Despre iresponsabilitatea parlamentarilor si dezinteresul alegatorilor - TV Ziare.com

Marti, 24 Mai 2011, ora 15:09
11675 citiri
Despre iresponsabilitatea parlamentarilor si dezinteresul alegatorilor - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Institutul pentru Politici Publice a lansat marti un nou raport de monitorizare a activitatii parlamentare, de data aceasta la jumatatea actualei legislaturi. Invitat la TV Ziare.com, directorul IPP Adrian Moraru a vorbit despre absenteismul masiv al parlamentarilor, despre modul in care acestia se acopera unii pe altii, despre lipsa de dialog parlamentar si de responsabilitate de care dau dovada multi senatori si deputati.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Adrian Moraru

Intitulat "Bilantul activitatii parlamentare dupa 2 ani de mandat", raportul a fost realizat pe baza prezentei inregistrate la votul proiectelor legislative, nu pe cea din listele de prezenta, stiut fiind ca multi parlamentari semneaza prezenta si pentru colegii lor, pentru ca acestia sa isi ia banii in ciuda faptului ca lipsesc de la lucrari.

Raportul arata, printre altele, care este partidul cu cea mai slaba activitate din punct de vedere al prezentei membrilor sai la lucrari/initiativelor legislative/luarilor de cuvant din plen, prezinta circumscriptiile cu cei mai (in)activi parlamentari, dar si domeniile cele mai reglementate din fiecare Camera.

Directorul IPP Adrian Moraru a declarat la TV Ziare.com ca una dintre principalele concluzii ale raportului care acopera prima jumatate a actualului mandat, mai precis primele patru sesiuni, arata ca activitatea la Senat este mai coerenta decat cea de la Camera Deputatilor, in camera inferioara fiind inregistrata o anumita inconsecventa in respectarea procedurilor, dar si o serie de fraude, "unele dovedite, altele inca nu".

Din raport mai reiese "calitatea slaba a parlamentarismului din Romania, care se reflecta prin lipsa dialogului la nivelul parlamentar, prin activitatea foarte slaba ca for deliberativ", a mai afirmat Adrian Moraru, reamintind ca programul de lucru al senatorilor si deputailor este foarte lejer, "ei se reunesc luni pe la pranz si miercuri la amiaza cea mai mare parte merg catre teritoriu".

Vezi activitatea parlamentarului tau pe alesiivoteaza.ro

Directorul IPP a discutat pe larg cu cititorii Ziare.com despre fenomenul absenteismului din Parlament, care pare sa ia amploare in special in ultima vreme in conditiile in care lideri importanti ai partidelor prefera sa participe la dezbaterile televizate absentand de la cele parlamentare.

Adrian Moraru a afirmat ca ar putea fi introduse sanctiuni pentru aceste abateri, de genul celor care reglementeaza activitatea consiliilor locale, unde un consilier care lipseste la trei sedinte consecutive isi pierde mandatul.

De asemenea, el a admis ca s-ar putea introduce o noua reglementare care sa prevada ca un parlamentar care nu isi poate exercita mandatul, dintr-un motiv sau altul, sa poata fi demis prin referendum de catre cetatenii din colegiul sau. El a dat exemplu cazul senatorului PSD Catalin Voicu, aflat de mai bine de un an de zile in arest preventiv, care a refuzat sa demisioneze si si-a lasat astfel alegatorii nereprezentati atata timp.

Ati fi de acord cu demiterea parlamentarilor prin referendum? - Dezbatere Ziare.com

"Ne este insa foarte greu sa identificam un aliat al cetatenilor in Parlament", a subliniat Adrian Moraru, explicand de ce astfel de masuri care ar responsabiliza parlamentarii sunt greu de adoptat de ei insisi.

Directorul IPP a mai atrat atentia si asupra faptului ca nici cetatenii nu au o reactie pe masura, capabila sa ii determine pe parlamentari sa isi schimbe atitudinea. "Daca as fi parlamentar si as vedea ca nu mi se intampla nimic, as mai lipsi o zi, si inca o zi(...) Daca oamenii din colegiul meu nu imi vor da un feedback pe masura, o sa inteleg ca imi dau acordul", a mai spus Moraru.

Acesta a precizat insa ca, in preajma votului, electoratul isi aminteste si tine cont de aceste derapaje ale alesilor, reamintind un episod din campania prezidentiala cand Crin Antonescu a fost apostrofat de o batrana de la tara care i-a reprosat: "da maica, dar mata nu prea dai pe la Parlament!".

Rugat sa comenteze declaratia liderului PNL Crin Antonescu potrivit caruia "prezenta la Parlament este facultativa", directorul IPP a replicat ca, dimpotriva, aceasta este fundamentul activitatii de parlamentar. "Daca nu esti acolo nu poti sa spui ca faci ceva, sa spui ca tu conduci partidul din alta parte", a replicat el.

"Noi contabilizam in functie de participarea la vot(...)deoarece parlamentarii se semneaza unii pe altii pe listele de prezenta, iar pe baza lor isi primesc banii. Indiferent daca sunt sau nu prezenti, toti parlamentarii apar semnati si isi primesc banii", a adaugat Adrian Moraru.

Intrebat daca un vot uninominal pur ar creste responsabilitatea parlamentarilor, Adrian Moraru a raspuns negativ.

"Nu, problema este raportul dintre parlamentar si cetateni. Cetatenii sunt foarte inactivi, nu ii intereseaza, avem in tara o proportie covarsitoare de cetateni care nu stiu numele deputatului si senatorului care ii reprezinta(...)Nu presa si nu societatea civila trebuie sa fie indulgenta sau severa cu cei care lipsesc, ci alegatorii din colegiul respectiv. Daca oamenii nu au o problema, nu putem decat sa constatam ca il agreeaza si ii vor da in continuare un nou mandat", a declarat Adrian Moraru.

100 de initiative, 0 legi adoptate

In ceea ce priveste calitatea activitatii parlamentarilor, asa cum reiese ea din raport, directorul IPP a explicat ca este greu de tras concluzii ferme, datele statistice trebuind sa fie interpretate in functie de context.

De exemplu, chiar daca exista parlamentari cu 100 de initiative, daca niciuna dintre ele nu devine lege, atunci acestea nu au prea mare relevanta. De asemenea, un parlamentar cu prezenta de 100% nu este neaparat modelul ideal, daca el nu are si o activitate sustinuta.

Intrebat de un cititor Ziare.com in ce masura este corecta actuala lege electorala care permite accesul in Parlament al unor alesi clasati la alegeri pe locurile 3 sau chiar 4, Adrian Moraru a raspuns ca de vina sunt parlamentarii din legislatura trecuta, care au conceput in acest mod legea electorala.

In ceea ce priveste adoptarea unui cod de conduita in Parlament, Adrian Moraru a spus ca nu este neaparat nevoie de asa ceva existand si acum un Statut al parlamentarilor, care are prevederi explicite referitoare la atitudinea pe care ar trebui sa o adopte senatorii si deputatii.

Directorul IPP a trecut in revista cateva dintre episoadele cele mai jenante din istoria recenta a parlamentarismului romanesc, cum ar fi frauda la votul pe legea pensiilor, taierile de fire ale microfoanelor in timpul unor luari de cuvant sau furatul capacelor de la urnele de vot, pentru ca sa se impiedice exercitarea acestuia.

"Asemenea situatii sunt imposibile in alte parlamente, unde exista o structura de securitate care ii evacueaza pe cei care folosesc limbaj ireverentios sau recurg la astfel de gesturi", a subliniat Moraru.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#raport parlamentari, #Adrian Moraru IPP, #Institutul Politici Publice, #absenteism Parlament , #parlamentari
Comentarii