Statutul parlamentarilor, neconstitutional - USL isi striga nemultumirea: CCR sa se autodizolve! (Video)

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 15:53
3968 citiri
Statutul parlamentarilor, neconstitutional - USL isi striga nemultumirea: CCR sa se autodizolve! (Video)

Decizia CCR de miercuri, prin care statutul alesilor a fost declarat noconstitutional si retrimis a patra oara in Parlament, nu a ramas fara ecou printre parlamentarii USL.

"Statutul, pentru a putea fi promulgat, trebuie sa aiba toate articolele constitutionale. Vom astepta motivarea Curtii si, in plen reunit, comisia va propune un alt statut in concordanta cu decizia CCR", a spus deputatul PSD Florin Iordache, fost membru al comisiei juridice a Camerei, la Digi 24.

Potrivit lui Florin Iordache, articolul din statut declarat neconstitutional nu prevede "o superimunitate". "Pana la urma, Parlamentul trebuie sa se pronunte pe ceva. Pentru ca si in actuala Constitutie este prevazut ca Parlamentul se pronunta pe cererea de arestare si argumentele juridice ale colegilor parlamentari de modificare a statutului au fost ca, totusi, trebuie ca la cerere sa anexezi ceva, tocmai pentru a nu da posibilitatea unei, sa zicem, vendete politice", a declarat Florin Iordache.

Statutul parlamentarilor, neconstitutional - Sesizarea lui Basescu, aprobata de CCR

Reactia a fost ceva mai incisiva in tabara liberalilor. "O Curte Constitutionala care da asemenea decizii ar trebui sa se autodizolve. Orice Parlament din lumea asta isi poate stabili gradul de imunitate. Justitia nu este in masura sa stabileasca ea daca imunitatea parlamentarilor este constitutionala sau nu", a spus deputatul PNL Mihaita Calimente, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Neadoptarea Statutului parlamentarilor va crea, din nefericire, unele probleme, inclusiv privind executia bugetara a Parlamentului, a declarat la randul sau purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, presedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

"Daca Curtea asa a decis, se va intra intr-o procedura deja cunoscuta, se reintoarce Statutul la Parlament, pentru a pune inca odata de acord textul din Statut cu prevederile si deciziile Curtii Constitutionale. Din nefericire, neadoptarea Statutului va crea unele probleme inclusiv privind executia bugetara a Parlamentului si prelungirea acestor proceduri pana la adoptare - vor insemna cheltuieli pe care am fi putut sa nu le efectuam daca Statutul ar fi trecut.

Dar, asa cum stim, deciziile CCR sunt obligatorii. Personal, nu voi comenta deciziile Curtii, sunt jurist si am obligatia sa le iau ca atare, motiv pentru care se va intra intr-o noua procedura in Parlament pentru ca, tinand cont de ultima decizie a Curtii, sa introducem textul in cauza in norma constitutionala", a spus Ciuca pentru Agerpres.

Statutul alesilor este neconstitutional, potrivit deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale a Romaniei.

Judecatorii au hotarat, astfel, pentru a patra oara, ca legea care reglementeaza activitatea alesilor este neconstitutionala.

Decizia a fost luata miercuri, in unanimitate, de catre magistratii CCR.

Presedintele Traian Basescu a sesizat, pe 26 aprilie, Curtea Constitutionala cu privire la Legea de modificare a statutului deputatilor si senatorilor, apreciind ca anumite articole sunt neconstitutionale.

Printre motivele invocate se numara faptul ca parlamentarii au introdus noi prevederi prin care isi aroga atributii care ii revin puterii judecatoresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#statut parlamentari imunitate, #Statut parlamentari neconstitutional CCR , #parlamentari