Dosare sau insectare? (Opinii)

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 09:57
3164 citiri
Dosare sau insectare? (Opinii)
Foto: piciorus.ro

Despre dosare facute de justitie, servicii secrete, de multii sefi... s-a vorbit tot timpul cu o anume fereala si frica, dar despre dosariada ca arma politica de distrus carierele concurentilor, opozantilor, rivalilor, inamicilor si dusmanilor se scrie aproape zilnic din 2004 incoace.

Perioada coincide cu prezidentiatul dlui Basescu, iar cea mai mare parte a mass-mediei sustine ca nu degeaba.

Cum functioneaza arma? Ca un insectar pe care gimnazistii il inaugureaza cu mare grija, atat a lor cat si a profesorului, intepand cu acul de siguranta toracele fluturelui, al gandacului, al cosasului ori al mustei si infigandu-l pentru vecie pe o placa de polistiren. Daca intepatura se face cu blandete, bazaitul sau tremuratul continua cateva ore, daca nu, se face liniste subit.

Insectarul politic

In cazul dosarelor se intampla la fel: se ia una bucata individ politic dintre cei mai periculosi pentru vreo anume functie inalta, i se pun rufele la spalat de catre insi bine specializati, iar, in caz ca nu se gasesc mizerii, i se asculta telefoanele, i se retuseaza pozele sau i se "fac" altele. In final, la ora de varf mediatic, este invitat la procuror, de obicei al DNA, principalul operator si depozitar de dosare in zilele noastre.

Acolo procurorii ii inteapa trupul intre trecut si prezent, ramanand indosariat cu grija pana la moarte. Eventual si dupa. Unii barfesc adesea ca la fel de multe dosare s-ar afla la alti procurori, politisti, garda financiara, ba chiar si la Cotroceni, inchise intr-un dulap. Intrucat eu nu am probe, acuza ramane la stadiu de barfa.

Ritualul indosarierii

Invitarea la indosariere se face dupa un anume tipic sau ritual: se trimit atentionari "pe surse" la sediile jurnalelor si ale televiziunilor, care si-au facut obisnuinta sa raspunda cu promptitudine solicitarilor de mediatizare, dupa care celui selectat i se prezinta proba teribila, cerandu-i-se nu intotdeauna politicos sa si-o asume.

In cea mai mare parte a cazuisticii, principala si zdrobitoarea proba este o declaratie, o plangere, o demascare, o para a unui personaj bine cunoscut de procurori, fiindca se ocupa demult cu asa ceva. Vedeti la ce erau buni informatorii profesionisti ai securitatii?

Uneori invitarea se face cu catuse, dar ora difera: se prefera zorii zilei, ori seara, inainte de culcare, cand aerul e curat, iar afara, liniste. Factorul comun al celor doua tipuri de intepare in dosar e prezenta mascatilor si a mass-mediei, fara de care insectarizarea n-ar avea niciun rost. De aici se vede si scopul principal: distrugerea imaginii publice, a notorietatii individului dusmanos pentru cineva, "persoana importanta", vorba lui Conu Iancu.

You Tube si stenograme

In caz ca nu se gaseste nimeni dispus la "deconspirare", se trece la pasul al doilea: se cauta articole din presa, poze, filmulete pe You Tube..., de preferat ale unor anume jurnalisti de investigatie, care, coincidenta, lucreaza tocmai la respectivul dosar. Materialul probator nici nu mai trebuie redactat, fiind folosite ca atare paginile de ziar, pozele aparute ca din senin.

Cel mai adesea, in ultima vreme, dosarele sunt pline de stenograme cu convorbiri telefonice, inregistrari ale unor replici, unde sintetizatoarele de voci, manuite de profesionisti, pot face minuni. La fel si specialistii in prelucrarea imaginilor vizuale cu programe sofisticate pe calculator, Adobe photo shop fiind copil mic.

Un dosar - o cariera

Unii politicieni, inalti demnitari si functionari, odata intepati in dosar, isi incheie cariera politica. Altii mai pot tanji dupa un post de parlamentar, primar, consilier, dar costurile realegerii sunt atat de mari, ca partidele renunta la serviciile lor.

Un lucru e cert: odata cu indosarierea, candidatura la cea mai inalta demnitate a statului roman, aceea de presedinte, nu mai e posibila. De aceea, multi indivizi cu talente de oratori, care si-au deconspirat intentia de a candida candva la presedintie, fie au ramas cu declaratia in gat, fie si-o consuma la racoare, scriind elegii politice.

In Romania doar un singur om este imun intotdeauna la dosare. Legea aceasta e mai tare decat Constitutia insasi. Fie cat de greu dosarul sau, tot primeste NUP, chiar si-n perioada de suspendare. Alti demnitari beneficiaza de imunitate in functie de distanta fata de stapanul dosarelor, in rest, doar atunci cand imunitatea lor nu se loveste de aceea a sefului. Ceilalti pot intra in insectarul cu politicieni oricand trezesc curiozitatea si invidia cui nu trebuie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dosare politice procuratura DNA, #politicieni dosare DNA , #parlamentari