Comisie parlamentara: Cine se poate pensiona mai repede

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 22:02
6632 citiri
Comisie parlamentara: Cine se poate pensiona mai repede

Comisia pentru munca din Camera Deputatilor a avizat, miercuri, un proiect care modifica Legea privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat cei care au lucrat in conditii grele se incadreaza in grupa I de munca si se pot pensiona mai devreme.

"Am avizat reintroducerea grupei I de munca, pentru ca printr-o lege nedreapta Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechimea celor care au lucrat in conditiile grele de munca, prin avizul nostru am reintrodus aceasta masura, astfel incat cei care au lucrat in conditii grele, minerit, siderurgie etc., se incadreaza in grupa I de munca, vor castiga la pensie ani vechime si se vor pensiona mai repede", a declarat presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD).

El a exemplificat prin situatiile in care persoane care au lucrat 8 ani in minerit si au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, iar nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani in minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.

"Se recunoaste vechimea in gradul I de munca, e un act reparatoriu", a mai spus el.

La randul lor, liberalii au transmis un comunicat in care se precizeaza ca, in conformitate cu amendamentele adoptate la Comisia pentru munca si protectie sociala, care a adoptat raport favorabil la proiectul pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "la un stagiu de cotizare realizat in grupa I de munca de sase ani, de exemplu, persoanele in cauza beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu un an si 3 luni". "La 35 de ani cotizati pentru aceasta grupa de munca, reducerea varstei standard de pensionare este de 12 ani", mentioneaza sursa citata.

"De modificarile aprobate astazi vor beneficia peste 60.000 de persoane", se mai arata in comunicatul deputatului liberal Cristina Pocora.

Potrivit comunicatului transmis de PNL, "ca urmare a unei decizii absurde luate in 2010 de guvernarea PDL, oamenii care au muncit in conditii grele, in otelarii, combinate siderurgice, in industria chimica, in turnatorii de fonta, pe santiere, nu au mai putut iesi la pensie anticipat. S-a creat astfel o situatie de discriminare intre persoanele pensionate pana la 31 decembrie 2010, care au beneficiat de acest drept, si persoanele pensionate ulterior acestei date".

"Reprezentantii PNL au facut demersuri sustinute pentru ca persoanele care au lucrat in conditii speciale in grupa I de munca sa-si recapete drepturile luate abuziv de guvernul Boc", mai arata sursa citata.

Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#pensionare limita varsta, #pensionare mai devreme , #parlamentari