Parlamentarii si-au votat statutul - Perioada de contestare a incompatibilitatii creste la 45 de zile

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:27
5783 citiri
Parlamentarii si-au votat statutul - Perioada de contestare a incompatibilitatii creste la 45 de zile
Foto: Camera Deputatilor

Legea privind modificarea Statutului deputatilor si senatorilor a fost votata miercuri de plenul reunit al Parlamentului.

S-au inregistrat 298 de voturi "pentru", 36 de abtineri din partea UDMR si 101 voturi "impotriva", din partea PDL si PP-DD. La sedinta comuna de miercuri si-au inregistrat prezenta 455 de deputati si senatori din numarul total de 587. Nu au participat nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu.

Senatorii si deputatii au votat modificarile la statut in urma reexaminarii cerute de presedintele Traian Basescu. Ei si-au marit miercuri perioada de contestare a deciziei de incompatibilitate data de ANI la 45 de zile, desi pentru toti ceilalti peste 300 de mii de functionari publici din Romania aceasta este de doar 15 zile, conform legii de functionare a ANI.

Modificarea a venit dupa o indelungata disputa intre PSD si PNL pe acest subiect. Statutul a fost retrimis de cateva ori in ultimele saptamani la comisie pentru ca liberalii nu erau de acord ca o decizie de incompatibilitate data de ANI si necontestata in instanta sa duca automat la pierderea mandatului de catre un parlamentar, invocand faptul ca exista riscul ca acesta sa nu fie informat in timp util. Cele doua partide au cazut la pace, majorandu-se intervalul pus la dispozitie pentru contestare de la 15 la 45 de zile.

Totodata, au decis ca ANI trebuie sa trimita informarea Camerei din care parlamentarul face parte, urmand sa se faca un anunt in plenul ei, in cazul in care alesul nu ia la cunostinta raportul. Incepand cu data luarii la cunostinta a raportului ANI sau cu anuntul in plenul Legislativului, curge termenul de 45 de zile pentru contestarea raportului ANI in instanta.

Opozitia a contestat noua varianta. Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat, miercuri, de la tribuna Parlamentului, ca in acest mod se face diferenta intre termenul prevazut de Codul de procedura civila pentru toti cetatenii.

"Este o diferenta intre cetatenii obisnuti si parlamentari si nu sunttem de acord cu acest lucru", a spus Radulescu.

De asemenea, democrat-liberalul a aratat ca noul statut introduce si o noua prelungire a revocarii mandatului, prin necesitatea citirii raportului ANI in Camera, aceasta putand duce la o prelungire de circa 2 luni, in cazul in care Parlamentul este in vacanta de vara.

Radulescu a spus ca in acest mod un parlamentar poate beneficia de o tergiversare de pana la 60 de zile.

In ciuda acestor explicatii, parlamentarii USL au facut front comun de aceasta data, iar amendamentul respectiv a fost votat cu 294 de voturi pentru, 16 sbtineri si 101 voturi impotriva.

Totodata, in raport a fost precizat ca ANI trebuie sa trimita informarea Camerei din care parlamentarul face parte, urmand sa se faca un anunt in plenul Camerei respective a Parlamentului, in cazul in care alesul nu ia la cunostinta raportul. Incepand cu data luarii la cunostinta a raportului ANI sau cu anuntul in plenul Legislativului, incepe termenul de 45 de zile pentru contestarea raportului ANI in instanta.

Valeriu Zgonea a explicat ca nu se pune problema unei incalcari a legilor in vigoare sau a unui statut special al parlamentarilor. Cu toate acestea, el a spus ca noile prevederei fac parte dintr-o "lege speciala" care prevaleaza Codului de procedura civila si legii ANI.

Zgonea a explicat ca, spre deosebire de alesii locali sau ceilalti functionari publici care pot fi foarte usor gasiti in comunitatile lor, parlamentarii stau multe zile din saptamana in Capitala, multi dintre ei la hotel sau in gazda, de aceea riscul de a nu afla in timp util ca au fost gasiti de ANI in incompatibilitate este foarte mare.

Prin urmare s-a decis sa se ia aceste masuri speciale. Valeriu Zgonea si-a aratat increderea ca in acest moment Parlamentul nu se mai "face de rusine" si a declarat ca, daca presedintele promulga noua lege, el si presedintele Senatului, Crin Antonescu, vor informa Comisia Europeana ca acest benchmark din Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost inchis.

Statutul parlamentarilor a fost retrimis la Parlament recent pentru reexaminare de catre presedintele Traian Basescu. O parte dintre modificarile cerute de seful statului au fost facute, in schimb, liberalii au refuzat sa voteze la sedinta de plen de saptamana trecuta prevederea potrivit careia un parlamentar care este declarat incompatibil de ANI isi pierde mandatul in cazul in care nu contesta decizia in instanta in termenul legal de 15 zile.

Basescu retrimite la Parlament Statutul deputatilor si senatorilor

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a sustinut ca nu este posibil ca mandatul castigat prin alegeri sa fie pierdut ca urmare a unei simple decizii ANI, nu a unei decizii a instantei. Subiectul a generat o disputa intre PSD si PNL, asa ca legea de modificare a statutului a fost retrimisa la comisia juridica.

Statutul parlamentarilor, retrimis la comisie. Conflict PNL - PSD (Video)

Liberalii au ramas pe pozitii in comisie, dar negocieri purtate marti seara intre Victor Ponta si Crin Antonescu au dus la un compromis, si anume marirea intervalului de timp in care un parlamentar poate contesta in instanta decizia ANI de la 15 la 45 de zile.

"A fost o discutie si oamenii au ajuns la o intelegere(...) In plen au fost replici mai dure, dar asa sunt parlamentarii(...) Una e cand discuta specialistii pe care ii avem", a comentat liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, la Digi 24, acesta subliniind ca "nu pierde nimeni si nu castiga nimeni, a castigat intelepciunea".

Prevederea ar putea intra insa in conflict cu Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, spun specialistii, care prevede termenul de 15 zile pentru contestare.

De altfel, deputatul PDL Mircea Toader anuntase miercuri dimineata ca Opozitia nu va vota noul statut, pentru ca nu este normal ca pentru un simplu cetatean termenul de contestare sa fie de 15 zile, iar pentru un parlamentar sa fie marit la 45 de zile. "Nu vom fi de acord cu aceste modificari care creeaza un avantaj pentru parlamentari si, ca atare, vom vota impotriva", a declarat Mircea Toader la Digi24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#statut parlamentari, #contestare incompatibilitate 45 zile , #parlamentari