu e in frunte

Acesta crede ca deputatii care in timp ce erau parlamentari erau si ministri pot avea o scuza pentru procentul mic de prezenta din plenul Camerei. Totodata, deputatul explica motivul pentru care un parlamentar trebuie sa mearga in plen - sa voteze.

"Si cat am fost in Parlamentul European, chestia asta era primordiala, pentru ca pana la urma exprimarea votului e baza activitatii parlamentare. De ce stai acolo daca nu votezi, nu? In ceea ce ii priveste pe colegi, nu pot sa ma exprim, pentru ca fiecare isi are motivele lui si nici nu ar fi elegant sa fac referire la persoane", a sustinut Gant.

Functia de parlamentar - un loc de munca si o datorie

Senatorul PDL de Timis, Gheorghe David, secretar al Senatului, a fost prezent la 98 la suta dintre voturile din plen exprimate in acest mandat, fiind lider din acest punct de vedere printre senatori.

"Ma bucur. N-am incercat niciodata sa fac un concurs din asta. Dar e simplu: Pentru mine, am considerat un loc de munca unde trebuie sa-mi fac o datorie si lucrul asta l-am facut si in mandatul trecut si in mandatul acesta, care se va incheia peste un pic de vreme. Deci nu altceva.

Fac o paranteza: eu sunt inginer si profesor, dar profesez din '90 la universitate. Probabil ca este si un 'defect profesional' al nostru, ca noi asa suntem obisnuiti, cu program, cu grafic, cu orar", a afirmat Gheorghe David, pentru Ziare.com.

"Ca sa iei un examen, trebuie in primul rand sa fii prezent"

Acesta a oferit si o explicatie pentru cei cu prezenta foarte scazuta in Parlament - deplasarile externe si delegatiile.

"Sunt situatii, dar asta nu este valabil la cei care au sub 10 la suta - acolo deja lucrurile sunt cu totul altfel - dar sunt situatii in care colegi sunt in comisia de politica externa, mai si pleaca in delegatii. Eu nu prea am plecat nicaieri. Mai ales fiind si secretar, activitatea mea mi-am concentrat-o la fata locului. (...) Totusi, ca sa poti face ceva trebuie sa fii prezent, in primul rand.

In primul rand, ca sa poti face ceva, orice, chiar si la scoala, ca sa poti sa treci clasa sau sa iei un examen trebuie sa fii prezent. Daca n-ai fost nici macar prezent, inseamna ca activitatea ta lasa de dorit acolo", a explicat senatorul.

Cat cheltuie, lunar, un parlamentar, din banii poporului?

Liderul prezentelor din Senat nu a vrut sa analizeze prestatia celorlalti colegi, dar a explicat ca cei care nu au macar jumatate dintre prezentele la voturile din plen nu isi fac datoria.

"Consider chiar si la nivel de parlamentar, mai ales ca esti platit din bani publici, sa-mi fac datoria. Iar daca nu ai o prezenta de macar 50 la suta, nu stiu daca ti-ai facut datoria. Eu sunt cel care mi-am vazut de treaba mea si mai putin am incercat sa ii analizez pe colegii mei. Si i-am considerat pe colegii mei totdeauna chiar prieteni, indiferent de grup parlamentar. Mi-a placut munca asta si am facut-o cu placere. Probabil m-am si priceput, pentru ca de aceea m-au tot reales", a mai spus Gheorghe David.

Record printre parlamentari: Un deputat - peste 400 de initiative legislative si 43 de legi

Deputatul independent de Cluj-Napoca, Mircia Giurgiu, are cele mai multe initiative legislative depuse in perioada decembrie 2008 - octombrie 2012, 404, dintre care 43 au devenit legi.

Spre comparatie, deputatul care ii succede lui Giurgiu in privinta proiectelor de lege depuse este Tudor Ciuhodaru, cu 177, in timp ce democrat-liberalul Constantin Chirila este al doilea cu cele mai multe initiative devenite legi - 25.

Nu se lucreaza la norma. Cate legi? "Cate vin"

"Nu pot sa lucrez la norma, fiecare isi face activitatea cum trebuie, dar atata vreme cat eu provin din miscarea sindicala, fiind foarte multe probleme, am audiente aproape zilnic, sau la Bucuresti, sau la Cluj, si atunci incerc sa ma implic in toate problemele. Sunt probleme de interes local, unde trebuie sa ma adresez autoritatilor publice locale (...), iar unde vad ca nu se poate altfel, proiecte de lege - propuneri de modificare a legilor sau legi noi. Cam de aici porneste.

Niciodata nu ma gandesc la numar, cate vin. Nu pot sa spun nimanui ca gata am prea multe sau nu mai pot sa fac si asa mai departe. (...) Cat mai multe imi doresc sa trecem, de asta le si depunem, numai ca este foarte greu. Totusi, incet-incet, reusim sa le trecem, in comisii, in plen", a spus Mircia Giurgiu, pentru Ziare.com.

Mircia Giurgiu, aproape de o candidatura din partea USL

IPP: Numarul parlamentarilor traseisti s-a dublat, in actuala legislatura

Deputatul independent, fost democrat-liberal, a explicat si ca nu va candida individual la alegerile parlamentare din 9 decembrie, ci din partea unei formatiuni politice.

"Independent cu siguranta nu, pentru ca, conform legii pentru alegerea senatorilor si deputatilor, independentii n-au sanse - 50 la suta plus unu, n-ai cum sa faci asa ceva, un independent n-are cum sa faca asa ceva. Independent nu se poate. Daca o sa candidez, o sa candidez din partea unei formatiuni politice, daca nu, nu candidez", a explicat parlamentarul, care a spus ca va lua o decizie in zilele urmatoare, avand in vedere ca marile formatiuni politice si-au anuntat deja candidatii, dar ca "cu siguranta nu" se va intoarce sa candideze pentru PDL.

Totodata, la precizarea ca USL si PP-DD sunt celelalte doua formatiuni politice care au sanse reale sa intre in viitorul Parlament, exceptand UDMR, deputatul a recunoscut ca nu va candida pentru Partidul Poporului.

"Am fost dat afara de acolo (PDL - n.red.) fiindca am votat impotriva modificarii Codului muncii. Eu provin din lumea sindicala si nu puteam sa fiu de acord cu acele masuri. Si dupa ce am votat, am fost dat afara. Eu am votat pe fata, nu am ascuns, am spus de la inceput ca nu sunt de acord, adica eu m-am dus in Parlament sa fac treaba, nu sa tai. Taiatul e cel mai usor. Si n-am cum sa ma intorc inapoi (in PDL - n. red.) N-am nimic cu ei, dar nu pot.

Datorita votului din Parlament m-au data afara, fiindca am votat impotriva taierii salariilor si pensiilor, impotriva modificarii Codului muncii, impotriva taierii indemnizatiilor la mame si apoi multe altele. Tot ce s-a hotarat am fost impotriva. Oricum o duc destul de rau oamenii acum, dar daca le mai si taiem din ce au? Niciodata n-am fost de acord, tot timpul am spus ca trebuie sa gasim si alte solutii si nu taieri", a incheiat Mircia Giurgiu.

Boc: Mircia Giurgiu, exclus din PD-L pentru ca a votat motiunea

Deputatul Mircia Giurgiu, exclus din PD-L

Biroul Permanent National al PDL a adoptat in unanimitate, pe 21 martie 2011, o hotarare prin care Mircia Giurgiu era propus pentru excluderea din partid din cauza faptului ca a votat pentru motiunea de cenzura a Opozitiei, din data de 16 martie 2011, in urma careia Guvernul Boc a rezistat.

Printre initiativele legislative ale lui Mircia Giurgiu se numara cea care propunea infiintarea "Muzeului Comunismului", cea conform careia persoanele fizice care au achizitionat locuinta prin Programul "Prima Casa" ar fi scutite de la plata impozitului pe cladiri pe o perioada de 10 ani, dar si cea care prevede ca parintii sau reprezentantii legali care isi abandoneaza copiii ar putea fi condamnati la o pedeapsa de la 5 la 10 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#parlamentari legi Parlament, #lider prezente Camera Deputatilor, #lider prezente Senat, #cele mai multe propuneri legislative, #raport IPP parlamentari, #raport IPP prezenta Parlament , #parlamentari