Timpul trece, leafa merge: Cat au muncit parlamentarii romani in acest an

Marti, 04 August 2015, ora 18:20
2889 citiri
Timpul trece, leafa merge: Cat au muncit parlamentarii romani in acest an
Foto: Ziare.com

Senatorii si deputatii au lucrat in plen un total de 316 ore in prima sesiune parlamentara din acest an, echivalentul a 39 de zile la un program normal de 8 ore, si au lasat restante peste 700 de proiecte si initiative legislative.

Prima sesiune parlamentara din anul 2015 a inceput in luna februarie si s-a incheiat la finalul lunii iunie. In aceste cinci luni, deputatii si senatorii au lucrat in plen un total de 316 ore. La un program mediu de 8 ore pe zi, cum au majoritatea bugetarilor, ar insemna ca senatorii si deputatii au petrecut doar 39 de zile, din ultima jumatate de an, pentru dezbaterea si votarea proiectelor legislative, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputatilor si al Senatului.

O parte a acestui timp a fost petrecut insa de senatori si deputati pentru declaratii politice si adresarea de intrebari si interpelari membrilor Guvernului. Alte 17 ore au fost lucrate de senatori si deputati in 11 sedinte de plen reunit.

Senatorii au fost mult mai harnici decat colegii lor din Camera Deputatilor. Desi au lucrat in mai putine sedinte de plen, au strans mai multe ore de dezbateri. Astfel, senatorii au participat, de la inceputul anului, la 58 de sedinte de plen, totalizand aproape 157 de ore de activitate (19 zile de munca la un program de 8 ore), in timp ce deputatii au lucrat doar 142 de ore in plen (mai putin de 18 zile de munca la un program de 8 ore) in 62 de sedinte.

Pe de alta parte, deputatii au avut si cele mai multe sedinte de plen suspendate fie din lipsa de cvorum, fie din cauza ca la lucrari nu au participat reprezentantii Guvernului pentru raspunsurile la intrebarile si interpelarile alesilor. Au fost 5 sedinte de plen ale Camerei Deputatilor care au fost suspendate dupa mai putin de 10 minute, cea mai scurta dintre aceasta fiind de doar un minut si 44 de secunde. Recordul absolut al Parlamentului s-a inregistrat insa in sesiunea anterioara, cand vicepresedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a suspendat lucrarile dupa doar 23 de secunde.

Ce zile libere au avut senatorii si deputatii

Senatorii si deputatii s-au remarcat si prin numarul mare de zile libere pe care si le-au luat in aceasta sesiune. Pe langa cele trei sarbatori legale din primele 6 luni ale anului pe care parlamentarii le-au prins in plina sesiune (Pastele, minivacanta de 1 mai si cea de Rusalii), alesii si-au mai intrerupt activitatea si pentru Pastele si Rusaliile catolice, cand si-au programat activitati in teritoriu.

De exemplu, deputatii si-au luat o vacanta prelungita, de cinci zile, de Pastele ortodox, din cauza lipsei cvorumului in Saptamana Mare. Atunci a fost amanata si cererea de retinere si arestare a deputatului UDMR Marko Attila, colegii sai neprezentandu-se la plen pentru a vota solicitarea procurorilor.

In Senat, vacanta de Paste a fost legata cu cea de Pastele catolic, astfel incat senatorii au lipsit de la lucru mai bine de doua saptamani. Senatorii si-au luat liber si de Rusaliile catolice, tot pentru a merge in teritoriu. Cu aceasta ocazie, au amanat inca o data discutarea cazului Dan Sova, dupa decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea hotararii prin care social-democratul scapase de arestul preventiv. Conducerea Senatului ar fi trebuit sa ceara un punct de vedere Comisiei juridice, insa acest lucru nu s-a mai intamplat din cauza zilei libere pe care si-au luat-o senatorii.

700 de legi lasate in sertare

In pofida orelor petrecute in plen, senatorii si deputatii au lasat multe restante peste vara - peste 700 de legi asteapta solutii din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si din Senat pentru a ajunge la votul final. Aceasta, in timp ce alte 730 de initiative si proiecte au fost votate in Camera Deputatilor si in Senat, fiind fie adoptate, fie respinse.

In afara activitatilor in plen, senatorii si deputatii lucreaza doua-trei zile pe saptamana si in comisiile de specialitate. Dintre acestea, la Camera Deputatilor cea mai activa a fost Comisia juridica, cu 57 de sedinte in prima sesiune parlamentara si 368 de initiative dezbatute, in timp ce comisia cu cea mai putina activitate a fost Comisia pentru egalitate de sanse, cu doar 18 sedinte si 7 proiecte dezbatute. La Senat, tot Comisia juridica a fost cea mai activa, cu 137 de initiative dezbatute, in timp ce Comisia pentru romanii de pretetudineni a avut doar 4 proiecte in dezbatere.

Citește și:
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Petiție pentru demisia deputatului Aurel Bălăşoiu: ”A fi parlamentar presupune să reprezinţi un model pentru cetăţeni” VIDEO
Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat miercuri, 5 octombrie, că a inițiat o petiţie prin care solicită demisia din Parlament a deputatului Aurel Bălăşoiu. Petiţia online,...
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Radu Mihaiu a experimentat cum se simte un accident la viteza de 13 km/h. "Vă spun sincer, mă resimt. Nu mă așteptam!" VIDEO
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a participat miercuri, 5 octombrie, la un eveniment dedicat educației rutiere. În cadrul evenimentului, Radu Mihaiu a testat cum este resimțit un accident...